Francijā pārāk tievas modeles sēdinās cietumos un sūtīs pie ārsta (77)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/SIPA

Francijas parlamenta apakšpalāta ir pieņēmusi likumprojektu, kas paredz, ka ļoti tievām modelēm ir jāuzrāda ārsta izziņa, kurā apstiprināts, ka viņas ir veselas, bet žurnāliem, kas apstrādā fotogrāfijas, izmainot modeles siluetu, būs jānorāda, ka tās ir «pielabotas».

Likums nosaka, ka modelēm ir jāsaņem ārsta izziņa, ka viņu veselības stāvoklis ir «novērtēts, jo īpaši pēc ķermeņa masas indeksa, kā atbilstošs profesijas pienākumu veikšanai».

Likuma pārkāpējus varēs sodīt ar sešu mēnešu cietumsodu un 75 tūkstošu eiro sodanaudu.

Deputāti arī nobalsoja par to, ka modeļu attēliem, kas ir izmainīti, lai «to siluets kļūtu šaurāks vai platāks», ir jāpievieno norāde «pielabots».

Sākotnējais likumprojekts izraisīja protestu vilni modes aprindās, jo tajā bija paredzēts noteikt minimālo ķermeņa masas indeksu modelēm. Ķermeņa masas indekss ir ķermeņa tauku rādītājs, kas veidots kā auguma un svara attiecība.

Tomēr beigās Francijas parlamenta deputāti vienojās ļaut ārstiem noteikt, vai modele nav pārāk tieva, ņemot vērā dažādus kritērijus, tostarp vecumu, dzimumu un ķermeņa formu.

Sākotnējā likumprojekta versijā par mudināšanu uz pārlieku tievumu tika paredzēts līdz vienam gadam ilgs cietumsods. Šī norma bija vērsta pret vietnēm, kuras, kā tiek uzskatīts, veicina anoreksijas vai bulīmijas izplatību, jo īpaši pusaudžu vidū. Tomēr ceturtdien Francijas parlamenta apakšpalātas pieņemtajā likumā šī norma nav ietverta.

Aplēses liecina, ka Francijā ir 30-40 tūkstoši cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir pusaudži, cieš no anoreksijas, kas ir ēšanas traucējumi, kuri var izraisīt nāvi.

Komentāri (77)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu