No nākamā gada pieejams jauns kontracepcijas līdzeklis (91)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: super-structure, CC BY-NC-SA 2.0

No 2016.gada februāra sievietēm Latvijā, kuras vēlas lietot kontraceptīvos līdzekļus, būs plašākas izvēles iespējas. Pirmais caurspīdīgais, zemas hormonu devas kontracepcijas plāksteris iedarbojas caur ādu (transdermāli) un, iespējams, ir jauns pavērsiens kontracepcijas jomā. Caurspīdīgais, uz ādas līmējamais plāksteris ir jauna, saistoša alternatīva šobrīd pieejamajām kontracepcijas metodēm.

Pirmo reizi tirgū ir pieejams kontracepcijas mini plāksteris (60 µg / 24 h un 13 µg / 24 h, 0,55 mg etinilestradiols, 2,1 mg gestodēns) – transdermāls, zema hormonu deva, neliels, caurspīdīgs, uz ādas praktiski neredzams. Vēl viens ieguvums sievietēm ir tā vienkāršā un ērtā lietošana – plāksteris jāuzlīmē vienu reizi nedēļā.

Kā lietot plāksteri? Kontracepcijas plāksteris jāuzlīmē reizi nedēļā trīs nedēļas pēc kārtas. Nedēļas diena, kurā plāksteris tika uzlīmēts pirmo reizi, ir «maiņas diena», proti, nedēļu vēlāk pirmais plāksteris jānoņem un jāuzlīmē jauns plāksteris. Vēl pēc nedēļas jāuzlīmē trešais plāksteris, bet pēc tam seko «pārtraukums» – 7 dienas (vienu nedēļu) plāksteri nelieto. Parasti šajā nedēļā sākas menstruālā asiņošana. Pēc 7 dienām, plākstera «maiņas dienā», jāuzlīmē jauns plāksteris – tā tiek uzsākts jauns lietošanas cikls pēc iepriekš aprakstītās shēmas.

Daudzām sievietēm ir svarīgi, ka vairs nav jāatceras katru dienu vienā un tajā pašā laikā lietot tableti. Tas ir īpašs ieguvums sievietēm, kam ir aktīva privātā dzīve, darbs maiņās, bieži jāceļo vai organisma diennakts ritms tiek izjaukts vairāku laika joslu šķērsošanas dēļ.

Miniplāksteri lieto uz tīras, sausas, nebojātas ādas, vēlams zonās, kurās nav matiņu. Piemērotākās ķermeņa zonas ir vēders, dibens vai augšdelma ārējā daļa. Katru dienu ir jāpārbauda, vai plāksteris joprojām ir labi pielipis pie ādas un nav atlīmējies.

Kontracepcija, kas iedarbojas caur ādu

Jaunā miniplākstera diametrs ir tikai 3,7 cm – inovatīva matricas tehnoloģija nodrošina aktīvo vielu etinilestradiola un gestodēna nokļūšanu caur ādu dziļākos audos un asinsvados, tādējādi iedarbojoties uz visu organismu. Tā kā aktīvās vielas organismā nenonāk caur kuņģa-zarnu traktu un aknām, kontracepcijas efektivitāti neietekmē kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumi, vemšana un/vai caureja.

[3]

Vairāk apmierinātu lietotāju

[4]

«Nepieciešama efektīva alternatīva ikdienas tabletei, it īpaši, ja ir grūtības ar terapijas ievērošanu. Šāda alternatīva ir, piemēram, transdermālā kontracepcija,» apstiprina Dr. Inese Zālamane.

[5]

Īpaši droša kontracepcija

Dr. Inese Zālamane atzīst, ka miniplāksteris ir ērts lietošanā, un tam piemīt arī augsta kontraceptīvā efektivitāte. Eiropā veiktajā kontracepcijas miniplākstera pētījumā noteiktā Perla indeksa koriģētā vērtība bija 0,4 (vērtība neietver grūtniecības, kas radušās nepareizas lietošanas dēļ); nekoriģētais Perla indekss (vērtība ietver grūtniecības, kas radušās nepareizas lietošanas dēļ) – 0,76.3 Turklāt, kontracepcijas miniplāksterim ir laba panesamība un tas nodrošina regulāru menstruālo ciklu.

«Kopumā šī ir efektīva alternatīva kontracepcijas metode, kas apvieno gan vienkāršu lietošanu reizi nedēļā, gan sniedz zemas hormonu devas priekšrocības,» saka dr.Kristīne Skrodele, apkopojot jaunā miniplākstera īpašības.

Vairāk informācijas www.richter.lv.

[1]

[2]

[3]

Reprod Sci.

[5]

Komentāri (91)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu