Kas ir psoriāze un kā to pazīt? (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Viens no zināmākajiem dermatozes veidiem  ir psoriāze jeb zvīņēde. Tā ir hroniska, recidivējoša ādas slimība, ko raksturo ādas, nagu un locītavu bojājumi.

Sadarbībā ar ārsti Dr. Tatjanu Sidorčiku pastāstīsim par psoriāzi un tās ārstēšanas iespējām.

Psoriāze biežāk izpaužas gan sievietēm, gan vīriešiem vecumā no 15 līdz 40 gadiem, bet tā var attīstīties jebkurā vecumā. Slimības cēlonis joprojām nav skaidrs, bet liela nozīme ir iedzimtības faktoriem, stresam, vielmaiņas traucējumiem, kas aktivizē autoagresivitāti. Tas nozīmē, ka organisma imūnitātes šūnas agresīvi reaģē uz organisma normālajiem audiem, psoriāzes gadījumā – uz ādas epidermas (virsādas) šūnām, veidojot ādas iekaisuma perēkļus klātus ar sudrabainu zvīņu.

Psoriāze skar vairāk nekā 125 miljonus cilvēku visā pasaulē, un Latvijā ar to dažādās smaguma formās slimo vismaz 3% iedzīvotāju. Tā kā pēdējo gadu laikā mūsu valstī ir vērojama tendence paaugstināties psoriāzes slimnieku skaitam, pēc ārstu aplēsēm tie var būt pat 7-10% iedzīvotāju. Ja runājam skaitļos, Latvijā ar šo slimību sirgst teju 150 tūkstoši cilvēku

Ja rodas aizdomas par psoriāzi un manāt tai līdzīgus simptomus, noteikti jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai dermatologu, lai veiktu nepieciešamās analīzes un uzstādītu precīzu diagnozi.

Lai arī psoriāzi nevar izārstēt, ir iespējams mazināt tās izpausmes

Pateicoties mūsdienu medicīnai un terapijas iespējām, var sasniegt ilgstošu slimības remisiju, līdz ar to paaugstinot slimnieka dzīves kvalitāti.

Ārstējot psoriāzi, dažreiz izmēģina vairākus medikamentus, lai atrastu vispiemērotākos. Psoriāzes terapija sevī ietver ādas mīkstinošu un ūdens lipīdu barjeras atjaunojoša terapiju, ko psoriāzes pacients lieto regulāri, neskatoties uz slimības gaitu (paasinājums, remisija). Medikamentozo terapiju pievieno psoriāzes slimības paasinājuma periodā, kad veidojas jauni elementi, kas klāti ar zvīņu, vai paplašinās esošie. Šajā gadījumā pielieto gan vietējo, jeb lokālo terapiju (darvu saturošus medikamentus, D vitamīna lokālos preparātus, kortikosteroīdu, retinoīdu un salicilskābes medikamentus), gan sistēmisko terapiju (pielieto plašas psoriāzes ārstēšanā), gan arī bioloģisko medikamentu terapiju. Psoriāzes paasinājuma gadījumā ir nepieciešams vērsties pie ārsta – dermatologa.

Psoriāze nav lipīga

Skandināvijas peldbaseinus bieži rotā zināms sauklis: «Psoriāze nav lipīgāka par vasaras raibumiem!»

Šai slimībai raksturīga sezonalitāte — ir gan vasaras, gan ziemas forma, no kurām pēdējā sastopama biežāk. Ziemas formas gadījumā uzliesmojumi ir rudenī un ziemā, bet vasarā vērojama uzlabošanās.

Psoriāzes gaita nav prognozējama. Tā kā slimību nevar pilnīgi izārstēt, ar to jāiemācās sadzīvot, jo galvenais ārstēšanas mērķis ir iegūt ilgstošu remisiju, agrīni novērst psoriāzes komplikācijas un uzlabot pacienta dzīves kvalitāti. Ļoti svarīga ir pareiza ādas kopšana, kā arī medikamentu izvēle un lietošana.

Turpmāk rakstīsim par psoriāzes ārstēšanas iespējām un jaunumiem.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu