Belēvičs: Par gripas vakcīnām ir sacelta pārāk liela ažiotāža (54)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Latvijā par gripas vakcīnu trūkumu ir sacelta pārāk liela un nepamatota ažiotāža, uzskata veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Turklāt citas slimības uzliesmojuma gadījumā šāds vakcīnu trūkums neesot iespējams, aģentūrai LETA pauda Belēvičs.

Latvijā līdz šim bijusi ļoti zema interese par vakcīnām pret gripu, un tāpēc ražotāji līdz šim piegādājuši attiecīgu vakcīnu skaitu.

«Latvija ir valsts, kurā ir ļoti zemi vakcinācijas gatavības rādītāji. Mums nekad, nevienu gadu, nav patērēts vairāk par 11 000 vakcīnu devu, un ražotājs pēc tā plāno savu darbību,» skaidroja ministrs. Taču, sākoties ažiotāžai, vakcīnu apjoms ir izsīcis un ražotājiem nācies piegādāt papildu vakcīnas, kas ražotas citu valstu tirgiem, klāstīja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka līdz diviem gadiem, kas ir vecums, līdz kuram valsts kompensē gripas vakcīnas, līdz šim nekad nav vakcinēts vairāk par 100 bērnu, bet riska grupām vecumā no 2 līdz 18 gadiem nevakcinē vairāk par 400 bērniem. Viņš vakar zvanījis uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu un noskaidrojis, ka šīs vecuma grupas ir iespējams pieteikt vakcinācijai un rindas nav garākas par divām, trīs dienām.

Jautāts, vai šāda situācija ar vakcīnu trūkumu nevar atkārtoties, ja uzliesmo cita slimība, Belēvičs atbildēja noraidoši. Viņš uzskata, ka zāļu ražotājiem pietiek kapacitātes jaunu zāļu ražošanai, tomēr viņiem ir sava politika. Kā piemēru viņš minēja ieinteresētību, lai valstu valdības veido uzkrājumus.

Jau ziņots, ka Latvijā izsludināta gripas epidēmija, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā Rīgā saslimstība ar gripu ir sasniegusi 136,9 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Līdz ar to SPKC no šodienas izziņo gripas epidēmijas sākumu.

Tāpat vēstīts, ka valstī atkal samazinājies gripas vakcīnu daudzums un, lai gan dažās aptiekās vakcīnas vēl ir pieejamas, vakcinācijas kabinetos tās jau atkal ir beigušās, aģentūra LETA uzzināja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

Gan ZVA, gan Nacionālais veselības dienests (NVD) norādīja, ka ar gripas vakcīnu nodrošināšanu nodarbojas zāļu izplatītāji un ražotāji, savukārt ZVA nav tiesību vai pienākuma mudināt komersantus izplatīt kādas konkrētas zāles, bet NVD atbild tikai par medikamentu kompensāciju.

Zāļu lieltirgotavas AS «Recipe Plus» un aptieku tīkla «Mēness aptiekas» pārvaldītājas AS «Sentor Farm aptiekas» pārstāve Darja Cvetkova aģentūrai LETA norādīja, ka pastāv būtisks risks gripas epidēmiju pārdzīvot bez vakcīnām.

Viņa skaidroja, ka situācija ar vakcīnām pret gripu ir izveidojusies sarežģīta. Lieltirgotavai «Recipe Plus» vakcīnas pret šīs sezonas gripas infekciju paveidiem ir beigušās. Cvetkova stāsta, ka līdz šim «Recipe Plus» klientiem vakcīnas tika piegādātas, iepērkot tās no SIA «Vakcīna» krājumiem, taču arī šim uzņēmumam vakcīnas ir beigušās.

Savukārt lielie starptautiskie zāļu ražotāji priekšroku piegādēs dod valstīm, kur vakcīnu noiets ir lielāks nekā Baltijas valstīs. Vakcīnas Baltijas valstīm, tostarp Latvijai, līdz šim nācās piegādāt no citu valstu tirgiem.

Jaunu vakcīnu piegāde un reģistrācija varētu aizņemt līdz pat mēnesim, tātad pastāv būtisks risks, ka vakcīnas vairs nebūs nepieciešamas, jo epidēmija būs garām, uzsvēra Cvetkova.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu