Belēvičs mierina, ka finansējuma laboratorisko izmeklējumu veikšanai pietiks (69)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, veikto laboratorisko izmeklējumu apjoms ir samazinājies par 30-35%, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Ministrs uzsvēra, ka finansējums laboratorisko izmeklējumu veikšanai nav samazināts un ir palicis iepriekšējā gada līmenī. Tomēr arī veikto izmeklējumu apjoms ir sarucis par 30-35%, līdz ar to neesot pamata teikt, ka šo izmeklējumu veikšanai varētu pietrūkt naudas.

Viņš lūdza Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju nebaidīt sabiedrību par to, ka finansējums izmeklējumiem varētu beigties.

Belēvičs gan atzina, ka Veselības ministrijai vajadzētu vairāk nodarboties ar sabiedrības informēšanu par izmaiņām attiecībā uz laboratorisko izmeklējumu veikšanu.

Jau ziņots, ka pēdējo piecu gadu laikā tēriņi laboratorisko izmeklējumu apmaksai teju dubultojušies, aģentūru LETA iepriekš informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD). 2010.gadā šo tēriņu apmērs bija 16,99 miljoni eiro, savukārt pērn tie sasniedza jau gandrīz 28 miljonus eiro.

Lai veicinātu racionālu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu veselības aprūpē, no šī gada ieviestas izmaiņas laboratorisko izmeklējumu apmaksā, izmaiņu nepieciešamību pamatojot ar strauji augošajiem tēriņiem laboratorisko izmeklējumu apmaksai.

Lai ierobežota budžeta apstākļos šo nepārtraukti pieaugošo tēriņu dēļ saglabātu pakalpojuma pieejamību, ar nozares profesionāļiem ir panākta vienošanās par vienotiem nosacījumiem valsts apmaksātu laboratorisko nosūtījumu izrakstīšanai un apmaksai, norāda NVD.

Jaunie nosacījumi ir vērsti uz to gadījumu atsijāšanu, kad analīzes tiek nozīmētas bez pietiekama medicīniska pamatojuma, tiek pārāk bieži atkārtotas vai netiek ievērota loģiska un racionāla izmeklējumu veikšanas secība, skaidro dienestā.

Novēršot nelietderīgos tēriņus, tiks pasargātas tās pacientu grupas, kurām šie izmeklējumi tiešām ir nepieciešami, un saglabāta pieejamība arī citiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

2016.gadā ambulatori tiek apmaksāti 388 dažādi laboratoriskie izmeklējumi. Laboratoriskajiem pakalpojumiem paredzētais līdzekļu apjoms 2016.gadam, salīdzinot ar 2015.gada līmeni, nav samazināts.

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu