Sankcijas Turcijai izraisīs inflācijas šoku pašā Krievijā, uzskata ekonomisti (282)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas ekonomiskās sankcijas Turcijai neizbēgami novedīs pie inflācijas pieauguma pašā Krievijā, uzskata Krievijas bankas «Alfa bank» ekonomisti.

Kā ziņots, reaģējot uz savas kara lidmašīnas notriekšanu Sīrijas pierobežā pagājušajā nedēļā, Krievija sestdien izsludināja ekonomiskās sankcijas pret Turciju.

«Alfa bank» analītiķi uzskata, ka lēmums piemērot sankcijas Turcijai Krievijā palielinās gan tūrisma pakalpojumu, gan augļu un dārzeņu cenas, ziņo Krievijas medijs RBC.

Bankas ekonomisti pauž viedokli, ka sankcijas Turcijai inflācijas līmeni Krievijā varētu palielināt pat par diviem procentpunktiem.

Saskaņā ar Maskavas Augstākās ekonomikas skolas Attīstības centra apkopoto informāciju, Turcija nodrošina līdz pat 20% Krievijas dārzeņu un augļu importa.

Tikmēr tomātu un vīnogu imports no Turcijas veido pat 40% no Krievijas kopējā tomātu un vīnogu importa apjoma.

«Alfa bank» eksperti uzskata, ka sankciju negatīvā ietekme uz inflāciju Krievijā īpaši jūtama būs tieši ziemas mēnešos, jo tad vietējai lauksaimniecības nozarei ir ievērojami mazāk iespēju aizvietot importu ar vietējo produkciju.

Pastāv iespēja, ka Krievija aizliegs arī rūpniecības preču importu no Turcijas. Šādā gadījumā inflācijas līmenis Krievijā varētu pieaugt vēl par 1,5 procentpunktiem.

Turcija nodrošina 12% no Krievijas apģērbu importa kopapjoma.

«Alfa bank» eksperti arī uzskata, ka sankcijas Turcijai arī palielinās tūrisma pakalpojumu cenas Krievijā.

Krievijas tūrisma kompānijas jau pārtraukušas pārdot ceļojumus uz Turciju un sagaidāms, ka Krievijas tūristu plūsma, kas līdz šim veidoja četrus miljonus cilvēku gadā, izzudīs, tādējādi negatīvi ietekmējot tūrisma kompāniju ieņēmumus.

Iepriekš «Alfa bank» prognozēja, ka inflācija Krievijā 2016,gadā varētu veidot 8%, tomēr ņemot vērā Turcijai noteiktās sankcijas, tā varētu sasniegt vismaz 10%.

Komentāri (282)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu