Lielo mūzikas balvu «Par mūža ieguldījumu» saņems pianists Zilberts (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunārs Janaitis

Lielo mūzikas balvu 2015 nominācijā «Par mūža ieguldījumu» saņems pianists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija profesors - Ventis Zilberts. Balvu pasniegšanas ceremonija notiks šā gada 1. martā Latvijas Nacionālajā operā plkst. 19.00. 

Ventis Zilberts ir meistarīgs, inteliģents un izsmalcināts mūziķis, kas dēvējams par īstenu latviešu mūzikas patriotu un tās propagandētāju gan pašu mājās, gan tālu aiz Latvijas robežām.

«Mūzika ir manas dzīves lielākā daļa. Tā ir vide, kur vislabāk jūtos un kur vislabāk varu izteikt emocijas,» atklāj mākslinieks, kurš kopš studiju laikiem (1960. gadu otrās puses) līdz šai dienai ir aktīvs un kaislīgs kamermūziķis. Kā teicamnieks absolvējis Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu, Ventis Zilberts meistarību turpinājis spodrināt Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā (tagadējā JVLMA) un divus gadus papildinājies arī N.Rimska–Korsakova Ļeņingradas Valsts konservatorijas asistentūrā.

Viņš ir izaudzinājis vairākas mūziķu paaudzes - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) profesors Ventis Zilberts strādā jau 42. gadu. Venta Zilberta bijušie audzēkņi strādā Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Čehijā, Šveicē, Anglijā, Itālijā, Zviedrijā, Spānijā, ASV un citur pasaulē.

Paralēli aktīvai koncertdarbībai 27 gadus (no 1976. līdz 2003. gadam) Zilberts strādājis par koncertmeistaru Latvijas Radio. Viņš kopā ar vairāk nekā 100 saspēles partneriem - leģendāriem dziedātājiem un instrumentālistiem - iestudējis un ieskaņojis daudzus simtus skaņdarbu. Īpaši viņa uzmanību saista tieši latviešu komponistu - gan Latvijā, gan trimdā dzīvojošo skaņražu daiļrade, izgaismojot mazāk zināmus vai piemirstus opusus. «Man vienmēr ir vēlme izpētīt skaņdarbu biogrāfiju, lai interpretācijā kaut ko nepalaistu garām - izlasīt komponista komentārus, salīdzināt notis ar rokrakstu, jo sevišķi ar roku pārrakstītās notīs ieviešas kļūdas, neprecizitātes. Tāpēc vienmēr meklēju autora rokrakstu, oriģinālu,» saka Ventis Zilberts.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu