Hermanis pauž savu nostāju par bēgļu uzņemšanu Latvijā (211)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijai nekādā gadījumā nevajadzētu uzņemt tā sauktos bēgļus, jo mēs nevaram zināt, kas tie ir par cilvēkiem, telefonintervijā Latvijas Televīzijai (LTV) pauda latviešu režisors Alvis Hermanis, kurš šonedēļ paziņoja, ka, protestējot pret Vācijas atvērtību imigrantiem un bēgļiem, pamet darbu Hamburgas teātrī «Thalia Theater».

Mākslinieks skaidroja, ka migrantus, kuri straumēm plūst uz Vāciju, nevar saukt par bēgļiem vai politiska patvēruma meklētājiem, jo šie cilvēki jau ir šķērsojuši visu Austrijas teritoriju.

Vaicāts, vai Latvijai nevajadzētu atteikties no apsolītās bēgļu uzņemšanas, Hermanis atbildēja: «Bez šaubām! Protams! [Uzņemt] tādus bēgļus, kas ir nekontrolēti, nereģistrēti, bez dokumentiem iegājuši Eiropas Savienībā? Nekādā ziņā! Kā mēs varam zināt, kas tie par cilvēkiem?»

Hermanis atsaucās uz kādā vācu medijā pausta specdienestu eksperta viedokli, ka «vispār nav iespējams atšķirt tā saucamos labos no sliktajiem». Uz jautājumu, vai Eiropa tomēr nevarētu sekmīgi izšķirot politiskā patvēruma meklētājus no ekonomiskajiem migrantiem un teroristiem, režisors atbildēja ar pretjautājumu: «Kurš tam tic?» Pēc viņa teiktā, sabiedrības un politiķu domas šajos jautājumos ir stipri atšķirīgas.

Hermanis uzskata, vajag nekavējoties atņemt aprūpes tiesības tiem vecākiem, kuri lielāku pabalstu dēļ savus mazos bērnus pakļauj nāves briesmām un ved pāri jūrai no Turcijas, kur viņiem arī nekas nedraudētu.

Vēlreiz jautāts par savu lēmumu pamest darbu Hamburgas teātrī «Thalia Theater», Hermanis LTV paskaidroja, ka šie teātra cilvēki ir ļoti politizēti un nekādi nespēj tolerēt citus viedokļus. «Viņi ne tikai visu laiku taisa izrādes par šo [bēgļu uzņemšanas] ideju, bet viņiem ir arī speciāls centrs - restorāns un kafejnīca, kur viņi par tiem bēgļiem visādi rūpējas un naudu vāc. Viņi ir milzīgas summas savākuši. Vārdu sakot, viņi ir pilnīgi pārņemti ar šo entuziasmu,» savu Vācijā pieredzēto skaidroja režisors.

LETA jau ziņoja, ka Hermanis pametis darbu teātrī «Thalia Theater» Hamburgā, paužot protestu pret Vācijas atvērtību imigrantiem un bēgļiem.

Režisors norāda, ka Berlīnes imigrācijas politika apdraud Eiropu, jo tajā nepamanīti var iekļūt teroristi. Nav iespējams atšķirt labos cilvēkus no ļaunajiem. Vienlaicīgs atbalsts teroristiem un Parīzes slaktiņa upuriem nav iespējams. Lai arī ne visi bēgļi ir teroristi, visi teroristi bijuši bēgļi vai viņu bērni, uzskata Hermanis.

Kā ziņo «Deutschlandradio Kultur», pēc Hermaņa domām, teroristu uzbrukumi Parīzē rāda, ka mēs dzīvojam kara apstākļos. Karā katram ir jānostājas vienā no pusēm, un Hermanis un «Thalia» teātris esot stāvējuši pretējās pusēs. «Politkorektuma laiki ir beigušies,» norādījis režisors.

«Thalia Theater» ir viens no trim valsts teātriem Hamburgā. Tā vadītājs Joahims Lukss publiski izteicies, ka teātris atbalsta humānās palīdzības sniegšanu iebraukušajiem cilvēkiem, kuru skaits Vācijā šogad varētu pārsniegt miljonu.

«Mēs nekad nebūtu varējuši iedomāties, ka humānās palīdzības sniegšana tiem, kuriem tas nepieciešams, varētu izbeigt profesionālas attiecības,» komentējot Hermaņa lēmumu, teica Lukss. Viņš arī norādīja, ka šis ir piemērs dziļajai politiskajai sašķeltībai, kas valda Vācijā.

Saistībā ar Hermaņa aiziešanu no teātra tam nākas atcelt izrādi, kuru bija plānots skatītājiem rādīt nākamajā gadā. Tomēr tas turpinās izrādīt citu Hermaņa izrādi «Spaete Nachbarn» («Vēlie kaimiņi»), kas vēsta par ebreju imigrantiem ASV.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies teju 900 000 nelegālo imigrantu.

Lielākā imigrantu daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās Eiropas Savienības (ES) valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Kā ziņots, pašlaik starptautiski atzītākais Latvijas režisors Hermanis pēc Krievijas agresijas Ukrainā pērn martā atcēla savu piedalīšanos Maskavas Lielā teātra iestudējumā, norādot, ka Krievija ir kļuvusi par «visas starptautiskās sabiedrības slimību». Atbildot uz šo Hermaņa rīcību, Krievija pagājušā gada rudenī viņu iekļāva savā «melnajā sarakstā», kas nozīmē, ka režisoram aizliegts ierasties Krievijā.

Komentāri (211)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu