Izveidots Aspazijas un Raiņa virtuālais muzejs Lugāno

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gada izskaņai, 26.novembrī Latvijas Rakstnieku savienības telpās tiks atklāts «Aspazijas un Raiņa virtuālais muzejs Lugāno», informēja Rakstniecības un mūzikas muzeja mājaslapas redaktore Daina Tabūna.

Ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu programmā «Raiņa un Aspazijas gads» šo projektu realizē trīs sadarbības partneri - biedrība «Atvērtās krātuves», Rakstniecības un mūzikas muzejs un sabiedrība «Tilde».

Virtuālā muzeja ideja plašākai sabiedrībai pirmo reizi tika prezentēta Latvijas Universitātes (LU) rīkotajā starptautiskajā zinātniskajā konferencē «Aspazijai - 150. Dzimumsocialitāte kultūras un varas mijattiecībās».

«Aspazijas un Raiņa virtuālais muzejs Lugāno» būs pirmais interneta resurss, kas veltīts abiem latviešu dižgariem kopā, un tā mērķis ir atgādināt, pievērst uzmanību un izcelt abu šī gada ievērojamo jubilāru dzīvē un daiļradē sevišķi būtisku laika nogriezni - Šveices trimdas gadus, kam īpaša nozīme ne vien Aspazijas un Raiņa radošajā biogrāfijā un cīņā par Latvijas valstisko neatkarību, bet arī latviešu kultūras topogrāfijas ārpus Latvijas teritorijas apzināšanā.

Sniedzot ieskatu abu izcilo literātu atmiņās par Šveices trimdu, viņu tālaika dienasgrāmatās, vēstulēs un sadzīves dokumentos, ar iespēju lasīt visus Lugāno periodā tapušos Aspazijas un Raiņa pilnteksta darbus, virtuālais muzejs atklās apmeklētājiem arī Lugāno uz vietas pastāvošā Raiņa un Aspazijas muzeja ekspozīciju, ko ar vietējās pašvaldības atbalstu 20.gadsimta 70.gados izveidoja Raiņa un Aspazijas fonda pārstāvji trimdā - Jānis Kārkliņš, Nikolajs Valters, Jānis Ritums, kā arī Olga Strunke un citi trimdas kultūras darbinieki.

Virtuālā muzeja apmeklētājs varēs noskatīties jaunas videointervijas ar pazīstamiem Latvijas kultūras darbiniekiem, kā arī ar Lugāno pilsētas Vēstures arhīva zinātnisko līdzstrādnieku Pietro Montorfani, ar kuru virtuālā muzeja veidotāji tikās šovasar projekta īstenošanas gaitā.

«Aspazijas un Raiņa virtuālo muzeju Lugāno» veido radošā komanda, kuras sastāvā ir LU profesore Ausma Cimdiņa, Raiņa un Aspazijas pētniece Gaida Jablovska, māksliniece Anna Orniņa, sabiedrības «Tilde» zinību resursa «letonika.lv» pārstāvji Miks Želvis, Anita Vasiļjeva un Baiba Altena, kā arī biedrības «Atvērtās krātuves» vadītāja Ilma Elsberga.

«Aspazijas un Raiņa virtuālais muzejs Lugāno» tiks atklāts Latvijas Rakstnieku savienības telpās, Lāčplēša ielā 48/50-12, plkst.15. Atklāšanas pasākumā piedalīsies Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule, sabiedrības «Tilde» valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs, rakstnieki un dzejnieki Roalds Dobrovenskis un Velta Kaltiņa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu