1937.gads! Par ko šajā dienā rakstīja Latvijas avīzēs? (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/LNB digitālā bibliotēka

Tā tik vien liekas, ka mūsdienu informācijas laikmetā ziņu un notikumu ir vairāk, nekā vispār spējam izlasīt un izsekot līdzi. Arī tālajā 1937.gadā ļaudis par garlaicību sūdzēties nevarēja. Svētku laikā turpinām apskatīt Latvijas dienas laikrakstu aktualitātes!

Laikraksts «Jaunākās Ziņas»

Grib būt jaunāka, lai varētu apprecēties

Daugavpils apgabaltiesas 1. kriminālnodaļa vakar iztiesāja apsūdzību pret Lību Kozbu par pases viltošanu. Gatavodamās kāzām, viņa nevarējusi samierināties, ka līgavainis ir gados krietni jaunāks. Lai gadu starpību kaut cik samazinātu, Lība K. pārlabojusi pasē savu dzimšanas gadu, ierakstot 1909. g. vietā 1912. Preiļu rabīns jauno pāri arī salaulājis un viltojumu neievērojis. Tiesa sodīja L. Kozbu ar 1 nedēļu arestā.

Sīvas cīņas korporāciju basketbola turnīrā

Prezidiju konventa rīkotā basketbola turnīrā vakar konservatorijas vingrotavā Letonija uzvarēja Talāviju 28:27 (16:16) pkt, un Letgalija — Seloniju 34:31 (16:20) pkt. Sevišķi sīvi un vienlīdzīgi risinājās pēdējā spēle, kopā uzvara izšķīrās tikai pēc pagarinājuma. Spēles normālais laiks beidzās neizšķirti — 27:27. Letgalijas vienībā darbojās vairums virslīgas vanagu spēlētāju, bet Selonijā — Universitātes Sporta krāsu aizstāvji.

Laikraksts «Rīts»

Mamuta kauli Juglas ezermalā

Mamuta sīkdaļas atrastas pie Burtniekiem, Aralšiem, Līgatnes, Ogres u. c. Atrasti galv. kārtā zobi. Juglas atradums šai ziņā daudz vērtīgāks. Bez mamuta apakšžokļa, papildu rakumos atrasts ari kāds cits, domājams, lāpstas kauls. Pilnīgi vesels mamuta skelets ar visu miesu līdzšim atrasts tikai Sibīrijā, kur tas konservējies ledū. Apstākļi mūsu novados šinī ziņā daudz nelabvēlīgāki. Arī Somijā un Zviedrijā atrasti tikai mamuta fragmenti.

Ģeoloģijas institūtā patlaban strādā pie atradumu apstākļu sīka novērtējuma. Iespējams, ka atraduma vietā izdarīs arī zemes urbumus zemes slāņu sīkai analīzei. Nav izslēgts, ka tālākos izrakumos Juglas ezera krastā izdodas atrast vēl kādus mamuta kaulu fragmentus.

Pagatavos no augļiem miltus

Laikraksti no Ņujorkas ziņo, ka Amerikas vakaru piekrastē nodibinājusies sabiedrība, kas pārstrādās žāvētus augļus miltos un graudos, šādā veidā pārstrādāti augļi Sevišķi noderīgi zīdaiņu barībai, saldējumiem, liķieriem, kā arī dažu farmaceitisku priekšmetu pagatavošanai. Sabiedrība izmantos kādu patentētu paņēmienu, kuru pielietojot mitrumu žāvētos augļos var sa- mazināt līdz 1%, pēc kam augļus iespējams samalt miltos vai graudos.

Laikraksts «Latgales Vēstnesis»

Preiļi grib Daugavpils elektrību

Preiļu pag. pašvaldība griezusies ar ierosinājumu Preiļu pilsētas valdē elektrības enerģiju apgaismošanai un rūpniecībai turpmāk ņemt no Daugavpils spēkstacijas, jo vietējā spēkstacija abonentu prasības nevar apmierināt un tanī bieži rodas dažādi traucējumi.

Sieva ar diviem vīriem

Daugavpils apgabaltiesas 1. kriminālnodaļa Jaunlatgales sesijā aizvakar caurskatīja Annas Soliņas-Grigorjevas-Musatkovas un Jevdokima Musatkova apsūdzības lietu par divvirību. Pirms pasaules kara Anna Soliņa Muravjevas pareizticīgo baznīcā salaulājusies ar Jegoru Grigorjevu. Kad vīrs aizgājis kara dienestā, S., pārnākot Latvijā, 1919. g. Liepuas pareizticīgo draudzes baznīcā salaulājusies ar Jevdokimu Musatkovu, zinot, ka pirmā laulība vēl likumīgi nav izbeigusies. Apgabaltiesa abus apvainotos, 34 g. v. Annu Musatkovu, dzira. Soliņš un 55 g. v. J. Musatkovu, sodīja ar 1 mēn. cietumā katru, soda izpildīšanu nosacīti atliekot, atzīstot laulību, kurā abi pavadījuši vairāk kā 18 gadus, par neesošu.

Ierīkos jaunu dziedniecības iestādi

Ilūkstes apriņķa ārsts Dr. J. Liepiņš devis norādījumu, turpmāk slimojošos ar draudīgo tuberkulozi obligatoriski izolēt, ievietojot tos sanatorijās vai atsevišķās patversmēs, rajona ārsta tuvumā. Ņemot vērā, ka šādu slimnieku izolēšana sanatorijās prasa daudz līdzekļu, ierosināts ierīkot vienu šādu patversmi apriņķa mērogā. Patversmi ir paredzēts ierīkot Skrudalienes pagasta pamatskolā, kura drīzumā pāries jaunās telpās.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu