CVK: Dažu balsu pirkšana vietu sadalījumu Saeimā nemainīs (54)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja pašlaik konkrētajā krimināllietā ir pierādīta dažu balsu pirkšana, tad, pārrēķinot 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā, vietu sadalījums starp sarakstiem un kandidātiem nemainās, aģentūru LETA informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Tā kā ir stājies spēkā spriedums lietā par balsu pirkšanu par labu no «Vienotības» saraksta Latgales vēlēšanu apgabalā kandidējušajam politiķim Dzintaram Zaķim, tad CVK pēc sprieduma saņemšanas balsu pirkšanas lietā lems par tā iespējamo ietekmi uz mandātu sadalījumu 12.Saeimā. Pašlaik CVK spriedumu vēl nav saņēmusi un lēmumu vēl nav pieņēmusi.

Atbildot uz jautājumiem, par to, kā CVK gatavojas pieņemt attiecīgo lēmumu, Bērziņa skaidroja, ka CVK nevar atņemt balsis «Vienotībai» vai jebkuram citam sarakstam pēc saviem ieskatiem. To, vai notikusi balsu pirkšana un cik balsis nopirktas, lemj tiesa. CVK kompetencē ietilpst tikai pārrēķināt mandātus, pamatojoties uz tiesas konstatēto, cik balsu ir nopirkts.

CVK tiesas spriedums vēl nav saņemts, līdz ar to vēlēšanu komisijai nav bijusi iespēja iepazīties ar sprieduma saturu. Tomēr, ja pieņem, ka publiskajā telpā izskanējusī informācija ir patiesa un konkrētajā krimināllietā ir pierādīta dažu balsu pirkšana, tad, pārrēķinot 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā, tas vietu sadalījumu starp sarakstiem un kandidātiem nemaina, norāda vēlēšanu komisijas pārstāve.

Mandātu sadalījums starp sarakstiem mainītos, ja tiesā būtu pierādīts, ka Latgales vēlēšanu apgabalā 12.Saeimas vēlēšanās ir tikušas ietekmētas ne mazāk kā 78 vēlētāju balsis, pauda Bērziņa. Taujāta, vai tas liktu pārdalīt vienu mandātu no «Vienotības» par labu partijai «Saskaņa», CVK pārstāve apstiprināja, ka, ja būtu pierādīts, ka šīs 78 balsis ir jāatņem «Vienotībai», tad nākamais saraksts, kam atbilstoši vēlēšanu rezultātiem pienāktos mandāts, būtu «Saskaņa».

Lemjot jautājumu par mandātu pārdalīšanu vai nepārdalīšanu, CVK vadīsies pēc Saeimas vēlēšanu likuma. Tajā noteikts, kā ir veicami aprēķini, sadalot vietas starp kandidātu sarakstiem un kandidātiem. Šī kārtība tiks izmantota arī, vērtējot krimināllietā pierādīto balsu pirkšanas gadījumu ietekmi uz vēlēšanu rezultātiem, norādīja CVK Informācijas nodaļas vadītāja.

Likums uzliek par pienākumu CVK izvērtēt pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu jebkurā gadījumā. Tajā pašā laikā likums arī nosaka, ka CVK var pieņemt vienu no diviem lēmumiem - nepārdalīt mandātus vai pārdalīt mandātus. Tas, vai mandāti ir jāpārdala, tieši izriet no tiesā pierādītā, cik balsis ir tikušas nopirktas un matemātiskiem aprēķiniem. Aprēķinus CVK šādos gadījumos veic, gan pārrēķinot rezultātu starp attiecīgā vēlēšanu apgabala kandidātu sarakstiem, gan tā saraksta, kuru personu labā balsis pirktas, kandidātiem.

Centrālā vēlēšanu komisija nav tiesīga atņemt mandātu kādam deputāta kandidātam, ja tas neizriet no rezultātu aprēķina. Starpība starp Dzintara Zaķa saņemto balsu skaitu un pirmo attiecīgā saraksta kandidātu «aiz strīpas» ir vairāk nekā 1000 balsis, pauž CVK.

Pēc CVK lēmuma pieņemšanas to 10 dienu laikā varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Tiesības pārsūdzēt pašlaik vēl nepieņemto lēmumu būs 12.Saeimas deputātu kandidātu sarakstu iesniedzējiem un deputātu kandidātiem.

CVK arī norāda, ka, ja būs vēl kādi tiesas spriedumi par to pašu sarakstu un pārkāpumi būs notikuši vienā un tajā pašā vēlēšanu apgabalā, tad, vērtējot nākamajā spriedumā minēto pārkāpumu ietekmi uz vēlēšanu rezultātiem, CVK ņems vērā arī iepriekšējā spriedumā konstatēto.

Kā ziņots, atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam CVK var nolemt pārdalīt vai arī nepārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem.

Jau vēstīts, ka 6.oktobrī Rēzeknes tiesa apsūdzēto Jevgeņiju Brovčenko atzina par vainīgu balsu pirkšanā 12.Saeimas vēlēšanās un piesprieda viņam 100 stundas piespiedu darba. Brovčenko tiesā atzina, ka 12.Saeimas vēlēšanās ir pircis balsis par labu Zaķim.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu