Seksisms pastāv! TOP 5 slavenības, kuras nopeļ dzimumu nevienlīdzību (40)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pētījumi liecina, ka populārākajās pēdējos septiņos gados iznākušajās filmās sievietes ieguvušas tikai nepilnu trešdaļu no visām lomām ar tekstu, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

 

Nikola Kidmena

«Oskarotā» austrāliešu aktrise Nikola Kidmena nopēlusi Holivudas filmu industriju, kurā sievietēm neesot tikpat plašu iespēju kā vīriešiem.

Par Holivudā pastāvošo seksismu un diskrimināciju pēc vecuma jau izteikušās tādas aktrises kā Kristena Stjuarte un Merila Strīpa. Stjuarte nesenā intervijā norādīja, ka sievietēm «jāstrādā smagāk, lai viņas taptu sadzirdētas».

«Protams, ka nepieciešams radīt vairāk iespēju. Patlaban nav vienlīdzīgi spēles noteikumi,» Kidmena otrdien sacīja organizācijas «Women in Film» pasākumā Losandželosā.

«Mēs visi kopā strādājam un cenšamies to mainīt, tas ir ļoti nepieciešams. Taču mums arī jāliek mazo meitenīšu rokās kameras un jāļauj viņām izstāstīt savus stāstus, celt pašapziņu un likt justies spēcīgām.»

Kidmena saņēma «Women in Film» Kristāla balvu par izcilību kino, savukārt vēsturiskās drāmas «Selma» režisorei Eivai Duvernajai tika pasniegta Dorotejas Arzneres Režijas balva.

«Holivuda ir kā mīļotais vīrietis, kas vairs tik bieži nezvana. Tāda ir Holivuda pret režisorēm sievietēm,» teica Duvernaja.

«Par maz tiek novērtēta sieviešu režisoru iztēle un talants,» viņa turpināja. «Par maz tiek novērtētas vecākas aktrises, kuras ir vecākas par industrijas noteikto «logu», kad viņas tiek uzskatītas par vērtīgām. Tas notiek tik bieži, ka to noteikti vajadzētu labot.»

 

Merila Strīpa

Amerikāņu kinozvaigzne Merila Strīpa joko, ka 64 gadu vecumā vairs neesot «pirmā svaiguma», jo mūsdienu pasaulē pārāk liela loma piedēvēta ārējam izskatam.

«Es domāju, ka Rietumu kultūrā sievietes vērtību nosaka tas, cik viņa ir skaista. Pirmais kompliments, kas no sievietes mutes izskanēs citai sievietei, ir:

«Tu fantastiski izskaties!» Turpretī vīrieši viens otram apjautājas, kā viņiem iet. Tā ir klišeja. Vīrieši apņem otro sievu tad, kad pirmā kļuvusi pārāk veca,» Strīpa sacīja intervijā telekanāla ITV raidījumam «Daybreak».

Holivudas zvaigzne lepojas, ka viņas meitas Memija un Greisa ir aktrises, kaut arī diez vai viņām izdosies atkārtot mātes panākumus.

«Viņas izvēlējušās šo profesiju par spīti visam,» sacīja Strīpa. «Daudzi mani draugi nav ne tuvu tik veiksmīgi kā es. Viņi ir tikpat talantīgi, tikpat apdāvināti, enerģiski un čakli, taču viņu dzīvē vienkārši viss nav tā sakritis.»

Strīpa arī atzina, ka citi aktieri dažkārt ir tik nobijušies spēlēt ar viņu vienā filmā, ka nespējot koncentrēties uz darāmo. «Pirmajā dienā bieži ir tāda sajūta, ka viņi skatās uz mani un nepievērš uzmanību paši savām lietām. Tikko es aizmirstu savu tekstu vai pasaku ko nepareizi, viņi nomierinās,» teica aktrise.

 

Gvineta Paltrova

Amerikāņu aktrise Gvineta Paltrova nopēlusi nevienlīdzīgo atalgojumu filmu industrijā, sakot, ka viņas ekrāna partneris Roberts Daunijs jaunākais neesot pelnījis milzīgās summas par filmēšanos, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

«Neviens nav pelnījis tādu naudu, kādu nopelna Roberts Daunijs jaunākais,» intervijā kino industrijas žurnālam «Variety» sacīja Paltrova.

Paltrova norādīja, ka sieviešu un vīriešu nevienlīdzīgais atalgojums kino industrijā esot «sāpīgs». «Alga ir veids, kā noteikt tavu vērtību. Ja vīriešiem maksā daudz vairāk par to pašu darbu, tad tas liek justies slikti,» uzsver aktrise.

Paltrova arī pauda neapmierinātību ar to, ka 43 gadu vecumā viņu uzskata par pārāk vecu, lai tēlotu 50 gadus vecā Daunija jaunākā mīļoto sievieti «Iron Man» («Dzelzs vīrs») filmu sērijā.

«Es gribētu to turpināt,» viņa teica. «Taču mani varētu nomainīt pret 18 gadus vecu aktrisi vai tamlīdzīgi.»

Daunija jaunākā vārds regulāri redzams biznesa žurnāla «Forbes» pelnošāko slavenību topos. Pagājušogad viņa ienākumi sasniedza apmēram 111 miljonus ASV dolāru (98 miljonus eiro), kas ir par gandrīz 40 miljoniem dolāru (35 miljoniem eiro) vairāk nekā vislabāk apmaksātajai aktrisei Dženiferai Lorensai.

Paltrova pagājušogad ierindojās Holivudas visvairāk pelnošo sieviešu saraksta 12.vietā ar deviņiem miljoniem dolāru (astoņiem miljoniem eiro).

 

Dženifera Lorensa

Amerikāņu aktrise Dženifera Lorensa paudusi sarūgtinājumu par Holivudas nevienlīdzīgo atalgojumu vīriešu un sieviešu dzimuma aktieriem, vēsta laikraksts «The Guardian».

«Man apnicis meklēt «jauku» veidu, kā paust savu viedokli un saglabāt patīkamu iespaidu par sevi!» aktrises Lenas Danhemas vietnē «Lenny» raksta Lorensa.

«Oskara» balvas laureāte atzīst, ka tikai pēc kinostudijas «Sony» vadības e-pasta vēstuļu nopludināšanas internetā esot uzzinājusi, ka viņai maksā mazāk nekā pretējā dzimuma aktieriem.

Kā jau ziņots, pagājušā gada novembrī nopludināto ziņojumu vidū bija e-pasts no «Sony» vadītājas Eimijas Paskālas, kurā atklājās, ka filmas «American Hustle» («Amerikāņu afēra») aktrisēm Lorensai un Eimijai Adamsai samaksāts ievērojami mazāks honorārs nekā svarīgāko lomu atveidotājiem vīriešiem.

«Manu lēmumu pieņemt lomu bez cīniņa ietekmēja tas, ka gribēju saglabāt par sevi patīkamu iespaidu. Negribēju, lai mani uzskata par stūrgalvīgu un izlutinātu,» atklāj Lorensa.

«Tolaik tā šķita laba doma, taču tad internetā ieraudzīju aktieru honorārus. Es sapratu, ka nevienam vīriešu dzimuma aktierim nav jāuztraucas, ka viņu uzskatīs par prasīgu vai izlepušu.»

25 gadus vecā Lorensa arī nopēla to, kā Holivudā attiecas pret sievietēm. «Katru dienu dzirdu un redzu, kā vīrieši pauž savu viedokli. Ja es to izdaru tādā pašā manierē, tad pēc reakcijas varētu padomāt, ka esmu pateikusi ko aizvainojošu,» norāda aktrise.

Vienā no «Sony» nopludinātajiem e-pastiem aktrise Andželīna Džolija tika nodēvēta par «izlutinātu dāmīti ar niecīgu talantu». «Kaut kāda iemesla dēļ es nespēju iedomāties, ka ko tādu teiktu par vīrieti,» raksta Lorensa.

Kā jau ziņots, biznesa žurnāls «Forbes» pasludināja Lorensu par aizvadītā gada visvairāk pelnošo aktrisi. Viņas gada ienākumi lēsti ap 52 miljoniem ASV dolāru (45,7 miljoniem eiro).

 

Ellija Goldinga

Britu dziedātāja Ellija Goldinga nopēlusi mūzikas festivālu rīkotājus, jo tie neiekļaujot programmā pietiekami daudz sieviešu dzimuma izpildītājus.

Mani sadusmoja tas, ka Glastonberijas festivāla programmā absolūtais vairākums ir vīrieši,» mūziķe teica intervijā žurnālam «Cosmopolitan». «Mani sadusmo vīrieši, kuri sacer noniecinošus dziesmu tekstus par sievietēm, taču sievietes sāk par to runāt.»

28 gadus vecā dziedātāja norāda, ka seksisms esot izplatīts visā mūzikas industrijā. «

Pagājušogad mūzikas festivālu rīkotāji saņēma nopēlumu par to, ka pietiekami netiekot pārstāvētas sievietes. Sociālajos tīklos tika publicēti Glastonberijas un Redingas festivālu plakāti, kuros atstāti tikai pavisam nedaudzie sieviešu izpildītāju vārdi.

Šogad grupa «Florence + the Machine» Glastonberijas festivālā aizvietoja amerikāņu rokgrupu «Foo Fighters». Taču dziedātāja Florense Velša ir vienīgā britu sieviete, kura uzstājusies uz «Pyramid» skatuves kopš 1999.gada, kad festivālu noslēdza grupa «Skunk Anansie».

Goldinga norādīja, ka priecājoties par Velšas uzstāšanos kā vienai no trim Glastonberijas festivāla galvenajiem viesiem. «Viss mainās, un man tas ļoti patīk,» teica dziedātāja.

Goldinga divas reizes uzstājusies Glastonberijas festivālā, taču ne kā galvenā izpildītāja.

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu