Okupācijas muzeja rekonstrukcijas izmaksas varētu pieaugt (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Okupācijas muzeja rekonstrukcijas izmaksas varētu pieaugt par 10-20%, šorīt LNT raidījumā «900 sekundes» teica muzeja piebūves atbildīgā arhitekte Ija Rudzīte.

Pašreizējās darbu izmaksas ir četru miljonu eiro apmērā, bet, ja ņem vērā pēdējās izmaiņas, kas pagarināja māju līdz Grēcinieku ielai, tad šī summa varētu būt lielāka, skaidroja Rudzīte, piebilstot, ka tas varētu būt 10-20% izmaksu palielinājums.

Šodien plkst.14 notiks Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēde, kurā tiks izvērtēta Okupācijas muzeja piebūves projekta turpmākā virzība.

Jau ziņots, ka, pamatojoties uz 8.septembrī būvvaldē saņemto negatīvo Rīgas pilsētas arhitekta atzinumu par būvniecības ieceri ēkas pārbūvei Latviešu strēlnieku laukumā 1 un ieteikumu neizsniegt būvatļauju tās realizācijai, attīstītājam bija nepieciešams veikt ieceres risinājumu korekcijas.

Rekonstrukcijas risinājumu ieceres attīstītājiem ne vēlāk kā līdz 6.janvārim būvvaldē jāiesniedz muzeja rekonstrukcijas koriģētā iecere. Par to Rīgas pilsētas arhitekta birojam būs jāsniedz jauns atzinums. Plānots, ka tas atzinumu Rīgas pilsētas būvvaldei sniegs līdz 2016.gada 15.janvārim, toties būvvaldei savs galīgais lēmums par būvatļaujas izsniegšanu jāpieņem līdz 25.janvārim.

Ņemot vērā būvniecības aizkavēšanos, valdība novembra sākumā nolēma, ka Okupācijas muzeja rekonstrukcijas un tā piebūves - Nākotnes nama - 1.kārtas būvniecības darbu pabeigšanas termiņš ir 2017.gada 30.septembris un 2.kārtas būvniecības darbiem, arī tēlniecības mākslas darbam, pabeigšanas termiņš ir 2018.gada 30.marts.

Pret piebūves īstenošanu iestājušies tādi arhitekti kā Zaiga Gaile un Andis Sīlis, uzsverot Okupācijas muzeja ēkas kultūrvēsturisko vērtību. Tajā pašā laikā gan kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), gan demisiju izteikusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atbalsta piebūves īstenošanu. Arī Rīgas mērs un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs pauduši, ka Okupācijas muzeja paplašināšanas projekts ir jāturpina.

Tāpat vēstīts, ka VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) ir izsludinājusi jaunu iepirkumu «Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa Latviešu strēlnieku laukumā, Rīgā, izveide», liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Pretendentiem savi pieteikumi konkursā jāiesniedz līdz 2016.gada 19.janvārim.

Šādu pašu iepirkumu VNĪ izsludināja jau šā gada aprīlī, taču 30.septembrī to pārtrauca, jo nolikumā tika veikti būtiski grozījumi. VNĪ pārstāvis Arnis Blodons jau toreiz solīja, ka iepirkums tiks izsludināts atkārtoti.

Kā iepriekš norādīja VNĪ būvniecības projektu vadītājs Aivars Mirkšs, Okupācijas muzeja rekonstrukcijā pašlaik VNĪ iekļāvušies valdības piešķirto līdzekļu robežās līdz 4,5 miljoniem eiro. Tomēr, ja būvniecība neiekļausies noteiktajos termiņos, tāme var pieaugt. «Jo ātrāk sākas būvniecība, jo izmaksas ir mazākas,» komentēja Blodons.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu