Kinozvaigznes piemin mūžībā aizgājušo «Harija Potera» filmas aktieri

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Kinoaktieri Keita Vinsleta, Emma Tompsone, Daniels Redklifs, Emma Vatsone un Helēna Mirena pieminējuši ceturtdien mūžībā aizgājušo britu aktieri Alanu Rikmenu, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Rikmens ceturtdienas rītā mira pēc cīņas ar vēzi.

«Pēc viņa sāpīgās aiziešanas vislabāk atceros viņa humora izjūtu, inteliģenci, gudrību un labsirdību. Viņa spēju apburt ar skatienu un radīt pacilājumu ar vārdiem,» raksta 56 gadus vecā Tompsone, kura ar Rikmenu spēlējusi filmās «Sense and Sensibility» («Prāts un jūtas») un «Loce Actually» («Tāda ir mīlestība»). «Es nevarēju sagaidīt, kas būs nākamais, ko viņš darīs. Viņš bija mans lielākais sabiedrotais. Dzīvē, mākslā un politikā. Es viņam pilnībā uzticējos. Viņš bija reti sastopams un neatkārtojams cilvēks, un viņam līdzīga vairs nebūs.»

Rikmens dzimis Londonā 1946.gadā. Tikai 26 gadu vecumā viņš ieguva Teātra mākslas karaliskās akadēmijas stipendiju.

1985.gadā Rikmens spēlēja galveno vīriešu lomu Šoderlo de Laklo romāna «Bīstamie sakari» iestudējumā, kas vēlāk tika pārcelts uz Brodveju. Rikmenu par tēlojumu nominēja prestižajai «Tony» teātra balvai.

Lai arī Rikmena karjera aizsākās teātrī, starptautiski pazīstams viņš kļuva 1988.gadā ar vācu terorista Hansa Grūbera lomu spraiga sižeta kinolentē «Die Hard» («Cietais rieksts»).

Rikmens ieguva jaunu fanu paaudzi, atveidojot profesora Strupa lomu «Harry Potter» («Harijs Poters») fantāzijas filmās no 2001. līdz 2011.gadam.

Harija Potera lomas atveidotājs Daniels Redklifs norāda, ka Rikmens esot bijis «viens no dižākajiem aktieriem, ar kuriem jebkad esmu strādājis», kā arī «viens no lojālākajiem un atbalstošākajiem cilvēkiem, ko esmu saticis filmu industrijā».

Redklifs atklāja, ka Rikmens esot noskatījies ikvienu teātra izrādi, kurā jaunais aktieris spēlējis. «Ja piezvanīsi Alanam, vienalga, lai kur viņš atrastos un cik aizņemts būtu, viņš atzvanīs dienas laikā,» raksta Redklifs.

«Jūtos laimīga, ka esmu strādājusi un pavadījusi laiku ar tik īpašu cilvēku un aktieri,» sociālajos tīklos norāda Emma Vatsone, kura «Harry Potter» sērijā spēlē Hermioni Grendžeru. «Man pietrūks mūsu sarunu. Dusi mierā, Alan. Mēs tevi mīlam.»

Trešās galvenās lomas - Rona Vīzlija - lomas atveidotājs Rūperts Grints sacīja, ka esot «satriekts». «Kaut arī viņš ir aizgājis, es vienmēr dzirdēšu viņa balsi,» piebilda Grints.

Rikmens publiski nerunāja par savām veselības problēmām, tāpēc viņa nāve daudzus pārsteidza.

«Trūkst vārdu, lai izstāstītu, cik šokēta un satriekta esmu, uzzinot par Alana Rikmena nāvi. Viņš bija fantastisks aktieris un brīnišķīgs cilvēks,» sacīja «Harry Potter» grāmatu sērijas autore Dž.K.Roulinga.

Voldemorta lomas tēlotājs Ralfs Fainss nodēvēja Rikmenu par «dārgu draugu». «Es nespēju noticēt, ka viņš ir aizgājis, un pasaule tāpēc ir kļuvusi nabagāka,» viņš uzsver. «Taču viņa gars un dāsnā daba turpinās dzīvot to cilvēku sirdīs, kas viņu pazina. Viņš bija asprātīgs, ļoti uzmanīgs, neparasti lojāls un dāsns - Alanam nebija vienalga.»

Pagājušogad Rikmens uzņēma savu otro filmu kā režisors. Filmā «A Little Chaos» galveno lomu spēlē aktrise Keita Vinsleta, kura ar Rikmenu spēlēja arī kinolentē «Sense and Sensibility». Vinsleta atcerējās Rikmenu kā «labsirdīgāko un labāko cilvēku, kurš bija ļoti pacietīgs».

Kad Vinsleta pirmoreiz satika Rikmenu, viņa bija 19 gadus veca. Viņa atzina, ka sākumā aktieris viņai šķitis biedējošs. «Taču vēlāk sapratu, ka viņš ir neparasti sirsnīgs un dāsns cilvēks, kā arī fenomenāls aktieris un apdāvināts režisors. Un tā balss! Ak, tā balss... Mēs visi esam satriekti par Alana zaudējumu,» viņa norāda.

Mirena sacīja, ka Rikmens esot bijis «lielisks draugs» un «fiziskā, garīgā un mākslinieciskā ziņā ļoti augstvērtīgs cilvēks».

«Alana spēcīgais raksturs izpaudās ikvienā varonī, ko viņš spēlēja,» sacīja aktrise Sigurnija Vīvere, kura spēlēja līdzās Rikmenam 1999.gada komēdijā «Galaxy Quest» un 2006.gada drāmā «Snow Cake». «Kurš vēl varētu piedot profesora Strupa tēlam tādu smeldzīgumu un asprātību? Es nespēju noticēt, ka viņš ir aizgājis.»

Citi pieminēja Rikmena gandrīz hipnotisko spēju noturēt auditorijas uzmanību un neskaitāmos fanus.

Rikmens saņēmis Britu kinoakadēmijas (BAFTA) balvu par šerifa lomu kinolentē «Robin Hood: Prince of Thieves» («Robins Huds: Zagļu princis»), kā arī «Zelta globusu» par galveno lomu 1996.gada televīzijas filmā «Rasputin: Dark Servant of Destiny».

1965.gadā Rikmens uzsāka attiecības ar britu politikas zinātnes un ekonomikas pasniedzēju Rimu Hortoni. Pāris salaulājās nelielā ceremonijā Ņujorkā 2012.gadā.

Šogad Lielbritānijas kinoteātros iznāks trilleris «Eye In the Sky», kurā galvenās lomas spēlē Rikmens, Helēna Mirena un Ārons Pols. Maijā tiks izdota arī pasaku filma «Alice Through the Looking Glass», kurā Rikmens ierunājis kāpura lomu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu