Māksla valkāšanai: Pasaulē un Latvijā zināmi mākslas darbi pārtop tērpos (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Uldis Vilks

No 28. oktobra līdz 27. novembrim t/ c Galleria Riga pirmajā, otrajā un trešajā stāvā skatāmas Wear-Arts – pasaulē lielākās valkājamās mākslas galerijas – ekspozīcijas. Projekts apvieno modi ar Latvijā un pasaulē zināmu mākslinieku – Kristīnes Luīzes Avotiņas, Kārļa Padega, Edvarda Munka, Edgara Degā, Gustava Klimta, Anitras Bērziņas, Marka Rotko, Džeksona Poloka, Viljama Tērnera – darbiem.

Wear-Arts mērķis ir atbalstīt un apvienot mākslas industrijas ar modi un ļaut sievietēm iegādāties tērpus ar iecienītāko mākslinieku darbu apdruku. Pasaulē lielākā valkājamā galerija nodrošina autortiesības. Tērpu dizaina autore ir Igaunijā un Londonā augsti vērtētā dizainere Mari Martin.

Izstādes atklāšanā talantīgā māksliniece Anitra Bērziņa apgleznoja tērpu, ko iznesa aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone. «Pirmreizīga izjūta, kad esi klāt mākslas darba tapšanas brīdī. Turklāt – māksla top «uz Tevis». Daži no pasaules izcilākajiem dizaineriem ir šuvuši kleitas uz modeļu augumiem. Mari Martin varētu ņemt patentu tērpu apgleznošanai uz auguma. Wear-Arts kleitu valkātājām nebūs jāuztraucas, ka ballē varētu «satikt» tādu pašu tērpu! Savā garderobē es vēlētos Jāzepa Pīgožņa un Kristīnes Luīzes Avotiņas mākslas darbus,» saka Ieva.

«Mākslinieku darbu autortiesības nereti netiek novērtētas, un gleznotāji nesaņem atlīdzību par savu darbu. Mūsu mērķis ir mainīt šo situāciju! Sadarbojamies ar mākslinieku apvienībām, muzejiem, juristiem un citiem profesionāļiem visā pasaulē. Darām visu, lai aizsargātu radošo industriju autortiesības, un ceram, ka iedvesmosim arvien vairāk cilvēku sniegt savu artavu mākslai,» saka Mari Martin, Wear-Arts dizainere.

Kolekcijā patlaban ietilpst aptuveni 50 tērpu: blūzes, topi un kleitas. Apģērbs veidots ar augstas kvalitātes apdrukas tehnoloģijām, un materiālu sastāvā ir bambuss un kokvilna. Cenās iekļauta maksa par autortiesībām.

Līdz 27. novembrim ikviens t/c Galleria Riga izstādes apmeklētājs aicināts nofotografēties un dalīties ar attēlu sociālajos tīklos Facebook vai Instagram ar mirkļa birku #weararts. Autors fotogrāfijai, kas būs saņēmis visvairāk «patīk», iegūs jebkuru tērpu no jaunās Wear-Arts kolekcijas.

www.wear-arts.com

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu