Āboltiņas atbildes vēstule: Nu jau ejam uz pilnu banku, lai iznīcinātu «Vienotību» (701)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Reaģējot uz «Vienotības» Saeimas deputāta Alekseja Loskutova vēstījumu biedriem, partijas līdere Solvita Āboltiņa (V) atbildes vēstulē biedriem norāda, ka parlamentārieša vēstījumā ir diezgan daudz patiesības, kas veiksmīgi sajaukta ar nepatiesību, neprecizitātēm un interpretācijām.

«Personīgs naids un nespēja iekļauties komandā un pieņemt vairākuma viedokli ir novedusi pie tā, ka nu jau ejam uz pilnu banku, lai iznīcinātu «Vienotību». Alekseja vēstījumā ir diezgan daudz patiesības, kas veiksmīgi sajaukta ar nepatiesībām, neprecizitātēm un interpretācijām!» raksta Āboltiņa.

Politiķe norāda -, tā kā rakstot šajā listē, ir skaidrs, ka informācija jau ir masu medijos, viņa ir spiesta mainīt savu taktiku, ka «dažkārt gudrāk paklusēt». Tāpēc Āboltiņa norāda, ka sniedz precizējumus Loskutova vēstulē minētajām interpretācijām.

Politiķe norāda, ka deputāti Ilzi Viņķeli (V) uz sarunu par iespējamām pārmaiņām uzaicināju, jo Viņķele jau vēlēšanu naktī esot paudusi viedokli: «Tu taču saproti, ka mums problēmas ar premjeri, Laimdota taču nav premjere....» Socioloģija par atbalstu valdībai un premjerei joprojām liecina par lejupslīdošu atbalstu, pirmskongresa sarunās ar partijas reģionu pārstāvjiem ļoti uzstājīgi tika izteikts viedoklis, ka nepieciešamas pārmaiņas valdībā. Ētisku apsvērumu dēļ «Vienotības» līdere «nesniegs detalizētāku viedokli, kādu pauda reģionu pārstāvji», taču viņa norāda, ka nesaprotamu iemeslu dēļ tā dēvētais «sešinieks» ignorēja iespēju savu citādo viedokli argumentēt partijas biedriem.

«Uzskatot, ka ir iespēja mēģināt kopējā darbā nolikt pie malas nesaskaņas un «Vienotības» ārdīšanu, arī aicināju Ilzi [Viņķeli]. Viņas attieksme bija pozitīva un atbalstoša, piekrītot, ka iekšējās cīņas ne pie kā nenoved!» norāda Āboltiņa.

Viņa skaidro pausto uzskatu par koalīcijas modeli - koalīcijas līgums būtu ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), savukārt ar nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK un potenciāli ar Latvijas Reģionu apvienību atsevišķa (LRA) vienošanās, jo nacionālā apvienība koalīcijas līgumu regulāri pārkāpj un vēlētos tajā iekļaut sabiedrību šķeļošos jautājumus par 16.martu, bēgļu neuzņemšanu un krievu skolu likvidāciju.

«Par otro tikšanos - kaut kā nebija tur tās milzu aģitācijas par nacionālo apvienību. Lolita [Čigāne] uzstāja, ka tikai esošā koalīcija! Tad turpinājās saruna par prioritātēm un manu redzējumu par īstermiņa un ilgtermiņa darbiem. Sarunā piekritu par LRA un [LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Daini] Liepiņu, vienojāmies, ka šis jautājums diskutējams,» norāda «Vienotības» līdere.

Komentējot Loskutova vēstulē minēto «spiedienu» uz Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu demisionēt, kamēr valdības vadītāja bija Ķīnā, tad, cik zināms Āboltiņai, esot bijušas vairākas sarunas par šo tēmu, kur premjerministre teica, ka ir nogurusi, bet nevēlas atkāpties kongresā. «Sešinieka» pārstāvju sarunā ar Straujumu piedalījās arī ģenerālsekretārs Artis Kampars un domes priekšsēdētājs, un «sešinieks» aicināja uz aktīvu rīcību un solīja atbalstu, uz ko premjerministre atbildēja, ka ir nogurusi un vēlas iet prom, uzsver partijas līdere.

Āboltiņa norāda, ka 4.decembra valdes sēde ilga 20 minūtes un tajā tika apstiprināti kongresa dokumenti, nekādas diskusijas par demisiju vai tamlīdzīgas sarunas nenotika. Savukārt kongress noritēja saskaņā ar valdes apstiprināto darba kārtību, diskutējot par darāmajiem darbiem, un šajās sarunās piedalījās dažādu grupējumu pārstāvji. Debatēs varēja piedalīties ikviens, kuram bija tāda vēlme, un debates netika pārtrauktas, līdz visi bija izteikušies, akcentēja Āboltiņa.

Komentējot sarunas ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Āboltiņa norāda, ka «Vienotības» sarunu grupa - Āboltiņa, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Kampars, deputāts Andrejs Judins un Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks («Valmierai un Vidzemei») - satikās pirms došanās pie Vējoņa, lai pārrunātu sarunu iespējamo gaitu. «Vienojāmies runāt par darbiem, bija arī sagatavota tabula, ko iesniegt un izdalīt masu medijiem,» norāda partijas līdere.

Sarunā pie prezidenta runājām gan par darbiem, gan to, ka valdība jāveido esošajai koalīcijai un jārunā ar mazajiem, lai mazinātu nacionālās apvienības destrukciju. Sarunas beigās, pārējiem par pārsteigumu, Judins pateica, ka vēlas informēt Vējoni, ka «sešiniekam» ir ultimāts - bez nacionālās apvienības viņi valdībā neiešot. «Pie preses visi vienojās sūtīt tikai mani! Savukārt vakarā TV3 jau bija sagatavots sižets par «sešinieka» ultimātu par nacionālo apvienību,» norāda politiķe.

«Par nomināciju un 15. decembra valdes sēdi un [Loskutova vēstulē apgalvoto], ka tur nebija diskusiju un argumentu. Tur bija ļoti daudz cilvēku, un šī jau vairs nav interpretācija, bet meli. Tā ir necieņas izrādīšana daudzajiem valdes un frakcijas locekļiem, kas tur piedalījās! Sēdē vairākkārt tika uzdots jautājums, vai vēl kāds vēlas izvirzīt kādu kandidātu? Kandidāti pat netika minēti! Par balsošanas procedūru ir valdes lēmums, ar kuru var iepazīties, tāpēc netērēšu laiku [Loskutova vēstulē minēto] interpretāciju atspēkošanai! Tas skaidri nosaka, ka nekāda papildu apstiprināšana vai sēde nav nepieciešama,» pauž Āboltiņa.

«Par 30.decembra tikšanos pie Valsts prezidentu - Vējonis personīgi aicināja konkrētus cilvēkus: ģenerālsekretāru un partijas vadītāju, lai pārrunātu iespējamo tālāko rīcību. Pēc šīs sarunas [sekoja] arī publisks prezidents paziņojums, ka viņš uzņemas tālāko iniciatīvu, lai runātu ar dažādiem «Vienotības» potenciālajiem kandidātiem! Pēc manā rīcībā esošās informācijas, kandidāti ir bijuši vairāki, bet citi ir atteikušies, izvairoties no publiskas «norakšanas»!» norāda Āboltiņa.

«Viņa uzsver, ka par finanšu ministru Jāni Reiru (V) tiek izplatīta dezinformācija, ka esmu «piespiedusi» atteikties [no piekrišanas kļūt par premjera amata kandidātu]! Patiesībā jau 30.decembrī, zvanot uz ASV, lūdzu neatteikties no nominācijas, Valsts prezidents zvanīja Jānim un informēja par piedāvājumu, atgriežoties vēlreiz lūdzu piekrist! Par personīgajiem atteikuma iemesliem Jānis ir informējis prezidentu,» norāda Āboltiņa.

«Par Jāni Baiku - uzskatu par lielu veiksmi un man ir patiess prieks strādāt kopā ar reģionu pārstāvjiem, kas mums ir pievienojušies! Jāni ļoti augstu vērtēju gan kā profesionāli, gan kolēģi, ar kuru jautājumi tiek risināti diskusijā un saskaņoti! Man patiešām bija pārsteigums, kad viņš mani informēja par sarunu ar prezidentu! Un patiešām uzskatu, jautājums par Jāni būtu diskutējams valdē un frakcijā, bet jau sestdienas rītā gan prezidents, gan Jānis informēja par atteikumu!» skaidroja «Vienotības» līdere.

Sarunā ar Valsts prezidentu viņš informēja, ka plāno otrdien runāt ar «Vienotības» deputātu Kārli Šadurski un pēc tam, iespējams, uzticēt viņam nomināciju - Valsts prezidentam neesot bijis nepieciešams ne «Vienotības» valdes, ne frakcijas lēmums. Taču pirmdien plkst.12.30 pie Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas daudzi Saeimas pārstāvji ievēroja Ilzi Viņķeli un Lolitu Čigāni. Pēc tam sekoja Māra Kučinska nominācija. «Neizteikšu minējumus un atstāstus, par ko runāja un vienojās, bet sakritībām neticu!» akcentē Āboltiņa, piebilstot, ka «nevaru atrast nevienu argumentu, lai «Vienotības» pārstāvji izteiktu atbalstu citas partijas pārstāvim».

«Kamēr rakstu šo atbildi, Alekseja vēstule jau ir [publicēta] «pietiek.com». Paudīsim nu kopīgu izbrīnu, kā tā tur nonāca? Es aicinu apstāties «Vienotības» iznīcināšanā! Neskaitāmie aicinājumi runāt pie sarunu galda un atcerēties par savu atbildību vēlētāju un savas valsts priekšā diemžēl kaut kur izplēn! Ir tikai viena situācija, kurā neko vairs nevar mainīt! Ar prieku piedalījos Rīgas nodaļas pilnsapulcē! Aicinājums no tās - saņemieties taču, lai strādātu plecu pie pleca uz rezultātu! Atvainojos, ka gari, un atvainojos, ka informācija, kurai nevajadzētu nonākt publiski, tagad tur nonāks! Patiesā cieņā ikvienam savas valsts un savas «Vienotības» patriotam Solvita Āboltiņa,» tā noslēdzas «Vienotības» līderes vēstule.

Kā ziņots, Loskutovs vēstulē partijas Rīgas nodaļas biedriem paudis partijas tā dēvētā «sešinieka» redzējumu par notikumiem, kas noveda pie tā, ka politiskā spēka kāds no iespējamajiem kandidātiem nav saņēmis nomināciju Ministru prezidenta amatam, liecina portālā «Pietiek.com» publicētā informācija.

No Loskutova paustā netieši izriet, ka partijas līdere Āboltiņa ir atbildīga par to, ka «Vienotības» pārstāvis nav saņēmis Valsts prezidenta nomināciju premjera amatam. Politiķis aģentūrai LETA apstiprināja vēstules autentiskumu un to, ka tā atspoguļo tā dēvētā «sešinieka» pozīciju. Deputāts gan akcentēja, ka vēstule nebija paredzēta publiskošanai un bija domāta tikai iekšējai saziņai.

Loskutovs vēstulē sniedz īsu ieskatu norisēs, kā rezultātā «Vienotība» ir zaudējusi Ministra prezidenta amatu un tiesības vadīt valdību.

Komentāri (701)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu