Imanta Kalniņa jubilejas koncerts - koncertzālē «Cēsis» (47)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Koncertzāle «Cēsis» gadu sāk ar jubilāram Imantam Kalniņam veltītu koncertu 30. janvārī. Pasākuma organizatori portālam «Apollo» vēsta, ka Liepājas Simfoniskā orķestra, solista Pētera Endzeļa un diriģenta Māra Sirmā izpildījumā skanēs trīs sengaidīti komponista jaundarbi – Septītā simfonija, Koncerts obojai un miniatūra «Santakrusa».

Koncerta pirmās daļas muzikālais centrs būs Koncerts obojai. Ar žanra apzīmējumu ‘koncerts’ Imanta Kalniņa darbu sarakstā līdz šim rodam vien divus opusus – studiju laikā 1963. gadā sacerēto Čellkoncertu un 1966. gadā radīto viendaļīgo Koncertu orķestrim. Vaicāts, kādēļ tapis koncerts ar obojas solo, Imants Kalniņš atzīst, ka obojas tembrs ir īpašs: «Tam ir noslēpumains, orientāls valdzinājums un tas nav salīdzināms ne ar vienu citu pūšaminstrumentu». Šajā skaņdarbā dzirdēsim Latvijas Nacionālās operas orķestra oboju grupas koncertmeistara un Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga pirmās obojas Pētera Endzeļa solo.

Īpaši šai reizei tapusi arī simfoniskā miniatūra stīginstrumentu orķestrim «Santakrusa», kuras galvenā tēma skanēja 1971. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētajā Maksa Friša lugā «Santakrusa» ar Veltu Līni, Gunāru Cilinski un Intu Burānu galvenajās lomās.

Koncerta otrajā daļā skanēs sen gaidītā Imanta Kalniņa Septītā simfonija, kuru no Sestās šķir piecpadsmit gadu. Tās ieceri autors neatklāj, sakot, ka pārstāstīt ar vārdiem to, ko vēsta mūzika, ir apmērām tas pats, kas mēģināt aprakstīt, kā smaržo puķe. Klausītāju gaida pārsteigums, kas Imantam Kalniņam šajā žanrā būs sakāms tiem, kas labi atceras dinamiskas enerģijas pārpilno, roķīgo Ceturto simfoniju (1973), zīmīgi citēto tautasdziesmu «Caur sidraba birzi gāju» Piektās simfonijas finālā (1979), kā arī «Balli pilī» Rabindranata Tagores dzejas iedvesmotajā Sestajā simfonijā ar kora līdzdalību (2001).

Par koncerta krāšņo skanējumu rūpēsies Liepājas Simfoniskais orķestris, kas vienmēr bijis spožs Imanta Kalniņa mūzikas interprets, un publikas atzinības lutinātais maestro Māris Sirmais – prasmīgs un iejūtīgs Latvijas komponistu daiļrades tulks.

Biļetes nopērkamas «Biļešu paradīze» tirdzniecības tīklā un koncertzāles «Cēsis» kasē.

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu