Ja valdība būtu izturējusi «spēli uz nerviem», «Citadeles» pārdošanas cena būtu augstāka, uzskata bijušais ministrs (40)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bankas «Citadele» pārdošanas procesā amerikāņu investors uzstāja uz ekskluzīvām sarunām, un valdībai nācās lemt, ko darīt tālāk. Līdz ar to bija sākusies spēle uz nerviem, kurā valdība zaudēja, - ja valdība to būtu noturējusi, tad bankas cena būtu augstāka, šādu viedokli šodien parlamentārās izmeklēšanas komisijā par «Citadeles» pārdošanas procesu pauda bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš skaidroja, ka procesa laikā amerikāņu investors atteicās spēlēt pēc noteikumiem un uzstāja uz ekskluzīvām sarunām. Politiķis pauda, ka tā bija spēle uz nerviem, līdzīga tai, kad divas mašīnas brauc viena otrai pretī un katrs no šoferiem gaida, kuram pirmajam neizturēs nervi.

Bijušais ekonomikas ministrs skaidroja, ka «bijām aizkaitināti» par šo situāciju, tāpēc tika lemts nosūtīt investoriem vēstuli ar mērķi radīt lielāku konkurenci. Tas palielināja viena investora piedāvājumu par pieciem miljoniem - Dombrovskis neatcerējās precīzi, par kādu valūtu bijusi runa. Savukārt pārējie pretendenti saprata, ka vēstules mērķis ir sarunu situācijas uzlabošana ar konkrēto investoru.

Bijušais politiķis arī norādīja, ka neatceras, ka sēdē, kurā tika lemts attiecīgais jautājums, būtu piedalījusies arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). Savukārt komisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (NSL) pauda, ka audioieraksts liecina, ka Straujuma sēdē ir bijusi klāt.

Dombrovskis atstāstīja arī attiecīgās valdības sēdes norisi, skaidrojot, kādā veidā notika balsojums, un citus aspektus. Attiecīgie jautājumi radušies, ņemot vērā, ka valdības sēdes audioierakstā trūkst informācijas par sēdes protokolā norādītajām ziņām par balsojuma rezultātu.

Dombrovskis tomēr uzskata, ka «Citadeles» pārdošanā tika iegūts ļoti labs investors, kas varētu būt vērtējams kā labākais no visiem iespējamiem. Taču, tā kā banka tika pārdota par divu līdz trīs gadu peļņas vērtību, tad, vērtējot iegūto summu, to ir grūti nosaukt par veiksmīgu darījumu.

Kā ziņots, valdība ir atbildīga par bankas «Citadele» pārdošanas rezultātu, jo pieņēma lēmumus Privatizācijas aģentūras (PA) vietā pat tad, kad PA atteicās parakstīt, iespējams, neizdevīgu līgumu, norādīts parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojuma projektā.

Pašlaik komisija vēl nav apstiprinājusi šo ziņojumu un turpina pie tā strādāt, līdz ar to galaziņojumā iespējamas izmaiņas.

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu