Millers: Zinātņu akadēmija cenšas panākt koncertzāles «Rīga» maksātnespēju (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) šobrīd cenšas panākt SIA «Rīgas koncertzāle» maksātnespēju, tā šodien preses konferencē medijiem pauda koncertzāles vadītājs Juris Millers.

Pēc viņa teiktā, šādi LZA rīkojas, jo abu pušu parakstītajā līgumā iekļauts punkts, kas nosaka: ja SIA «Rīgas koncertzāle» sāk maksātnespējas procesu, tad LZA ir tiesības pārņemt visus ieguldījumus, neizmaksājot nekādas kompensācijas. «Es varu teikt tikai vienu: Spārīša kungs, nesagaidīsiet!» sacīja Millers.

Viņš skaidroja, ka LZA koncertzālei «Rīga» atslēgusi elektroenerģijas padevi, lai arī šādai rīcībai LZA neesot bijis tiesiska pamata. Attiecībā uz elektroenerģijas jautājumiem koncertzāle «Rīga» visus rēķinus esot nomaksājusi.

Millers jau savlaicīgi vērsies pie LZA ar lūgumu noslēgt jaunu elektroapgādes līgumu, jo pārrakstīšanās dēļ elektroenerģijas apgādes līgums noslēgts līdz 2014.gada 31.decembrim, bet pārējie līgumi par komunālajiem pakalpojumiem noslēgti līdz 2024.gada 31.decembrim. Taču LZA jauno līgumu atteikusi un neļāvusi slēgt līgumu ar «Latvenergo».

«Atslēdzot elektroenerģijas padevi, LZA atkāpušies no spēkā esoša līguma un veikuši patvaļu, par ko atbildība noteikta arī Krimināllikuma 279.pantā. Patvaļas rezultātā nodarīti zaudējumi, pārceltu pasākumu dēļ skatītājiem atmaksāta nauda par biļetēm. Atslēdzot elektrību, Spārītis atstājis LZA, kas ir valsts nozīmes aizsargājamais kultūras piemineklis, bez jebkādas ugunsdrošības sistēmas,» klāstīja koncertzāles «Rīga» vadītājs.

Rēķinoties ar to, ka koncertzālei «Rīga» varētu notikt elektroenerģijas padeves atslēgums, Millers jau savlaicīgi vērsies pie «Sadales tīkliem» ar rakstveida iesniegumu, lūdzot nodrošināt īslaicīgu elektroenerģijas pieslēgumu. «Sadales tīkli» 30.decembrī izdevuši rakstisku atļauju no 2.janvāra pieslēgties transformatoram, kas atrodas uz Gogoļa un Turgeņeva ielas stūra. Rēķinoties ar šo atļauju, Millers bijis pārliecināts par plānoto pasākumu norisi.

«Piesaistījām firmu, no kuras nomājām maģistrālos kabeļus, lai savienotu telpas ar transformatoru apakšstaciju. Brīdī, kad visi kabeļi atbilstoši normatīviem jau bija izvilkti, izrādījās, ka Spārītis izmantojis populārās telefona zvana tiesības, sazvanoties ar virkni augstāko amatpersonu «Latvenergo» un «Sadales tīklos» un panākot, ka iepriekš izsniegtā atļauja bez jebkāda paskaidrojuma, tikai balstoties uz melīgu informāciju, tika atcelta un pieslēgums 2.janvārī netika veikts,» apgalvoja Millers.

Millers tiesas ceļā lūdzis koncertzālei «Rīga» atjaunot elektroenerģijas padevi pilnā apmērā, jo bez tās neesot iedomājama koncertdarbība. Lēmums par prasības nodrošināšanu būs jāpieņem Krāslavas rajona tiesai. «Prasības nodrošinājums ir norma, kas tiek izmantota salīdzinoši reti. Tiesas nelabprāt to dara, bet es ceru, ka šajā gadījumā, izvērtējot telpas nozīmīgumu sabiedrībā un sabiedrisko labumu, tiesa būs mums labvēlīga,» sacīja Millers.

Koncertzāles vadītājs skaidroja, ka starp koncertzāli un LZA patlaban notiek četras tiesvedības. Millers esot ieinteresēts, lai visas tiesas notiktu pēc iespējas ātrāk, tādēļ izskatāmās lietas no Rīgas pārceltas uz Krāslavas rajona tiesu. Viena tiesas sēde jau notikusi novembrī un to koncertzāle «Rīga» esot uzvarējusi. Pamata lieta par koncertzāles «Rīga» un LZA līguma tiesiskumu tika skatīta decembra sākumā, bet, ņemot vērā to, ka LZA nebija iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus, nākamā sēde noteikta februārī.

Uzraksts pie koncertzāles ieejas.
Uzraksts pie koncertzāles ieejas. Foto: Ieva Čīka/LETA

«Vēlos, lai pēc iespējas ātrāk tiktu pielikts punkts «bardakam», kuru ar savu prettiesisko rīcību radījusi LZA,» pauda Millers.

Viņš piebilda, ka koncertzālē «Rīga» pasākumi saplānoti līdz 2018.gadam, bet patlaban pārdoto biļešu daudzums ir vairāki desmiti tūkstoši. Šā gada pirmos paredzētos pasākumus Millers elektroenerģijas atslēgšanas dēļ pārcēlis uz mēneša beigām.

«Ceru, ka tiesas ceļā dažu dienu laikā izdosies atrisināt jautājumu par stacionāro elektroenerģijas apgādi. Ja tas neizdosies, tad tuvāko pasākumu norisi nodrošināsim ar ģeneratoriem, bet tālāk būsim spiesti gaidīt galējo tiesas spriedumu, lai gan neticu, ka pirmās instances tiesā lieta būs ātrāk nekā gada laikā, jo LZA cenšas panākt pēc iespējas ilgāku procesa virzīšanu,» sacīja Millers.

Kā ziņots, LZA jūlija beigās lauza telpu nomas un lietošanas līgumu ar koncertzāli «Rīga», to pamatojot ar telpu nomas un siltumenerģijas parādiem. LZA vairākkārt pieprasījusi atbrīvot telpas, tomēr koncertzāle «Rīga» turpina veikt saimniecisko darbību un organizēt koncertus. Līguma laušana gan vēl jāvērtē tiesai.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu