«Filmas.lv» iepazīstina ar Latvijas simtgadei veltītajām filmām (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nacionālais kino centrs (NKC) portālā «www.filmas.lv» publicējis visus filmu projektus, kas iesniegti konkursā «Latvijas filmas Latvijas simtgadei», informēja NKC vecākā referente informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Portālā ir iespējams iepazīties ar 16 spēlfilmām, četrām animācijas filmām un 11 dokumentālajām filmām.

Šomēnes visus projektus vērtē īpaši izveidota ekspertu komisija, un decembra sākumā tiks paziņoti konkursa rezultāti, nosaucot ne mazāk kā piecas spēlfilmas, sešas dokumentālās filmas un vienu animācijas filmu, kuru ražošana tiks plānota tā, lai pirmizrādi visas filmas piedzīvotu 2018.gadā, Latvijas simtgadē, vēstīja Matīsa.

NKC iniciētā un valsts budžeta finansētā programma «Latvijas filmas Latvijas simtgadei» ar kopējo finansējumu 7 504 014 eiro tika izsludināta 2014.gadā, lai savlaicīgi sāktu gatavoties Latvijas valsts simtgadei 2018.gadā un nosvinētu to, papildinot Latvijas filmu klāstu ar augstvērtīgām, žanriski daudzveidīgām un sabiedriski nozīmīgām filmām, kas aktualizē Latvijas vēstures, valstiskuma un nacionālās identitātes tēmas.

Finansējums tiek izmantots pakāpeniski četru gadu laikā. 2014.gadā projektam atvēlēti 264 654 eiro, 2015.gadā - 889 436 eiro, 2016.gadā plānoti 1 552 962 eiro, bet 2017.gadā - 4 796 962 eiro.

Kvalitatīvāko ideju un projektu atlase notiek divās konkursa kārtās, vispirms finansējot projektu attīstīšanu līdz ražošanas stadijai. No 37 spēlfilmu un animācijas filmu pieteikumiem tika atbalstīti 13, no 34 dokumentālo filmu pieteikumiem finansējumu attīstīšanai saņēma desmit. Piedalīties konkursa otrajā kārtā bija tiesības arī tādiem projektiem, kas nav saņēmuši finansējumu pirmajā kārtā, un novembra sākumā konkursantiem pievienojās vēl pieci spēlfilmu projekti, divi animācijas projekti un viens dokumentālās filmas projekts.

Kopumā konkursā piedalās 30 režisori, projektus iesniegušas 24 Latvijas filmu studijas.

Visus projektus visos filmu veidos kopīgā kontekstā vērtēja jau 2014.gadā īpaši izveidotā ekspertu komisija, kurā strādā kinorežisors Jānis Streičs, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, režisors un pedagogs Pēteris Krilovs, kinozinātnieks Viktors Freibergs, komponiste Lolita Ritmanis, kultūras mecenāts Boriss Teterevs, Nacionālās kultūras padomes pārstāve Gundega Laiviņa un NKC vadītājas vietnieks filmu ražošanas jautājumos Uldis Dimiševskis.

2016.gadā notiks visu filmu ražošana, 2017.gadā - tiek turpināta visu filmu ražošana un finansiāli tiek atbalstīta arī pēcapstrāde, bet 2018.gadā visām filmām jābūt pabeigtām un jānonāk Latvijas kinoteātru repertuārā. Visu programmas īstenošanas laiku NKC nodrošinās procesa un projektu uzraudzību.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu