Izzini Latviju! 6 vēsturiski nozīmīgas pilis, ko iesakām apmeklēt (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Patriotu nedēļa turpinās! Latvijas valsts dzimšanas dienas gaidībās esam apkopojuši sešas dažādas pilis, uz kurām brīvdienās dodoties ir iespējams uzzināt vairāk par mūsu valsts vēsturi. Aicinām doties virtuālā ceļojumā pāris gadsimtus atpakaļ!

 

Mežotnes pils

Mežotnes pils Mežotnes pagastā vairāk nekā pirms gadu tūkstoša bija seno zemgaļu nocietinājuma vieta. Mežotnes muižas vēstures pirmsākumi meklējami hercoga Jēkaba laikā 17.gadsimta vidū. Vēlāk, 1795. gadā, Krievijas ķeizariene Katrīna II Mežotnes muižu nodeva mūža lietošanā savu mazbērnu audzinātājai Šarlotei fon Līvenai, kura 1799.gadā piešķīra arī grāfienes titulu. 

 

Cēsu pilsmuiža

Cēsu Jaunās Pils – celta 18. gadsimtā. kā Cēsu pilsmuižas īpašnieku grāfu Zīversu dzimtas dzīvojamā māja, savu spožumu atguvusi 21.gadsimtā. Šobrīd tā sevī sargā Cēsu Vēstures un Mākslas muzeja lielākās vērtības, laipni gaidot ikvienu pilsētas iedzīvotāju un viesi gan svētkos, gan ikdienā. No pils dominantes Lademahera torņa paveras acīm tīkams un baudāms skats uz Cēsīm un tās tuvāko apkārtni.

 

Jelgavas pils

Jelgavas pils ir kādreizējā Kurzemes un Zemgales hercogu rezidence, vēlāk guberņas administratīvais centrs, bet šodien - Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) mājvieta. Jelgavas pils ir lielākais arhitektūras piemineklis Baltijas valstīs, ievērojamā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli agrīnā perioda lielākais darbs un viens no retajiem Jelgavas arhitektūras pieminekļiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. 

 

Bauskas pils

Pils atrodas Bauskas pils teritorijā starp Mūsas un Mēmeles upēm, tās apkārtnē redzamas ļoti gleznainas ainavas. Bauskas pils ansamblis sastāv no divām daļām. Vecākā – Livonijas ordeņpils – ir celta 15. gadsimta vidū, bet līdz mūsdienām ir saglabājušās tikai drupas. Jaunākā – Kurzemes hercogu rezidence – tika uzbūvēta 16. gadsimta beigās. Bauskas pils raksturo 15.–17. gadsimta militāro būvju arhitektūru Latvijā. Tās vecākā daļa ir vienīgais speciāli ugunsšaujamo ieroču lietošanai celtais Livonijas ordeņa cietoksnis, bet jaunākā daļa – ar bastioniem, aizsardzības sienām un zemes vaļņiem nocietināta rezidences tipa pils.

 

Grāfu plāteru pils

Pateicoties Grāfiem Plāteriem, kuri Krāslavu attīstīja kā tirdzniecības, kultūras un izglītības centru, pilsēta šodien var lepoties ar skaistākās mazpilsētas Daugavas krastos titulu. Ar grāfu dzimtas vārdu saistās lielākā daļa Krāslavai svarīgo notikumu. Grāfs Konstantīns Plāters no tēva bija mantojis vairākas Krāslavas apkaimē esošās muižas, tomēr vislielākais grāfa rūpju objekts bija Krāslava. Pils kompleksa centrālā ēka ir pils, kas sākta būvēt 1765. gadā pēc arhitekta A. Parako projekta. Tā bija divstāvu ēka ar mansarda jumtu. Tai blakus ir uzbūvētas saimniecības ēkas – pārvaldnieka māja, stallis un kalpu māja. Katra no tām šodien veic savu funkciju: kalpu mājā ierīkots Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs, stallī – amatu māja, bet pārvaldnieka mājā – Krāslavas tūrisma informācijas centrs un Starptautiskais kulinārā mantojuma centrs.

 

Jaunmoku pils

Jaunmoku pils atrodas Tukuma novada Tumes pagastā. Pils komplekss ir atpazīstams un pieprasīts kultūrvēsturisks objekts – medību pils ar savu vēsturi un arhitektūru, kas ļauj sabiedrībai baudīt kultūras vērtības un sakārtotu vidi, sniedzot izzinošus un daudzpusīgus pakalpojumus, atbilstoši vietas unikalitātei, apmeklētāju interesēm un vajadzībām. Pils uzcelta 1901. gadā pēc arhitekta Vilhelma Bokslafa (1858-1945) projekta – kā Rīgas pilsētas mēra Džordža Armitsteda (1847-1912) medību pils.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu