Pētījums: 22% pagājušā gada populārāko filmu galvenajās lomās bija sievietes (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pagājušā gada populārākajās filmās 22% galveno lomu spēlēja sievietes, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Tas ir augstākais rādītājs kopš 2002.gada, kad Sandjego Štata universitātes Sieviešu televīzijā un kino centrs sāka veikt regulārus pētījumus.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, sieviešu skaits galvenajās lomās palielinājies par 10%. Taču joprojām ļoti maz pārstāvētas etniskās minoritātes, secinājuši pētījuma autori.

Pagājušogad iznāca vairāki kases grāvēji ar sievietēm galvenajās lomās. To vidū bija «Star Wars: The Force Awakens» («Zvaigžņu kari: Spēks mostas»), «Mad Max: Fury Road» («Trakais Makss: Skarbais ceļš»), «The Hunger Games: Mockingjay Part Two» («Bada spēles: Zobgaļsīlis. 2.daļa») un «Pitch Perfect 2» («Pirmklasīgās 2»).

Kā jau ziņots, tikai 9% no aizvadītajā gadā ASV un Kanādā pelnošākajām filmām veidojušas sieviešu dzimuma režisores.

Arī citās kino industrijas «aizkadra» profesijās sievietes nav plaši pārstāvētas. 11% no veiksmīgāko filmu scenāristiem ir sievietes, tāpat 20% no galvenajiem producentiem, 26% no producentiem, 22% no filmu montāžas veidotājiem un 6% no operatoriem. Taču kopš 2014.gada šajās profesijās strādājošo sieviešu īpatsvars pieaudzis par vidēji vienu līdz četriem procentiem.

Sievietes biežāk iesaistītas dokumentālo filmu un komēdiju veidošanā. Pētījumā arī atklāts, ka vairāk sieviešu tiek nolīgts tajās filmās, kuru režisores arī ir sievietes.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu