Pedofilija – mūsdienu sabiedrības jaunā slimība, kurai paši veidojam labvēlīgu augsni (151)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: -JosephB-, CC BY-NC-ND 2.0

Imantas pedofils, seksuāli izmantota 10 mēnešus veca meitenīte – tie ir tikai skaļākie no neskaitāmajiem pedofilijas gadījumiem Latvijā. Kāpēc mēs nespējam nosargāt savus bērnus? Un kāpēc mūsdienu sabiedrībā radusies jauna «slimība» - pedofilija?

Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs sarunā ar portālu «Apollo» skaidro pedofilijas attīstības iespējamos iemeslus un to, kā izmainīt sabiedrības domāšanu.

Noziegumi pret bērniem ir nepieļaujami, tā ir varmācība, kas gandrīz visos gadījumos atstāj neizdzēšamas pēdas. «Diemžēl darbojas mehānisms, ka bērnībā izmantotie bērni pieaugot sāk atražot šāda veida attiecības. Savukārt, ja šie bērni pieaugušā vecumā nekļūst par pedofiliem, viņiem ir cita veida problēmas,» komentē Stankevičs.

Runājot par pašiem pedofiliem, Stankevičs uzsver, ka ir ļoti grūti šos cilvēkus izlabot. Pamācīšana nedarbojas, te jāvelk paralēles ar narkomāniem: «Tā ir kā atkarība, viņi vienkārši nespēj atturēties.»

Viss liecina par sabiedrības slimību

Runājot par neskaitāmo pedofilijas gadījumu «augsni», arhibīskaps uzsver, ka šāda veida noziegumus veicina sabiedrībā valdošā attieksme pret seksualitāti. Tā ir visas sabiedrības slimība.

«Masu kultūrā notiek erotizācija – visur tiek eksponēts kails ķermenis un seksuālā joma tiek ar laiku uzbudināta. Sabiedrībā pamazām izzūd morāles normas attiecībā uz laulības pārkāpšanu un seksuālām attiecībām, izzūd grēka jēdziens un apziņa par ļaunumu. Tas viss uzkurina šo seksuālo domu,» komentē Zbigņevs.

Tāpat viņš uzsver – sabiedrībā tiek apstrīdēts, ka vīrieša un sieviešu attiecības ir vienīgais iespējamais un normālais seksuālo attiecību modelis. «Mūsdienās ir pieņemts, ka attiecības starp diviem vīriešiem vai divām sievietēm ir pilnīgi normālas, tas nobīda malā Dieva likumu.»

Homoseksuālas attiecības mūsdienu sabiedrībā tiek ieaudzinātas kā pavisam normāls attiecību veids: «Tāpēc ir ļoti viegli spert nākamos soļus – kāpēc attiecības starp diviem vīriešiem ir pieļaujamas, bet attiecības starp vīrieti un bērnu nē? Tad arī pedofils savā prātā sper soli uz priekšu un sevi pilnībā attaisno, viņa iekšienē nav nekādu pretrunu.»

Pasaulē darbojas pat pedofilu partijas

Stankevičs stāsta, ka ir dzirdēts pat par pedofilu partijām, tajās valda uzskats – ja bērns piekrīt seksuālam kontaktam ar pieaugušo, kāpēc to nedarīt? «Ja pedofilu partijas Latvijā pagaidām vēl nav, tad tās idejas pamazām ienāk mūsu valstī. Pie mums pilnā sparā tiek reklamēts attiecību modelis starp viendzimuma pārstāvjiem, kas no morāles viedokļa ir pilnīgi nepieļaujams.»

Jautājot, vai ir iespējams mainīt sabiedrības domāšanas veidu, Stankevičs atzīst, ka tie, kuri apzinās problēmas pastāvēšanu mūsdienu sabiedrībā un nesāk uz to reaģēt, veicina pedofilu skaita pieaugumu valstī.

Daudz runāts arī par Latvijas tiesu sistēmu, kura neparedz tos bargākos sodus par dzimumnoziegumiem. Arhibīskaps stāsta, ka risinājums būtu prevencijas darbi un terapijas. Likumdevējiem būtu jāizolē pedofili no bērniem, bet arī vecākiem esot jāapzinās sava loma, jāprot nosargāt savi bērni.

«Ja nav citu veidu, kā pasargāt bērnus, tad valstij ir visas tiesības pieņemt arī tādus radikālus mērus kā ķīmiskā kastrācija,» piebilst Stankevičs.

Pedofilijas gadījumi notikuši arī baznīcas iekšienē

Pasaulē skaļi izskanējuši gadījumi, kad pedofilijā vainojami arī paši baznīcas «kalpi». Viens no šādiem gadījumiem noticis arī tepat Latvijā, kad pedofilijā tika vainots Daugavpils vikārs Agris Pāvils Lēvalds.

Arhibīskaps Stankevičs atzīst, ka pasaulē tādi gadījumi ir bijuši, un uzskata, ka tas ir absolūti nepieļaujami. «Tā ir traģēdija, ka piesedzoties ar garīdznieka statusu, kāds spēj darīt tādas lietas. Domāju, ka kompromisi šajā jautājumā ir beigušies.»

Arhibīskaps viennozīmīgi pauž viedokli, ja ko tādu uzzinātu, nekavējoties ziņotu policijai.

Komentāri (151)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu