Kas ir «Islāma valsts» un kāds ir tās patiesais mērķis Eiropā (47)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Terorakts Francijā pievērsis visas pasaules uzmanību, Eiropa sēro. Tikmēr «Islāma valsts» video materiālā paustie draudi Eiropas iedzīvotājiem, brīdinot, ka Parīzes terorakts nebūs vienīgais, liek šausmās sarauties. Profesors Leons Taivāns atzīst – ir sācies Trešais Pasaules karš.

Lai gan ikvienam ir skaidrs - «Islāma Valsts» ir teroristu grupējums, nav skaidras atšķirības starp musulmaņiem un šiem radikāļiem. Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju profesors Leons Taivāns portālam «Apollo» skaidro atšķirību starp Islāma valsti praktiskā nozīmē un teroristu organizāciju «Islāma valsts».

«Islāma valsts lielā mērā ir reliģiska kategorija. Kristietībā ir tāds jēdziens «debesu valstība», tad islāmā galvenā ideja ir, ka islāma valsts ir jāuzbūvē šajā pasaulē, uz to šī reliģija ir lielā mērā vērsta,» skaidro Taivāns. Viņš stāsta, ka islāma valsts sevi deklarē kā šādas zemes - islāma valstības sākumu jeb centru, kuru ir jāizvērš lielos plašumos, tai skaitā Eiropā.

«Praktiski tā ir Irākas, arābu, sunītu islāma teritorija – eksistējoša valsts, kurai ir sava infrastruktūra, valdība, viss, kā ikvienai valstij,» piebilst profesors.

Kas ir teroristu grupējums «Islāma valsts»?

Taču, runājot par teroristu organizāciju «Islāma valsts», kas, kā ziņots, uzņēmusies atbildību par teroraktu Francijā, - tā neesot nekas jauns. Lai gan par šo organizāciju esam sākuši runāt vien pēdējo gadu laikā, Taivāns skaidro, ka mainījies ir vien nosaukums.

«Par «Islāma valsti» pirms pāris gadiem nerunāja tā iemesla dēļ, ka viņas vienkārši nebija, bet bija cita valsts – Sadama Huseina vadītā Irāka, kas uzvedās vairāk vai mazāk – tikpat teroristiski,» piebilst Taivāns.

Viņš atzīst, ka Sadama Huseina vadītā organizācija uzbruka Irānai, mēģināja atņemt daļu no līča valstīm, izraisot Tuvo Austrumu tuksnešu karu. Taču šodien, tie, kas ietilpst «Islāma valsts» sastāvā, lielā mērā ir tie paši Sadama Huseina karotāji.

Profesors Taivāns piebilst, ka Amerikas Savienotās valstis ar savu iebrukumu Irākā neko nav panākušas: «Viņi gribēja izveidot valsti, kur būtu koalīcijas valdība, kur sadarbotos dažādas reliģiskās un etniskās kopienas, bet nekas no tā nav iznācis. Faktiski Irāka ir sadalījusies divās daļās un viena daļa ir izveidojusies par «Islāma valsti».»

Eiropas iebrukums Irākā beigtos ar Eiropas sakāvi

Vaicājot, kāds ir teroristiskā grupējuma patiesais mērķis, Taivāns stāsta, ka neviens nav bijis slepenajās «Islāma valsts» pārrunās, tāpēc viennozīmīgas atbildes neesot, taču viss ir izskaitļojams.

«Viens variants – izraisīt paniku un nestabilitāti Eiropā, bet otrs – Eiropas izprovocēšana sauszemes spēku iebrukumam Irākā, kas būtībā nozīmētu Eiropas sakāvi.»

Profesors skaidro, ka šim iespējamajam «Islāma valsts» mērķim kā modelis kalpo Afganistāna: «Kā zināms, Padomju Savienība iebruka Afganistānā, džihādisti no visas pasaules brauca karot ar Padomju Savienību, un tā tika sakauta. Viņi bija spiesti atvilkt savu karaspēku no turienes un nevienu centimetru no Afganistānas zemes tā arī neieguva.»

«Balstoties uz šo precedentu, tagad ir mēģinājums to pašu izdarīt ar Eiropu. Sakaut un ieņemt Eiropas teritorijas, jo Eiropā jau dzīvo musulmaņi, te jau ir teroristi, infrastruktūra un viss nepieciešamais,» piebilst Taivāns.

Trešais Pasaules karš ir sācies

Pamats bažām, ka varētu sākties karš, ir visai nopietns. Profesors Taivāns uzsver, ka karš jau ir sācies, un to varam saukt par Trešo Pasaules karu.

«Pāvests Francisks teica, ka ir sācies karš, un es tam pilnīgi piekrītu, tikai jāsaprot tas, ka šajā stadijā tas norisinās kā kiberkarš, kā slepeno operāciju karš, kā terorisms, tas vairs nav tāds karš kā Otrais Pasaules karš, kad satiekas karaspēki. Šis karš izpaužas tā, ka krīt mierīgie iedzīvotāji. Tas ir ļoti īpatnējs karš, kas var pāraugt konvenciālā karā, kas nav pilnībā izslēgts, to musulmaņi arī gribētu,» skaidro Taivāns.

Taču iespēja cīnīties pastāv, un ne mirkli nevajadzētu šaubīties – cīņa ir jāuzsāk. «Nepieciešams sagatavot pietiekamu daudzumu cilvēku, kas prot arābu valodu, lai viņi varētu strādāt specdienestos un sekot līdzi visam, kas notiek šajās kopienās. Tas ir specdienestu uzdevums. Cita iespēja ar viņiem cīnīties nav, jo, ja pat tiktu uzmesta atombumba Islāma valstij, terorisms nebeigtos, jo tā pastāvētu kaut kur citur, pārceltos uz Lībiju, Somāliju, tā ir reliģiska kategorija, kas var dzīvot arī bez teritorijas,» pauž Taivāns.

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu