Izteikts tumšais apmatojums uz vēdera, virslūpas un zoda. Vai par to ir vērts satraukties? (21)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izteikts tumšais apmatojums uz nevēlamajām ķermeņa daļām – vēdera, virslūpas, zoda. Vai tam ir kāda saistība ar sievietes reproduktīvo veselību? Vēlējāmies noskaidrot, ko par to saka “Veselības centru apvienība” poliklīnikas “Liepājas MC” ginekoloģe Inguna Romāne.

Vīrišķo hormonu klātbūtne sievietes ķermenī ir neizbēgama, taču, ja sievietes ķermeni klāj izteikts tumšais apmatojums, šo hormonu īpatsvars ir palielināts. Ginekoloģe izšķir divus iemeslus, kāpēc tā notiek, un atgādina, ka ne vienmēr tas liecina par ko sliktu.

Viens no iemesliem pastiprinātam tumšajam apmatojumam ir nesaistīts ar sievietes reproduktīvo sistēmu – tā ir iedzimtība. Vai apmatojums būs gaišs vai tumšs un uz kādām ķermeņa daļām tas būs vai nebūs pastiprināts, to nosaka ģenētika. Ja izteiktais apmatojums ir iedzimtības rezultāts, tad nav satraukuma par sievietes reproduktīvo veselību, auglību un bērna dzemdēšanu.

Otrs iemesls izteiktam tumšajam apmatojumam ir saistīts ar sievietes reproduktīvo veselību. Šajā gadījumā palielināta vīrišķā hormona klātbūtne traucē sievietes reproduktīvās sistēmas darbībai un cēloņi tam var būt dažādi. Viens no cēloņiem var būt stress, kura ietekmē var tikt izmainīta virsnieru vai olnīcu darbība, kas atbild par attiecīgo hormonu izstrādi sievietes ķermenī. Galvenais rādītājs, kas norāda uz to, ka viss ir kārtībā, ir regulāras mēnešreizes. Ja menstruācijas nav regulāras, tad ir jākonsultējas ar ginekologu, jo neregularitāte var norādīt arī uz daudz nopietnākām problēmām.

Sievietei, kļūstot vecākai, nevēlamā apmatojuma problēma var kļūt traucējošāka, taču nav noteikta vecuma, kad apmatojums kļūst izteikti tumšs. Noteikti tā arī nebūs aktuāla problēma visām sievietēm. Jā, ar gadiem tumšais apmatojumus mēdz palielināties, taču blondīne pēkšņi nekļūs par tumšmati un tai nesāks augt pilnīgi melni matiņi, piemēram, uz zoda.

Pastiprinātu tumšo apmatojumu ir iespējams samazināt ar hormonāliem līdzekļiem, tai skaitā hormonālo kontracepciju, kas matiņus padara plānākus un vieglāk izraujamus. Taču jebkura zāļu lietošana noteikti ir jāsaskaņo ar ārstu, un ārsts ieteiks labāko metodi, pirms tam veicot nepieciešamos izmeklējumus. Kā arī tas atkarīgs no tā ko sieviete vēlas lietot vai nelietot, jo katrai terapijai ir savi blakusefekti. To, vai pastiprināts tumšais apmatojums ir pārmērīgs, nosaka pēc tabulas. Tabulā ir dažādas apmatojuma pakāpes, kur, piemēram, apmatojums uz zoda jau kvalificējams kā bārda un tas tiešām kļuvis par nevēlamu apmatojumu, kam jārod attiecīgs risinājums.

Ārste I.Romāne atgādina, jebkuras sievietes veselības labad, vizītē pie ginekologa vajadzētu nākt regulāri, apmēram reizi gadā. Savukārt, ja vērojamas kādas izmaiņas vai sūdzības, noteikti ātrāk. Kā arī - likvidēt izteiktu apmatojumu vai nē, ir katras sievietes individuālais lēmums, kas jāpieņem pašai.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu