Par uzbrukumu Mali atbildību uzņemas džihādistu grupējums «Al Murabitun» (22)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļāfrikas džihādistu grupējums «Al Murabitun» («Sargi») uzņēmies atbildību par uzbrukumu viesnīcā Mali galvaspilsētā, kur piektdien gāja bojā vismaz 27 cilvēki.

«Mēs - «Al Murabitun» - ar mūsu brāļu no »«Al Qaeda» islāma Magrebā» piedalīšanos uzņemamies atbildību par ķīlnieku saņemšanas operāciju viesnīcā «Radisson»,» saka vīrieša balss audioierakstā, kuru pārraidīja Katarā bāzētais televīzijas kanāls «Al Jazeera».

2013.gadā dibināto «Al Murabitun» vadaAlžīrijas džihādists Mohtars Belmohtars. Grupējums sevi dēvē par starptautiskas teroristu organizācijas «Al Qaeda» atzaru Rietumāfrikā.

«Al Murabitun» izveidojās, apvienojoties Belmohtara izveidotajam grupējumam «Ar asinīm parakstījies bataljons» un Mali džihādistu grupējumam «Kustība par vienotību un džihādu Rietumāfrikā» (MUJAO), kas bija viens no džihādistu grupējumiem, kas 2012.gada sākumā pārņēma savā kontrolē Mali ziemeļus.

«Ar asinīm parakstījies bataljons» tiek uzskatīts par galveno plānotāju uzbrukumam, kad 2013.gada janvārī tika aplenkta gāzes atradne Alžīrijā un ķīlnieku krīzē gāja bojā 40 cilvēku, galvenokārt no Rietumvalstīm.

Šogad maijā «Al Murabitun» paziņoja, ka zvērējis uzticību džihādistu grupējumam «Islāma valsts», bet Belmohtars norobežojās no šī paziņojuma un solīja turpināt atbalstīt «Al Qaeda».

Vairākkārt ir izskanējuši dažādu valstu apgalvojumi, ka to operācijās ir nogalināts Belmohtars. Viņš ir pazīstams ar cilvēku nolaupīšanām pret izpirkumu. Tā kā viņš vadīja arī cigarešu «Marlboro» kontrabandu, tad bija iesaukts par «Misteru Marlboro».

Mali sestdien sākās trīs dienu nacionālas sēras un desmit dienu ārkārtas stāvoklis pēc deviņu stundu ilgušās ķīlnieku krīzes, kas beidzās, kad Mali un starptautisko spēku karavīri iegāja luksusa viesnīcā «Radisson Blu» Bamako.

Mali drošības spēki ir paziņojušo, ka gāja bojā 27 no vairāk nekā 100 gūstā saņemtajiem, tostarp trīs Ķīnas, viens ASV un viens Beļģijas pilsonis. Tāpat trīs teroristi gāja bojā uzspridzinoties vai viņus nogalināja drošības spēki.

Uzbrukumu nosodīja ASV, Ķīnas un citu valstu augstākas amatpersonas, kā arī Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Viesnīcu, kas tiek uzskatīta par vienu no labākajām Rietumāfrikā, ir iecienījuši uzņēmēji, tūristi un valsts institūciju pārstāvji no visas pasaules.

Izdzīvojušie stāstīja, ka uzbrucēji savā starpā sarunājās angļu valodā.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu