Notiks dokumentālās filmas «Brodskis nav poēts» pirmizrāde (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

12. decembrī plkst. 15:00 kinoteātrī «Splendid Palace» notiks dokumentālās filmas «Brodskis nav poēts» Eiropas pirmizrāde. Filma tika uzņemta atzīmējot Josifa Brodska 75 gadu dzimšanas dienu un 20 gadus, kopš dzejnieks aizgājis mūžībā. Projekta autori ir telekompānijas «ProfMedia TV» prezidents Nikolajs Kartozija un politiskais korespondents, televīzijas kanāla «Dozhd» producents Antons Želnovs.

Filmas televīzijas pirmizrāde notika 2015. gada maijā Krievijā, un jau mēnesi pēc tam saņēma «TEFI» prēmiju kā «Labākais dokumentālais projekts». Rīdziniekiem ir paveicies vēl vairāk nekā Pirmā Baltijas kanāla skatītājiem – Rīgā pirmo reizi filma tiks demonstrēta pilnā garumā, kā to bija iecerējuši autori.

1972. gada 4. jūnijā, kad lidmašīna ar Josifu Brodski tajā pacēlās virs Pulkovo lidostas, beidzās viņa vispārzināmā biogrāfija un sākās dzīve, par kuru dzimtenē gandrīz nekas nebija zināms. Amerikas Savienotās Valstis, Itālija, Zviedrija, Somija – filmas veidotāji dodas pa pēdām vienam no lielākajiem ceļotājiem starp krievu rakstniekiem. Pirmo reizi skatītāji varēs iepazīt dzejnieka Amerikas arhīvu: vairāk kā 100 privātu fotogrāfiju, iepriekš neredzētas uzstāšanās un intervijas, dzejnieka draugu uzņemtus mājas video, personīgās vēstules, Brodska nopratināšanas materiālus, slimības vēsturi, nepublicētos dzejoļus, saraksti ar Henriju Kisindžeru un Edvardu Kenediju, vecāku mēģinājumus pārcelties uz dzīvi ASV.

Antons Želnovs: «Mūsu galvenais mērķis bija atspoguļot, kā izveidojās tas Brodskis, ko pazina rietumos – viņa pārtapšanu no padomju emigranta par pasaulslavenu rakstnieku un sabiedrisko darbinieku. Dzejnieks Česlavs Milošs reiz Brodski salīdzināja ar gigantisku baroka arhitektūras ēku. Mēs tikai mēģinājām radīt labāku priekšstatu par to.»

«Tas ir stāsts par cilvēku, kurš visiem apliecināja savu pasaules konstitūciju. Stāsts par Ļeņingradas zēnu, kurš vēlējās kļūt par pasaules dzejnieku. Un par tādu arī kļuva,» stāsta filmas režisors Nikolajs Kartozija, «Amerika un Krievija, protams, ir nozīmīgākās Brodska valstis. Bet tikai viņa mīļajā Itālijā pēkšņi saproti, ka viņš it kā dzīvoja pirms mūsu ēras, pie saviem lasītājiem nonākot caur latīņu vārdiem. Brodskis kļuva par klasiķi vēl savas dzīves laikā.»

Filma tiks demonstrēta sestdienās un svētdienās plkst. 15.00 kinoteātrī «Splendid Palace».

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu