Skip to footer
Šodienas redaktors:
Helga Justīne Siksne
Iesūti ziņu!

Septiņi ēdieni, kuri darīs godu latviskiem Ziemassvētkiem (35)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Piedāvājam septiņas latviskas Ziemassvētku receptes. Šeit apkopotie ēdieni vienmēr bijuši iekļauti mūsu senču svētku ēdienkartē - zirņi, grūbas, speķis, zivis, ogas. Izmēģini!

 

Koča

Nepieciešams:

  • 300g grūbu
  • 200g žāvēta speķa vai cauraugušas gaļas pēc izvēles
  • sauja žāvētu (vai saldētu) sēņu
  • 3 sīpoli
  • sāls

Pagatavošana:

Grūbas apgrauzdē brūnas uz sausas pannas. Speķi sagriež gabaliņos, sacep kopā ar smalki sagrieztiem sīpoliem, beigās pieliek izmērcētas, smalki sagrieztas sēnes. Ja izmanto saldētas, tās apcep kopā ar gaļu.

Māla podiņā vai cepamtraukā kārtām liek grūbas un sīpolus ar speķi, uzkaisot sāli. Pēdējā kārtā liek grūbas, pārlej ar verdošu ūdeni tā, lai tas būtu apmēram trīs centimetrus virs grūbām. Podiņu liek cepeškrāsnī un sautē 180 grādos, līdz grūbas gatavas. Kočai jābūt irdenai.

 

Līnis ar griķiem

Zivs ir Ziemassvētku ēdienu neatņemama sastāvdaļa. Piedāvājam nedaudz uzlabotu recepti, ko iesaka rakstniece Inese Zandere.

Pildījuma pagatavošana sākas ar to, ka apmēram 100 g griķu maisot apgrauzdē sausā čuguna pannā. Tad griķus ieber katliņā un pārlej r puslitru uzvārīta un pasālīta ūdens, iemaisa sviesta piciņu, uzliek vāku un liek cepeškrāsnī. Kad ūdens ir iztvaikojis (apmēram 20 minūtes), griķi ir irdeni un graudaini, tos atdzesē un sajauc ar sviestā apceptu sagrieztu sīpolu un divām cieti vārītām, sakapātām olām.

Zivi noskalo (izskalo) aukstā ūdenī, nosusina, iekaisa mazliet sāls un maltu melno piparu, piepilda, vēderu aizšuj vai aizsprauž. Dziļu pannu (vēlams glītu - jo pārcelt gatavo līni no pannas citā traukā nozīmē visu sapostīt) iesmērē ar sviestu, līni pannā apziež ar kausētu sviestu, pārkaisa ar miltiem un cepeškrāsnī cep 20 minūtes. Tad pārlej ar skābo krējumu, kam piejaukta 1 tējkarote miltu ( ja tas ir aizmirsies, kā man tas gadās, nav nekādas vainas), sīki sakapātas dilles un pētersīļu zaļumi (abus kopā ņemot, vesela sauja). Apliets ar krējumu, līnis mērenā karstumā jācep vēl 15 minūtes. Manuprāt, ēdot tam labi piederas marinēti ķirbji.

Izmantota Gundegas Repšes «Rakstnieku pavārgrāmata»

 

Speķa rauši

Nepieciešams:

  • 250g kviešu miltu
  • 250g rudzu miltu
  • glāze piena
  • 50 g sviesta
  • 25 g rauga
  • 2 vārīti kartupeļi
  • sāls

Pildījumam

  • 400 g žāvēta speķa
  • sīpols
  • pipari
  • ķimenes
  • 1/2 tējkarotes cukura
  • ola pārsmērēšanai

Pagatavošana:

Pienu ar sviestu un sāli sasilda. Šajā maisījumā izšķīdina raugu un miltus. Mīcot mīklai pieliek novārītus, samīcītus kartupeļus. Labi samīcītu mīklu siltā vietā uzraudzē.

Ņem gabaliņu mīklas, saspiež plakanu, vidū liek speķa pildījumu, malas saspiež kopā, veidojot mēnešveidīgu rausi, ko liek uz ietaukotas plāts ar šuvi uz leju. Tos vēlreiz uz plāts uzraudzē, pārsmērē ar olu un cep karstā krāsnī apmēram 10 minūtes. Ēd karstus vai aukstus.

Pildījumam speķi sagriež mazos, četrstūrainos gabaliņos, pievieno sasmalcinātu sīpolu, piparus, cukuru un ķimenes pēc garšas. Ja vēlas, speķi ar sīpoliem var viegli apcept.

Senāk raušus veidoja krietni lielus!

 

Grūdenis

Nepieciešams:

  • žāvētas cūkas galva
  • grūbas - 300 g
    pelēkie zirņi 300g
  • kartupeļi - 800 g
  • sīpols
  • sāls
  • pipari

Pagatavošana:

Žāvētu cūkas galvu pārlej ar aukstu ūdeni, pieliek nomazgātas grūbas, iepriekš izmērcētus zirņus piparus un sīpolu, vāra, kamēr gaļa ir mīksta. Tad zupai pieliek sagrieztus kartupeļus un, ja vajadzīgs, pielej vēl ūdeni, lai tā būtu krietni bieza.

Grūdenim var pielikt skābu krējumu.

Neaizmirstiet cūkas ausis dot tam, kam nākamajā gadā jābūt īpaši redzīgam, ausis tam, kam jābūt īpaši dzirdīgam!

 

Sautēti skābi kāposti

Nepieciešams:

  • 1,5 kg skābētu kāpostu
  • 500g žāvētas vai svaigas treknas gaļas
  • 2 sīpoli
  • sāls
  • cukurs
  • pipari
  • lauru lapa
  • kartupeļi

Pagatavošana:

Uz pannas apcep sagrieztu gaļu kopā ar sīpoliem

Kāpostiem pieliek sāli, piparus, lauru lapu, apmēram ēdamkaroti cukura un sacepto gaļu. Kāpostus liek cepamtraukā, uzlej 200 ml ūdens, cep 190 grādos stundu un 20 minūtes.

Kāpostus pasniedz ar vārītiem vai krāsnī ceptiem kartupeļiem.

 

Zirņu pikas

Tautas ticējums vēsta, ka Ziemassvētku vakarā visi galdā liktie zirņi jāapēd, līdz ar zirņiem apēdot arī visus kreņķus un asaras. Te nu daži ieteikumi, kā tas labāk garšotu.

Nepieciešams:

  • 500 g pelēko zirņu
  • kilograms kartupeļu
  • glāze piena
  • sāls
  • 200 g caurauguša speķa
  • 3 sīpoli

Pagatavošana:

Zirņus izvāra ļoti mīkstus un samaļ gaļas mašīnā. Kartupeļus nomizo, izvāra, nolej ūdeni un samīca biezputrā. Biezputrai pieliek zirņus, pielej pienu, sāla.

Speķi sagriež un sacep kopā ar sagrieztiem sīpoliem.

No biezputras ar divām karotēm (vai frikadeļu veidotāju) taisa pikas, liek uz šķīvja. Pasniedz ar speķa un sīpolu mērci.

 

Buberts ar dzērveņu mērci

Nepieciešams:

Bubertam:

  • 1 l piena
  • 6 olas
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 4 ēdamkarotes miltu
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu miltu
  • 1 tējkarote vanilīna cukura
  • šķipsniņa sāls

Mērcei:

  • 0,5 l dzērveņu
  • cukurs
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

Pagatavošana:

Uzvāra pienu, pieliek sāli. Olu dzeltenumus saputo ar daļu cukura, vaniļas cukuru, pielej nedaudz pienu, iemaisa miltus un cieti. Pienu noņem no uguns, olu dzeltenumus lēnām iejauc pienā, izmaisa, uzliek uz uguns, iecilā stingri saputotus olu baltumus, kuriem putojot pievienota otra daļa cukura. Gaida, lai «uzmet burbuli» un noņem no uguns.

Pasniedz atdzesētu ar dzērveņu mērci.

Komentāri (35)
Nepalaid garām
Uz augšu