LNOB pauž neizpratni par deklarācijā neiekļauto atbalstu operas nama projektēšanai (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

VSIA «Latvijas Nacionālā opera un balets» valde pauž «neizpratni un dziļu sarūgtinājumu» par to, ka jaunās valdības deklarācijā nav iekļauta Latvijas Nacionālās operas ēkas trešās kārtas projektēšana un būvniecība, informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

LNOB valde uzsver, ka Latvijas Nacionālā opera joprojām nav pabeigta: 2008.gada krīzes laikā tika apturēta ēkas trešās kārtas projektēšana. Tās uzdevums bija atrisināt samilzušās tehniskās problēmas.

«Līdz šim brīdim visas valdības, sistemātiski aizbildinoties ar naudas trūkumu, ir izvairījušās no šīs problēmas tālāka risinājuma. Ar nožēlu konstatējam, ka arī jaunajā valdības deklarācijā tam nav atradusies vieta. Tas nozīmē, ja tuvāko gadu laikā šī situācija nemainīsies, tad Rīgas un visas Latvijas centrā esošais kultūras un vēstures piemineklis kļūs arvien mazāk piemērots mūsdienīgu Eiropas un pasaules līmeņa izrāžu tapšanai un tiks pakļauts lēnai tehniskai degradācijai,» norāda LNOB valde.

Paziņojumā rakstīts, ka LNOB valde no jaunās valdības sagaida efektīvu un konkrētu rīcību minēto problēmu tūlītējā risināšanā, lai nodrošinātu mākslinieciskā procesa nepārtrauktību, attīstību un motivētu jaunos talantus apgūt operai un baletam nepieciešamās profesijas, kā arī palikt strādāt Latvijā. «Krietna un rūpīga saimniekošana nozīmē pabeigt iesākto un domāt ilgtermiņā,» sacīts paziņojumā.

«Latvijas Nacionālā opera, kuras trupa Latvijas simtgades laikā atzīmēs arī savu simtgadi, ir Latvijas nozīmīgākā kultūras iestāde gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. LNOB ir mūsu valstī vienīgā teātra un mūzikas institūcija, kuras funkcijas un uzdevumus nosaka īpašs likums, kā arī ir vienīgā kapitālsabiedrība, kuras kapitāldaļu turētājs ir nozares ministrs,» apgalvo LNOB valde. Šeit savu starptautisko karjeru sākuši tādi pasaulslaveni mākslinieki kā Aleksandrs Antoņenko, Elīna Garanča, Inga Kalna, Maija Kovaļevska, Andris Nelsons, Kristīne Opolais, Marina Rebeka, Egils Siliņš un citi. LNOB nodrošina darbu visplašākā spektra mākslinieciskajam personālam. Nacionālās operas darbības mērķis ir nacionālā kultūras mantojuma saglabāšana operas un baleta žanrā, latviešu nacionālās operas, baleta un mūzikas kultūras nostiprināšana un attīstīšana, aktualizēšana un popularizēšana Latvijā un ārvalstīs, kā arī pasaules operas, baleta un mūzikas kultūras sasniegumu pieejamības nodrošināšana Latvijā.

Jau ziņots, ka pēdējā publiski pieejamajā deklarācijas projektā bija norādīts, ka nākamās valdības prioritātes varētu būt tautsaimniecības stiprināšana, reformas izglītībā un zinātnē, reformas veselības aprūpē, valsts drošība un nacionālā identitāte, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, kā arī ģimenes dzīves kvalitātes celšana un sociālais nodrošinājums.

Iecerēts, ka Saeima par Kučinska topošās valdības apstiprināšanu varētu lemt 11.februārī.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu