Hormonālās kontracepcijas ietekme uz sievietes reproduktīvo veselību. Kādas ir tās lietošanas sekas?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Hormonālā kontracepcija. Kādu ietekmi tās lietošana var atstāt uz sievietes reproduktīvo veselību? Vēlējāmies noskaidrot, ko par to saka “Veselības centru apvienība” poliklīnikas “Liepājas MC” ginekoloģe Inguna Romāne.

Hormonālā kontracepcija ir viena no populārākajām izsargāšanās metodēm. Tā ir dažādu veidu, bet zināmākie ir hormonālā spirāle un hormonālās kontracepcijas tabletes. Spirāles iedarbība vērsta uz dzemdi, bet hormonālo kontracepcijas tablešu – uz sievietes reproduktīvo sistēmu kopumā – tieši uz ovulācijas nomākšanu. Biežāk izmantotas tiek tabletes, tāpēc arī vēlējāmies par tām uzzināt vairāk.

Hormonālās kontracepcijas tabletes ir ļoti dažādas, bet darbības mehānisms tām pārsvarā ir vienāds – 21 dienu jādzer hormonus saturošas tabletes un tad 7 dienas, tā sauktās, placebo tabletes, kuras nesatur hormonus, vai arī nav jādzer tabletes vispār. Šo 7 dienu laikā ķermenim tiek dota atpūta un jāsākas menstruācijai.

Hormonālajām tabletēm ir salīdzinoši augsts grūtniecības neiestāšanās „drošuma procents” - 99,8% -, kas arī veicina to izvēles popularitāti starp citām izsargāšanās metodēm. Hormonālo tablešu izvēles klāsts ir ļoti plašs un nav tādas analīzes, kas noteiktu, kurš preparāts ir visatbilstošākais, tāpēc pareizo hormonālo tablešu izvēle ir panākama tikai ārsta un pacienta sadarbības gadījumā. Pirms zāļu izrakstīšanas ginekologs izjautā pacienti par veselības stāvokli, izslimotajām slimībām, ovulāciju, par asinsspiedienu, varbūt pat nosūtīs veikt papildu analīzes, lai izvērtētu, vai paciente vispār drīkst lietot hormonālo preparātu.

Hormonālās kontracepcijas tabletes izgudroja pirms vairāk nekā 50 gadiem, un šo gadu laikā to iedarbība uz sievietes organismu un reproduktīvo veselību ir plaši pētīta, tai skaitā, ietekme ilgstošas lietošanas gadījumā. Protams – katram medikamentam ir iespējamas negatīvās blaknes, taču ar katru pacientu tās pirms lietošanas tiek apskatītas individuāli, lai mazinātu to rašanos iespēju. Ir gadījumi, kad, lietojot hormonālo kontracepciju, ir regulāras galvassāpes, libido samazinājums, asinsspiediena pieaugums vai iespējams svara pieaugums. Ja pirmā mēneša laikā svara pieaugums ir 1,5 – 2kg apmērā kopš zāļu lietošanas, tas visbiežāk ir aizturēts šķidrums, kas jāizvada no organisma. Šādos gadījumos, noteikti jādodas pie ārsta. Laikus meklējot problēmas risinājumu, to veiksmīgi iespējams atrast bez paliekošām negatīvām sekām.

Taču Inguna Romāne atzīst, ka negatīvās blaknes izpaužas reti un lietošanai ir arī pozitīva ietekme. Zāļu blaknes, ko sievietes nereti atzīmē kā pozitīvas, ir menstruālā cikla nostabilizēšanās, mēnešreizes kļūst nelielas, mazāk sāpīgas. Hormonālo kontracepcijas tablešu ietekmē āda kļūst gludāka un matiņi plānāki, tabletēm piemīt pretiekaisuma iedarbība un tās novērš iespējamo dzemdes piedēkļu iekaisumu un cistu veidošanos. Būtiski piezīmēt arī to, ka hormonālās kontracepcijas lietošana, ja preparāts tiek lietots pareizi, 99,9% gadījumu neatstāj ietekmi uz topošajiem pēcnācējiem.

Nereti pacientes uzskata, ka hormonālās kontracepcijas tabletes un, tā dēvētā, avārijas kontracepcija ir viens un tas pats. Tā tas nav! Avārijas kontracepcija ir domāta tikai un vienīgi izņēmuma gadījumiem, kad vairs nav citu līdzekļu, kā novērst iespējamo grūtniecību. Hormonālās kontracepcijas tabletes ikdienas lietošanai nenodara ļaunumu, jo satur mazu hormonu devu, taču viena avārijas tablete – 7 līdz 10 reizes lielāku hormonu devu ar mērķi nekavējoties izraisīt menstruāciju. Lietošanas sekas var būt cikla izjaukšana, mēnešreižu traucējumi. Sievietēm noteikti būtu jārēķinās – līdz reproduktīvās sistēmas darbība ieiet parastajā režīmā, paiet ilgs laiks.

Inguna Romāne atgādina – nav labākas vai sliktākas kontracepcijas metodes, ir tikai jāizvēlas sev atbilstošā. Ja rodas kādas šaubas vai jautājumi, ir jākonsultējas ar savu ginekologu vai ģimenes ārstu!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu