Latvijā pieaudzis smēķētāju skaits, smēķējošo skolēnu skaits sarucis (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā pēdējo gadu laikā nedaudz pieaudzis smēķējošo iedzīvotāju īpatsvars, pērn Latvijā smēķēja 36% iedzīvotāju, šodien Saeimas komisijā deputātiem stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvji.

2014.gadā smēķēja par 2% vairāk iedzīvotāju vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem nekā 2013. un 2012.gadā. Kopumā 2014.gadā smēķēja 52% vīriešu un 23% sieviešu.

Savukārt smēķējošo skolēnu skaits pēdējo gadu laikā sarucis teju par pusi. 2011.gadā pēdējā mēneša laikā bija smēķējuši 32% skolēnu vecumā no 13 līdz 15 gadiem, savukārt 2014.gadā šādu skolēnu skaits bija 17%.

Tāpat pēdējo gadu laikā sarucis regulāri smēķējošo 15 gadus veco skolēnu skaits. SPKC speciālisti pieļauj, ka regulāri smēķējošo skolēnu skaits samazinājies tabakas izstrādājumu cenas pieauguma dēļ.

Kā liecina SPKC dati, 2014.gadā mājās citu ģimenes locekļu klātbūtnē smēķēja 37% smēķētāju, tomēr šim ieradumam ir tendence samazināties.

Krītas arī to cilvēku skaits, kuri darbvietā smēķē citu klātbūtnē.

Statistika liecina, ka lēnām pieaug elektronisko cigarešu smēķētāju skaits. Šāda tendence novērojama arī 15 gadus vecu skolēnu vidū.

Veselības ministrijas pārstāvji Saeimas deputātiem sacīja, ka tuvākajā laikā Ministru kabinetā tiks iesniegti dokumenti Eiropas Savienības tabakas ierobežošanas direktīvas pārņemšanai.

Kā sacīja Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas pārstāve Marita Jansone, ražotājiem ir būtiski, lai šī direktīva tiktu pārņemta pēc iespējas ātrāk, ņemot vērā, ka, sākot no 2016.gada 20.maija, jāsāk ievērot jaunās prasības. Viņa arī aicināja Saeimas deputātus šo likumu skatīt kā steidzamu, kam gan politiķi nepiekrita.

Sēdes laikā savu viedokli izteica arī Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis, kurš aicināja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas morgu nodēvēt Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas vārdā. Deputāti gan lūdza Apini pārtraukt un dot vārdu nākamajam runātājam.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu