«Spēlmaņu nakts» balvu par mūža ieguldījumu saņems Dumpis un Jakovļevs (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šogad «Spēlmaņu nakts» balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņems divi Nacionālā teātra aktieri - Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs.

Kā šodien žurnālistiem sacīja Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa, abi šie cilvēki ir uztverami kā komplekts. Viņai tie ir tuvākie un mīļākie kolēģi teātrī.

«Pirmo reizi balsojot par šo balvu, Teātra darbinieku savienības sēdē gandrīz nemaz nebija diskusiju. Mūža balvas ieguvējiem paldies grib pateikt ne tikai teātri, bet arī skatītāji,» sacīja Šiliņa.

Tāpat Šiliņa no šodienas aicina skatītājus piedalīties skatītāju balsojumā, savu viedokli izsakot, nobalsojot par gada labāko izrādi, labāko aktrisi un aktieri. Balsojuma kastes atrodamas 11 teātros - Latvijas Nacionālajā teātrī, Dailes teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Valmieras Drāmas teātrī, Liepājas teātrī, Daugavpils teātrī, Leļļu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā, «Dirty Deal Teatro» un Ģertrūdes ielas teātrī.

Skatītāji varēs nobalsot, aizpildot anketu un iemetot to speciālajā kastītē vai arī balsojot elektroniski «Spēlmaņu nakts» oficiālajā interneta vietnē «spelmanunakts.lv», kā arī Latvijas sabiedrisko mediju portālā «lsm.lv». Skatītāju balsojums ilgs līdz 20.novembrim.

Otro gadu pēc kārtas tiks veidota arī «Spēlmaņu nakts» bērnu žūrija, kas vērtēs bērniem un jauniešu auditorijai domātas izrādes. Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja uzskata, ka bērnu žūrijas izveidošana ir labs un progresīvs solis, ko vajadzētu saglabāt arī turpmāk, jo nevienam jau nav noslēpums, ka pusaudžiem vērtīgs šķiet savu vienaudžu viedoklis.

Arī šogad par «Gada izrādes» titulu cīnīsies visas izrādes, kuras izvirzītas kategorijās «Gada lielās formas izrāde», «Gada mazās formas izrāde», «Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem» un «Gada sasniegums laikmetīgajā dejā». Arī skatītājiem ir iespēja izvēlēties starp visām 23 izrādēm savu favorītu.

«Spēlmaņu nakts» balvas žūrijas locekle Maija Svarinska skaidroja, ka žūrija vispirms katrā no šīm četrām kategorijām izvēlas vienu labāko izrādi, bet tad no tām izraugās vienu vienīgo - «Gada izrādi».

Svarinska aicina cilvēkus iet uz teātriem un noskatīties «Spēlmaņu nakts» balvai nominētās izrādes, jo tās esot labas, gudras un aizrautīgas.

Laikā no 1.novembra līdz 22.novembrim Latvijas teātru skatītājiem tiek piedāvāta «Spēlmaņu nakts» labāko izrāžu skate, kas noslēgsies 23.novembrī ar starptautisku zinātniski pētniecisku konferenci «Traģiskais varonis 21.gadsimtā. Latvijas teātris. 2014./2015.gada sezona», kurā ar referātiem aicināti uzstāties gan pašmāju, gan ārzemju speciālisti.

2014./2015.gada sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un nominantus «Spēlmaņu nakts» balvai izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā - teātra kritiķes Zane Radzobe, Ieva Rodiņa, Mārīte Gulbe, Undīne Adamaite un Maija Svarinska.

Svinīgā «Spēlmaņu nakts» balvas pasniegšanas ceremonija, kas norisināsies jau 22.reizi, notiks 23.novembrī Dailes teātrī, un tai tiešraidē no plkst.21.15 varēs sekot līdzi Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio. Ar šo balvu tiek novērtēti sezonas spilgtākie un veiksmīgākie individuālie sniegumi un Latvijas profesionālo teātru iestudējumi, kā arī pasniegta balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Balva tiks piešķirta 17 kategorijās par sasniegumiem teātra nozarē 2014./2015.gada sezonā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu