Kinorežisors Streičs pasniegs lekciju par komēdijām (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kinoteātrī «Splendid Palace» 11.decembrī notiks kinorežisora Jāņa Streiča vadīta lekcija par komēdijām, kurā piedalīsies arī jaunais režisors Rūdolfs Anže un multimākslinieks Kirils Ēcis, informēja kinoteātra «Splendid Palace» pārstāve Dārta Ceriņa.

Lekcija notiks vecāko klašu skolēniem un jauniešiem veltītā kinolektoriju ciklā, ko piedāvā jauniešu kultūras portāls «Jest» sadarbībā ar kinoteātri «Splendid Palace».

Šoreiz lektorijā interesentiem būs iespēja uzzināt visu par komēdijas žanru. Jaunie censoņi kopā ar režisoru Streiču skaidros, kā mainījies žanrs no mēmā kino gadiem un pirmajiem komēdijas pionieriem Bastera Kītona un Čārlija Čaplina, no «slapstick» vārdu spēles komēdijām 30.gados līdz pirmajām parodijām un mūsdienu brutālā humora pērlēm.

Streičs apgalvo, ka komēdija ir laba tikai tad, kad tā ir gudra un tikumīga. Un to vislabāk prot novērtēt skatītājs, jo šinī žanrā galvenais varonis darbojas ne jau uz ekrāna, bet sēž zālē un ir gudrāks un labāks nekā komēdijas varoņi.

Režisors Streičs ir saistījis savu likteni ar kino jau vairāk nekā pusgadsimtu. Režisora mūža tēma viņa paša vārdiem ir latviešu nacionālais raksturs un tā pašizpausme uz ekrāna. Režisora filmās jaušams optimisma un dzīvesprieka caurstrāvojums, tādēļ tās bieži vien tiek dēvētas par komēdijām, kam režisors galīgi nepiekrīt, lai gan šis žanrs viņam ir tuvs. Streičs to neuzskata par vieglo un seklo izklaidi - būtiska ir paša skatītāja pozīcija un nostāja.

Kā ziņots, no novembra līdz martam četros lektorijos, iepazīstot četrus dažādus kino žanrus, būs iespēja apgūt kino vēstures un teorijas pamatus. Ar audiovizuālu prezentāciju un kino fragmentu palīdzību jaunie entuziasti un pieredzējuši profesionāļi skaidros, ar kādiem paņēmieniem kino veidotāji gan Latvijā, gan pasaulē uzņēmuši dažādu žanru ikoniskus kino šedevrus - spiegu trillerus, komēdijas, fantastikas un ģimenes filmas.

Lektorijus kopīgi vadīs gan tādi Latvijā pazīstami kino nozares darbinieki kā Streičs un Armands Zvirbulis, gan arī jaunie kino entuziasti - topošie režisori, aktieri, mākslinieki un kino kritiķi.

Komēdijai veltītā lekcija kinoteātrī «Splendid Palace» sāksies plkst.14.

Lektorijiem var pieteikties skolēnu grupas ar skolotājiem vai arī atsevišķi interesenti. Pieteikties lektoriju ciklam var, rakstot e-pastu «splendid@riga.lv».

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu