Elīna Garanča: Nekur nav tik grūti dziedāt kā mājās (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rītvakar, 17.decembrī, plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā paredzētais koncerts, kas izskanēs kā veltījums nesen mūžībā aizgājušās izcilās vokālās pedagoģes Anitas Garančas piemiņai, būs īpašs, šodien notikumam veltītajā preses konferencē sacīja mecosoprāns Elīna Garanča.

Garanča norādīja, ka vienmēr visos koncertos, ko viņa sniegusi operā, mamma viņu vērojusi no malas un šoreiz pirmo reizi viņa dziedās, mammai klāt neesot.

«Pirmo reizi būšu pieauguša cilvēka statusā,» sacīja operdziedātāja.

Tāpat operdziedātāja norādīja, ka šī būs viņas atgriešanās uz Latvijas Nacionālās operas skatuves pēc astoņu gadu pārtraukuma, tādēļ Garančas uzdevums būs parādīt skatītājiem, kas ar viņu šajos astoņos gados noticis. «Nekur nav tik grūti dziedāt kā mājās. Tā ir liela atbildība - atkal būt Latvijas publikas priekšā, attaisnot kritiku, rādīt panākumus,» sacīja operdziedātāja.

«Rītvakar gaidāmajā koncertā būs dzirdamas gan dziesmas, ko neesmu dziedājusi, gan arī «zelta repertuārs»,» sacīja Garanča, norādot, ka šajā koncertā, tāpat kā citās uzstāšanās reizēs, viņa mēģinās parādīt savas balss kapacitāti.

Viņa sacīja, ka patlaban gatavojas jaunam posmam dzīvē. Ieskicējot nākamās sezonas plānus, operdziedātāja sacīja, ka pēc Jaunā gada viņai būs uzstāšanās Parīzē, Vīnē un Ņujorkā, bet jūnijā Valensijā tiks ierakstīts viņas solodisks.

Garančas solokoncertu diriģēs Karels Marks Šišons. Tajā piedalīsies arī Latvijas Nacionālās operas orķestris.

Kā norādīja Šišons, koncertā viņam pirmo reizi būs iespēja izspēlēt Jāņa Mediņa āriju no 1.orķestra svītas. Viņš priecājas, ka šo āriju pirmo reizi spēlēs tieši ar Latvijas orķestri, jo, pēc diriģenta domām, tikai tā var labāk sajust latviešu komponista radīto mūziku.

Tāpat koncertā izskanēs Pētera Čaikovska, Kamija Sensānsa, Šarla Guno, Amilkāres Ponkjelli, Džuzepes Verdi, Pjetro Maskanji un Žorža Bizē kompozīcijas.

Kā liecina mājaslapā «www.bilesuparadize.lv» pieejamā informācija, koncerts ir izpārdots.

Foto: Ieva Lūka/LETA

Elīna Garanča pēdējos desmit gados sevi pierādījusi kā viena no spožākajām zvaigznēm pasaules opermūzikas debesīs. Kritika Elīnu Garanču slavē par nozīmīgu mecosoprāna lomu ikonisku interpretējumu. Māksliniece dziļi iejūtas katrā lomā - viņas skaistā balss izstaro spēku un siltumu, mijiedarbojoties ar karalisko stāju un pievilcību. Elīna Garanča uzstājas pasaules vadošajos opernamos - Metropolitēna operā, Karaliskajā Koventgārdena operā, Bavārijas Valsts operā, Vīnes Valsts operā un citur. Kopš 2005.gada viņa ir ierakstu kompānijas «Deutsche Grammophon» māksliniece, trīs no viņas sešiem soloalbumiem saņēmuši «ECHO Klassik» balvu.

Anita Garanča (1949-2015) ir izaudzinājusi daudzus patiesi izcilus operas solistus, gandrīz 20 gadus sniedzot viņiem vērtīgus padomus vokālās meistarības padziļināšanā. Viņas audzēkņi patlaban dzied uz pasaules nozīmīgākajām operas skatuvēm Ņujorkā, Milānā, Romā, Parīzē, Londonā un citās metropolēs. Garančas nodarbības apmeklējuši gan daudzi ārvalstu dziedātāji, gan arī latviešu solisti Maija Kovaļevska, Evija Martinsone, Inga Šļubovska, Kristīne Gailīte, Ilona Bagele, Viesturs Jansons, Krišjānis Norvelis, Baiba Berķe, Ieva Parša, Irma Pavāre, daudzi citi Latvijā pazīstami dziedātāji, aktieri un, protams, Anitas Garančas meita - pasaulslavenais mecosoprāns Elīna Garanča.

Britu diriģents Šišons ir Vācu radio filharmoniskā orķestra galvenais diriģents kopš 2011.gada. Par nopelniem mūzikā Anglijas karaliene Elizabete II 2012.gadā piešķīra Šišonam Britu impērijas ordeņa virsnieka pakāpi (OBE). Diriģents ir sadarbojies ar tādiem ievērojamiem orķestriem kā Karaliskais «Concertgebouw» orķestris un Londonas simfoniskais orķestris, diriģējis Vīnes Valsts operā, Berlīnes Vācu operā un Bavārijas Valsts operā Minhenē. Diriģents aktīvi popularizē latviešu simfonisko mūziku un sadarbojas ar latviešu skatuves māksliniekiem gan Latvijā, gan citviet pasaulē. 2016.gada pavasarī viņš Metropoles operā Ņujorkā diriģēs «Madama Butterfly» iestudējumu ar Kristīni Opolais Čo-čo-sanas lomā.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu