1938.gads! Par ko šajā dienā rakstīja Latvijas avīzēs? (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/LNB digitālā bibliotēka

Dzīve ir raiba kā dzeņa vēders! «Apollo» turpina publicēt Latvijas pirmās brīvvalsts preses apskatu.

Laikraksts «Rīts»

Apbalvos daudzbērnu ģimenes

Valsts Prezidents Kārlis Ulmanis Vispārējās apdrošināšanas sabiedrības nelaimes gadījumos nodoto ziedojumu 125.000 latu iemaksājis Dzīves vakara nodrošināšašanas fondā. No akciju sabiedrības «Ogle» ziedotiem līdzekļiem Prezidents 3000 latu iemaksājis tautas labklājības ministrijai krietnāko un kārtīgāko daudzbērnu ģimeņu apbalvošanai valsts svētkos.

Jāsteidz nodot cūkas eksportam

«Bekona Eksports» norāda lauksaimniekiem, ka sabiedrība pilnā mērā cūkas eksportam iepirks līdz 9. decembrim, lai svētku laikā nerastos sastrēgumi. Tā kā gaidāmi lielāki cūku piedāvājumi, sabiedrība aicina lauksaimniekus ar cūku nodošanu pasteigties jau novembrī.

6 litri alus Latvijā, bet 66 Vācijā

Kā ziņo Vācijs statistiskas pārvaldes izdevums «Wirtschaft und Statisti!», Vācijā 1937.-38. g. ražots 4360 milj. litru alus — tas ir par 9,3 proc. vairāk kā iepriekšējā produkcijas gadā. Šo produkcijas pieaugumu izskaidro ar plašāku masu pirktspējas palielināšanos un ilgo silta laika periodu 1937. g. vasarā. Pieaudzis kā alus eksports, tā ari Iekšzemes patēriņš, kas sasniedzis 4330 milj. vai 66,7 1 ui iedzīvotāju. Iepriekšējā gadā katrs vācietis izdzēris «tikai» 58,7 1 alus.

Latvijā alus produkcija ari ļoti strauji augusi. 1935. g. saražots turpat 8 milj. litru, nākošā gadā — pāri par 8,3 milj. L, bet 1937. g. — jau 11,8 milj. 1 vai par 42 proc. vairāk kā gadu iepriekš. Sadalot šo ražoto alus daudzumu uz iedzīvotāju skaita, iznāk, ka katrs Latvijas iedzīvotājs, pat zīdaiņus un večus līdzi skaitot, gadā nodzer tikai 6 litrus alus — tā tad vienpadsmit reizes mazāk kā katrs vācietis. Šīgada pirmajos 8 mēnešos pie mums saražots jau pāri par 10,3 milj. 1 alus, tā ka šogad var atkal sagaidīt gada koppatēriņa pieaugumu — salīdzinot ar 1996. g. apm. par 50 proc.

Laikraksts «Latvijas Kareivis»

Gaidāms plašs ķīniešu pretuzbrukums

Ķīniešu karaspēks tuvojas Kantonai. Ķīnas dienvidarmiju virspavēlnieks ģen. Juhanmu paziņojis, ka esot gaidāma liela ķīniešu pretofensiva, nolūkā atgūt visus Kvantungas provincē zaudētos apgabalus līdz ar Kantonu. «Central News» ziņo, ka ķīniešu karaspēks jau esot ieņēmis Poklo, 100 km austrumos no Kantonas, un Fatsanu, 20 km dienvidrietumos no Kantonas. Citi ķīniešu spēki virzoties uz priekšu gar Hankovas-Kantonas dzelzceļu.

Jauna ērtība Gulbenes šaursliežu ceļa pasažieriem

10. novembrī Gulbenē ekspluatācijas direktora P. Lielā klātbūtnē atklāja satiksmi pa jaunizbūvētiem šaursliežu ceļiem, ka Gulbenes šaursliežu ceļu pieved tieši klāt Gulbenes pasažieru stacijai. Tas sagādās lielu ērtību šaursliežu ceļa pasažieriem, kuriem līdz šim no stacijas līdz vilcienam bija jāmēro lielāks attālums, kas pasažieriem rādija lielas neērtības, sevišķi sliktā laikā. Tagad tās novērstas un šaursliežu ceļa pasažieri, līdzīgi pārējiem pasažieriem, varēs tūlīt no stacijas telpām iekāpt tieši vilcienā.

11. decembrī izbeidzas līdzšinējā Lietavas valsts prezidenta pilnvaras

Visā Lietavā izvēlētie 120 tautas pārstāvji, kuri ievēlēs jauno Lietavas valsts prezidentu, vēlēšanām sapulcēsies pirmdien, 14. novembrī. Tā kā līdzšinējā valsts prezidenta pilnvaras izbeidzas 11. decembrī, jaunais valsts prezidents svinīgo zvērestu pēc ievēlēšanas nodos tikai 12.decembrī.

Laikraksts «Kurzemes Vārds»

Vācija ierobežo sudraba izlietošanu un pārstrādāšanu

LTA. Berlīnē, 12. nov. Publicēti jauni noteikumi par sudraba izlietošanu un apstrādāšanu. Vācijā no īsta sudraba turpmāk aizliegts izgatavot galda piederumus, servizes, boles traukus, roku somiņas, spieķu un lietussargu rokturus. Pārējos priekšmetus, kurus izgatavo no sudraba, nav atļauts ražot ar mašīnām un vairumā. Pielaisti vienīgi mākslinieciski kalumi. Noteikumi neattiecas uz ārzemju pasūtijumiem.

Izsauc ugunsdzēsējus un liek sevi nogādāt mājās

Vakarrīt pl. 4 no uguns pieteikšanas vietas Nīcas un Pļavu ielu stūrī izsauca pilsētas ugunsdzēsējus. Tie izbrauca ar auto šļirci. Ugunsnelaimi neatrada. Pie ugunsnelaimes pieteikšanas aparāta atrada piedzērušu Lietuvas pavalstnieku Rūdolfu Vitkēviču no Bārtas ielas Nr. 7. Viņš stāvēja ar ģitari padusē un lūdza ugunsdzēsējus viņu aizvest uz viņa dzīves vietu. Ugunsdzēsēji savu maldinātāju nenogādāja vis mājās, bet aizveda prefektūrā un -nodeva dežurējošam policijas uzraugam. Vitkevičs pēc nodarbošanās ir muzikants. Viņu ievietoja aresta telpās dzēruma izgulēšanai.

Milānā būs 164 metru augsts tornis

Pazīstamai Milānas Doma baznīcai būs 164 metr. augsts savrup stāvošs zvanu tornis, kura zīmējumu Musolini jau pieņēmis. Tornis tāpat kā baznīca, būs pilnīgi no marmora. Uzņēmumā redzams jaunbūvējamā torņa mets blakus baznīcai.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu