Vitamīni uz palodzes! Īsa pamācība sēklu diedzēšanā (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Suzies Farm, CC BY-NC-ND 2.0

Palutini sevi ar dīgstu spēku! Ziemā organisms par to būs īpaši pateicīgs un tavas garšas kārpiņas arī.

Diedzēti graudi un sēklas lieliski papildinās tavu ikdienas maltīti, tā tu saņemsi organismam nepieciešamas uzturvielas un vitamīnus. Diedzēti graudi tev dos enerģiju, kas gulējusi sēklā, bet tagad ir atdzīvināta, gaidot pavasari, tev enerģija ir ļoti nepieciešama.

Graudi un sēkliņas paši par sevi ir bagātīgs vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu avots, bet visas šīs vērtīgās vielas ir aizsargātas ar grauda apvalku, tādēļ to izmantojamība, dažkārt, ir ļoti zema. Diedzēšanas procesā graudos un sēkliņās esošās barības vielas kļūst pieejamākas, aktivizējas fermenti un enzīmi, tādējādi dīgsti, pat lietoti nelielos apjomos, lieliski bagātina mūsu ēdienkarti. Uzturā iesaka izmantot jau knapi sadīgušas sēkliņas, visoptimālāk, ja dīgsts nepārsniedz pāris centimetrus garumā. Stipri pārauguši dīgsti var kļūt rūgteni un būs mazāk vērtīgi.

«Dīgsti vērtīgs papildinājums mūsu ikdienas ēdienkartei. Tie satur gan E, C un B grupas vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus (kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, mangānu, cinku u.c.), enzīmus, ēteriskās eļļas. To iekļaušana ēdienkartē uzlabo gremošanas procesus, stiprina organisma imunitāti, sirds un asinsvadu sistēmu, optimizē nervu sistēmas darbību, kā arī paaugstina fiziskās un garīgās darba spējas,» stāsta diētas ārsts Dr. Andis Brēmanis.

Diedzēšanai un zaļo dīgstu audzēšanai izmanto visdažādākās ēdamās sēklas - redīsu, sinepju, kressalātu, rukolu, saulespuķu, sarkano biešu, sarkano un zaļo kāpostu, sīpolu un puravu, lucernu (alfalafa), āboliņu, brokoļu, cigoriņu, kvinoju, u.c., no graudiem diedzējami būs kvieši, mieži, rudzi, auzas, griķi, bet no pākšaugiem Ķīnas (mung) pupas, zirņi un lēcas.

Trīs sēklu diedzēšanas varianti:

Diedzēšanas trauks

Asnu diedzēšanai var izmantot īpaši tam domātas ierīces. Ja tādas nav, tev būs nepieciešama burka, marle, gumija. Sēklas labi noskalo un, atkarībā no to lieluma, mērcē no dažām stundām (ļoti mazas sēklas) līdz 36 stundām (zirņi, pupiņas). Sēklām vairākkārt maina ūdeni.

Trauks ar mitru marli

Izmērcētās sēklas burkā pārsedz ar marli, to nosien ar gumiju. Marli laiku pa laikam mitrina, graudus noskalo. Lai arī kādu diedzēšanas metodi tu izmantosi, jāievēro viens princips - graudiem vienmēr nepieciešams mitrums. Ja graudi būs pārāk sausi, dīgsti ies bojā.

Graudiem pēc apmēram trim dienām parādīsies asni. Kad asni izdīguši, lai tie neturpinātu augt, graudus uzglabā apmēram 5 grādu temperatūrā - ielieciet burku ledusskapī.

Graudus jāizlieto 3 - 4 dienu laikā, tad tie ir visvērtīgākie.

Sēklu diedzēšana augsnē

Lēzenā traukā ieberiet kūdru vai augsni, iekaisiet sēklas, rūpējieties, lai augsne ir mitra. Kad izauguši zaļi dīgsti, tos nogriež un pievieno pie salātiem, liek uz sviestmaizēm vai pie veselīgiem kokteiļiem.

Materiāls sagatavots, izmantojot grāmatu «Diedzētu graudu dzīvības spēks», Zvaigzne ABC.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu