Turcijas premjers aicina Krieviju uz dialogu (228)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu sestdien aicināja Krieviju uz dialogu, lai pārvarētu saspīlējumu pēc Krievijas bumbvedēja «Su-24» notriekšanu 24.novembrī uz Sīrijas-Turcijas robežas.

«Protams, mums ir atšķirīgi viedokļi, taču mums ir jāturpina runāt, lai mazinātu domstarpības,» norādīja Davutoglu.

Viņš to pavēstīja brokastīs, kas tika rīkotas viņa dzimtajā Antaljas pilsētā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem

Ceturtdien notika pirmā augsta līmeņa Turcijas un Krievijas tikšanās kopš lidmašīnas notriekšanas, Davutoglu Belgradā tiekoties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

«Man bija ļoti pozitīva tikšanās ar manu draugu Sergeju Lavrovu,» sacīja Davutoglu. «Mēs pozitīvā atmosfērā apspriedām visus jautājumus.

Vienlaikus viņš brīdināja par «neprecīziem» paziņojumiem un ziņām no Krievijas.

«Vienu dienu problēmas tiks atrisinātas, taču jūsu starp cilvēkiem iesētās nesaskaņu sēklas var turpināt augt ilgu laiku. Tāpēc ikvienam ir jārīkojas atbildīgi,» norādīja Davutoglu.

Turcijas gaisa spēki pie Sīrijas robežas 24.novembrī notrieca Krievijas bumbvedēju, kas, kā apgalvo Ankara, bija pārkāpis tās gaisa telpu.

Maskava noliedz, ka tās bumbvedējs «Su-24» būtu ielidojis Turcijā. Viens no lidmašīnas pilotiem gāja bojā, bet otru pilotu izglāba Sīrijas armija.

Bumbvedēja notriekšana izraisījusi bezprecedenta Maskavas un Ankaras attiecību saasināšanos.

Krievijas enerģētikas ministrs Aleksands Novaks ceturtdien paziņoja, ka Krievija un Turcija apturējušas pārrunas par kopīgo gāzes cauruļvada «TurkStream» projektu.

Viņš pavēstīja, ka starpvaldību Tirdzniecības un ekonomikas sadarbības komisija, kas atbildīga par šī projekta īstenošanu, pārtraukusi pārrunas saistībā ar Krievijas atbildes soļiem Turcijai par krievu lidmašīnas notriekšanu.

Par «TurkStream» cauruļvadu, kas paredzējis Krievijas gāzi transportēt līdz Turcijas robežai ar Grieķiju cauri Melnajai jūrai, tika paziņots 2014.gada decembrī, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēstīja, ka tas aizstās sākotnēji paredzēto gāzes vada projektu «South Stream».

Otrdien Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs parakstīja lēmumu, kurā konkretizētas Turcijai noteiktās ekonomiskās sankcijas. Ar lēmumu apstiprināts Turcijā ražotās lauksaimniecības produkcijas, izejvielu un pārtikas uzskaitījums, ko aizliegts ievest Krievijā no 2016.gada 1.janvāra. Cita starpā sankcijas noteiktas tomātu, zemeņu, puķkāpostu un brokoļu importam.

Turklāt valdība aizliegusi no Turcijas ievest sāli, neļķes, kautķermeņu daļas un vistu subproduktus. Sarakstā iekļauti apelsīni, mandarīni, vīnogas, āboli, bumbieri un aprikozes.

Lēmumā noteikts, ka ierobežojumi netiek attiecināti uz precēm, «kas tiek ievestas personīgai lietošanai Eirāzijas Ekonomiskās savienības tiesībās noteiktajā apjomā».

Krievija no 1.decembra arī aizliedza čarterlidojumus uz Turciju. Izņēmums noteikts vienīgi reisiem, kuri tiek veikti, lai no Turcijas izvestu Krievijas tūristus.

Komentāri (228)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu