Arhibīskaps: Latvijā jāuzņem tikai kristiešu bēgļi, tā samazināsim terorisma risku (251)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pasaules notikumi «sašūpojuši» reliģijas jautājumu visā pasaulē. Cīnītāji, kuri pārstāv teroristisko organizāciju «Islāma valsts» nogalina nevainīgus cilvēkus, uzsverot savu ticību, tikmēr kristiešu sabiedrības prātus nomoka jautājums – cik ilgi pastāvēs kristietība, ja mūsu zemē ienāks musulmaņi, izveidojot savas kopienas?

Sarunā ar portālu «Apollo» Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs komentē pasaules notikumus un to, kā varētu izmainīties ticības jautājums mūsu zemē.

Slepkavība pārākajā pakāpē

13. novembra terorakts Parīzē pāršalca pasauli nesagatavotu. Arī arhibīskaps atzīst – notikušais nav pieņemams, nosaucot to par slepkavību pārākajā pakāpē. Stankevičs nenoliedz, ka jāapelē pie valstu valdībām, lai tiktu darīts viss iespējams, lai novērstu šādu scenāriju atkārtošanos.

Lai arī nebūtu korekti likt vienādības zīmi starp islāmu un terorismu, reliģija nenoliedzami ir iesaistīta.

«Tā lielā mērā ir reliģijas instrumentalizācija, jo patiesa reliģija nekad neļauj kļūt par vardarbības instrumentu. Reliģijas vārdā nonāvēt nozīmētu vērsties pret reliģijas būtību. «Islāma valsts» reliģiju izmanto savu mērķu sasniegšanai,» uzsver Stankevičs.

Viņš piebilst, ka vērojama opozīcija islāma pasaulē, jo slepkavoti tiek arī paši musulmaņi, kā arhibīskaps novērojis pēc terorakta Parīzē.

Stankevičs atzīst, ka diemžēl runājot par cīņu pret terorismu, tas netiek noslāpēts, bet gan vēl vairāk «aizdedzināts».

Latvijā vajadzētu uzņemt tikai kristiešu bēgļus

Šobrīd mūsu valsts ir drošībā, jo šeit nav izveidojušās milzīgas musulmaņu kopienas, tomēr bēgļu jautājums rada pamatotas bažas. Arhibīskaps atzīst, ka islāms attīstās jau šobrīd, arī latvieši tiek vervēti karot «Islāma valsts» rindās, tikai tas pagaidām notiek caur internetu.

«Nav iespējams izvairīties no pasaulē notiekošā, bet ir jāprot šos procesus ievirzīt mums vēlamajā gultnē. Es esmu par to, lai mūsu valsts uzņemtu tikai vajātos kristiešus no Irākas un Sīrijas. Tādā veidā nebūs riska, ka šeit nonāks musulmaņu radikāļi,» teic Stankevičs.

Arhibīskaps atzīst, ka daudzu Rietumvalstu pieredze rāda, ka sākumā atbraukušie musulmaņi ir mierīgi, bet līdzko viņi sajūt diskomfortu, tie kļūst par apdraudējumu valstij. «Ielaižot savā valstī musulmaņus, neizbēgami palielinām terorisma risku, no kā nespēsim izvairīties.»

Vai tiešām Korānā ļauts nogalināt?

Runājot par islāma radikāļu darbībām, daudzkārt pieminēts Korāns. Par spilgtu piemēru kalpo nesen notikusī apšaude Mali galvaspilsētas viesnīcā «Radisson Blu», kur sagrābtie ķīlnieki tika atbrīvoti, ja vien spēja citēt Korānu.

Stankevičs skaidro, ka Korāna sūras var sadalīt divās daļās. Viena daļa tapusi Muhameda darbības pirmajā posmā. «Tas bija laiks, kad Muhameds cerēja dabūt kristiešus un jūdus savā pusē, tāpēc tajā laikā sarakstītās sūras ir iecietīgas pret kristiešiem un jūdiem, vērstas uz sadarbības veidošanu, bet kādā brīdī tika konstatēts, ka tas nedarbojas un sūru tekstos parādījās apmēram šādi teikumi - «Vajājiet viņus, kamēr tie nepakļaujas un nepāriet islāmā!» Tagad islāma radikāļi, protams, izmanto šos otrā periodā tapušos rakstus,» paskaidro Stankevičs.

Musulmaņu kopiena Latvijā nav viengabalaina

Ja īstenosies scenārijs par kristiešiem un musulmaņiem «zem viena jumta» arī mūsu zemē, sadzīvot šīm divām kopienām būs grūti, atzīst Stankevičs. Pasaulē gan ir arī pozitīvi piemēri. Arhibīskaps min tatārus, kuri apdzīvo Lietuvu un Poliju un ir integrējušies sabiedrībā, bet saglabājuši savu reliģiju, pieņemot Eiropas vērtības un brīvības.

Stankevičs nepieļauj domu, ka kristietība Latvijā varētu izmirt, gluži pretēji. Tā pastāvēs, kamēr vien mēs dzīvojam.

«Nepiekrītu, ka baznīcu apmeklē tikai vecāka gada gājuma cilvēki, ikdienā draudzē redzu daudz ģimeņu spēka gados, nāk arī jaunieši. Esmu pārliecināts, ka kristietība neiznīks.»

Stankevičs gan piekrīt apgalvojumam «Sabiedrībā nomirstot reliģijai, mirst arī pati sabiedrība, kas pārstāv konkrēto civilizāciju». Arhibīskaps uzsver: «Izzūdot reliģijai un kultūrai, izzūd arī pati sabiedrība, jo bez šīm lietām mēs nespējam pastāvēt.»

Jautājot par terorisma draudiem Latvijā, arhibīskaps piekrīt jau vairākkārt izskanējušam viedoklim – kamēr mūsu valstī nav daudzskaitlīgu musulmaņu kopienu, draudi ir zemi. «Tie musulmaņi, kuri šeit ir, nav daudzskaitlīgi un ir sašķelti savā starpā, viņiem šeit nav viengabalainas kopienas. Iebraucēji un konvertīti ir vairāk pakļauti radikalizācijas briesmām, toties tie musulmaņi, kas jau sen dzīvo Latvijā, kā piemēram tatāri un baškīri, ir vairāk eiropeizējušies.»»

Komentāri (251)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu