Dombrovskis: Lai pārvarētu bēgļu krīzi, nepieciešams papildu finansējums (166)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai pārvarētu bēgļu krīzi un stiprinātu Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas, kā arī nodrošinātu sadarbību ar trešajām valstīm ir nepieciešams papildus finansējums, aģentūrai BNS pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Viņš akcentēja, ka, «izvērtējot dažādus priekšlikumus, ir svarīgi, lai izmaksu sadalījums būtu pēc iespējas taisnīgs un līdzsvarots, ņemot vērā valstu ekonomiskās attīstības atšķirības».

«Jāvērtē, vai papildus izdevumi ES ārējo robežu nostiprināšanai būtu jāfinansē tikai tām dalībvalstīm, kas aizsargā ES ārējo robežu – arī Latvija ir šo valstu vidū, vai arī šo izdevumu finansēšanā būtu jāpiedalās visām dalībvalstīm,» pauda EK viceprezidents.

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka šobrīd ES valstis izsaka savus priekšlikumus par iespējamo papildus finansējumu bēgļu krīzes pārvarēšanai un drošības stiprināšanai Eiropā. «Kā zināms, Vācijas finanšu ministrs ir izteicis savu priekšlikumu. Priekšlikumus var izteikt arī citas valstis, tai skaitā arī Latvija,» piebilda Dombrovskis.

Jau ziņots, ka Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible ir rosinājis ieviest ES degvielas nodokli, lai finansētu masveida bēgļu uzņemšanu. Atbalstu intervijā žurnālam » Spiegel» paudis arī Dombrovskis.

«Es piekrītu Vācijas finanšu ministram, ka mums, Eiropā, nepieciešamas svaigas idejas, kā tikt galā ar bēgļu krīzi, tajā skaitā stiprinot ES ārējās robežas un palīdzot bēgļiem ārpus ES. Ņemot vērā bēgļu krīzi, drošības stiprināšanai Eiropā nepieciešams Eiropas līmeņa risinājums. Degvielas nodoklis nacionālā vai Eiropas līmenī varētu būt iespējamais finansējuma avots, īpaši ņemot vērā to, ka benzīna cenas ir vēsturiski zemā līmenī. Taču tas ir tikai viens no iespējamiem risinājumiem, mums rūpīgi jāizvērtē visas alternatīvas īpaši, lai nodrošinātu to, ka izmaksu sadalījums būtu pēc iespējas taisnīgs un līdzsvarots,» sacīja Dombrovskis.

Tāpat ziņots, ka kārtējā EP plenārsesijā, kas norisinās no 1. līdz 4.februārim Strasbūrā, tiek spriests par bēgļiem, robežkontroli un Šengenas zonas nākotni.

Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā Latvijā uzņemot līdz 776 patvēruma meklētājus.

Komentāri (166)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu