Teātra kritiķi cer, ka aktieris Grūbe vēl ilgi saglabās savu labo formu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Teātra gada balvas «Spēlmaņu nakts 2015» apbalvošanas ceremonija lielākoties bijusi bez pārsteigumiem un balvas piešķirtas pamatoti, apliecināja aptaujātie teātra kritiķi.

Teātra kritiķi atzinīgi novērtē Dailes teātra aktiera Daiņa Grūbes ieguldīto darbu aizvadītajā sezonā, paužot cerību, ka aktieris vēl ilgi saglabās labo aktierisko formu, kuru patlaban viņš ir sasniedzis.

«Spēlmaņu nakts» balvu kā Gada aktieris Grūbe saņēma ne tikai šogad, bet arī pagājušajā gadā. Kā akcentēja teātra kritiķe Līga Ulberte, tas apliecina, ka žūrijas dalībnieki vadās nevis pēc kaut kāda aritmētiskā vidējā, bet gan pēc teātra sezonas realitātes, piešķirot balvu par reālajiem sasniegumiem pat tad, ja šāda balva tikusi jau pagājušajā sezonā.

Ulberte atzīmēja, ka Grūbes sniegumu atzinīgi vērtē ne tikai pašmāju kritiķi, bet arī ārvalstu kritiķi. «Ārzemju teātru kritiķu kopumā atzīst, ka Latvijas aktieru līmenis ir augsts, bet īpaši viņi uzsver Grūbes unikalitāti - viņa spēju katrā lomā būt citādam. Tā arī ir aktiera šā brīža unikalitāte, un tikai jācer, ka viņš spēs to noturēt,» sacīja Ulberte.

Savukārt teātra kritiķis Normunds Akots uzsvēra, ka reti gadās, ka viens aktieris divus gadus pēc kārtas tiek atzīts par Gada labāko aktieri. Viņš novērojis, ka režisore Laura Groza-Ķibere savos iestudējumos mērķtiecīgi izmanto Grūbes talantu psiholoģiski deformētu tēlu lomām, taču aktiera talantu varētu izmantot arī cita rakstura lomās, uzskata teātra kritiķis.

Tāpat otro gadu pēc kārtas par gada izrādi atzīts režisora Elmāra Seņkova iestudējums, bet režisors Vladislavs Nastavševs jau otro gadu pēc kārtas saņēmis balvu par Gada lielās formas izrādi.

Seņkovam ir interesanta režisoriskā domāšana, laba iztēle un darbs ar aktieriem. Ja apstākļi būs labvēlīgi un būs iespējas, Seņkovam varētu veidoties arī laba karjera ārpus Latvijas, uzskata Akots. Tajā pašā laikā viņš minēja, ka šajā reizē viņš iestudējumam «Antigone» nebūtu piešķīris Gada izrādes titulu, jo izrādes tēma viņu neaizskāra, lai arī no profesionālā viedokļa izrāde ir labi iestudēta.

Savukārt Ulberte pauda, ka joprojām atklāts ir jautājums, vai iespējams, ka Gada režisora balvu ieguvušā režisora iestudējums netiek apbalvots. «Dažkārt tā tas mēdz notikt, un tā notiek arī «Oskara» apbalvošanas ceremonijās,» sacīja teātra kritiķe, piebilstot, ka bijusi pārsteigta par to, ka Gada režisores Grozas-Ķiberes neviena no izrādēm nav tomēr tikusi pie labākās izrādes titula.

Tāpat abi teātra kritiķi atzinīgi novērtēja «Spēlmaņu nakts 2015» apbalvošanas ceremoniju.

Jau ziņots, ka Latvijas laikmetīgā teātra tēva Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23.novembrī, Dailes teātrī tika godināti 2014./2015.gada teātra sezonas sasniegumi, izrādes un to veidotāji, kā arī pasniegtas balvas par mūža ieguldījumu teātra mākslā un skatītāju simpātijas balvas.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma Latvijas Nacionālā teātra aktieri Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs, par Gada izrādi atzīta Seņkova iestudētā izrāde Nacionālajā teātrī «Antigone», Gada lielās formas izrāde - Nastavševa Jaunajā Rīgas teātrī iestudētā izrāde «Cerību ezers», Gada mazās formas izrāde - Seņkova «Antigone», Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem - Dmitrijs Petrenko Latvijas Leļļu teātrī iestudētā izrāde «Neglītais pīlēns».

Par Gada aktieri atzīts Grūbe, Gada aktrise - Baiba Broka, gada režisore - Groza-Ķibere.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu