ES grasās uz pusgadu pagarināt Krievijai noteiktās sankcijas (162)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Eiropas Savienība (ES), visticamāk, vēl uz sešiem mēnešiem pagarinās Krievijai noteiktās ekonomiskās sankcijas, trešdien paziņoja Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Garsija-Margaljo.

«Ir vispārējs konsenss [sankcijas] pagarināt uz vēl sešiem,» žurnālistiem Briselē NATO ārlietu ministru sanāksmes gaitā sacīja Garsija-Margaljo. «Mēs to atbalstām.»

Tiesa gan, nav skaidrs, vai šādam lēmumam ir vienbalsīgs atbalsts, kas ir nepieciešams, lai sankcijas tiktu pagarinātas.

ES sasaistījusi sankciju režīmu ar pamieru Ukrainas austrumos, kas būtu jāiemieso līdz gada beigām. Tomēr joprojām notiek pamiera pārkāpumi.

«Kā gan mēs varam uzticēties, ja mēs neredzam, ka notiktu vienkāršas lietas, otrdien Briselē domnīcas organizētā sarīkojumā sacīja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

«Tas, kas ir uz likmes Ukrainas krīzē, ir pēc Aukstā kara iedibinātā drošības kārtība Eiropā,» sacīja ASV Valsts departamenta sankciju politikas koordinators Daniels Frīds. «Likmes ir augstas.»

Vācu laikraksts «Handelsblatt» pagājušajā mēnesī, atsaucoties uz avotiem Briselē un Berlīnē, jau ziņoja, ka decembrī gaidāmajā samitā ES grasās vēl uz pusgadu pagarināt Krievijai noteiktās ekonomiskās sankcijas.

«Atcelt sankcijas nav nekāda pamata,» sacījis «Handelsblatt» sarunbiedrs.

Sankcijas var tikt atceltas vienīgi tad, kad Minskas vienošanās būs tiešām pilnā apmērā īstenotas, bet Ukrainas-Krievijas robeža atradīsies starptautiskajā kontrolē, laikrakstam uzsvēris Vācijas valdības pārstāvis.

«Šobrīd Krievija dara visu, lai saglabātu Minskas līgumu izpildes šķietamību un vainu par neveiksmēm uzkrautu Ukrainai,» sacījis avots.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Komentāri (162)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu