Vimbas spēlfilma «Es esmu šeit» Berlīnē saņem «Kristāla lāci»! (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Režisora Renāra Vimbas debijas spēlfilma spēlfilma «Es esmu šeit» Berlīnes Starptautiskā filmu festivāla konkursa programmā «Generation» saņēmusi kategorijas «14plus» galveno balvu - «Kristāla lāci», aģentūru LETA informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svētdien Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā notika «Es esmu šeit» pasaules pirmizrāde festivāla konkursa programmā «Generation». Pirmizrādē bija klāt arī Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde un Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma, kura novērojusi, ka Vimbas filmai esot gluži maģiskas spējas aizraut un aizkustināt auditoriju, stāsta Matīsa.

Festivāla konkursam «Generation» šogad bija pieteiktas vairāk nekā 2000 filmu, programmas kategorijā «14plus» kopā ar Vimbas debiju bija iekļautas 15 pilnmetrāžas filmas.

Kā stāsta Matīsa, festivāls lepojas, ka konkursā «Generation» - īpašajā jauniešu un bērnu filmu sacensībā, kāda nenotiek citos A klases festivālos -, filmu vērtētāji ir vienā vecumā ar filmu varoņiem. Kategorijā «Kplus» filmas vērtē bērnu žūrija, bet kategorijā «14plus» - jauniešu žūrija, šogad septiņu cilvēku sastāvā. Viņu piešķirtā balva, «Kristāla lācis», ir formā tāda pati un pēc nozīmes tikpat svarīga kā Berlināles galvenie «Zelta lāči» un «Sudraba lāči».

Latvijas kino vēsturē līdz šim bijis tikai viens Berlināles «Kristāla lācis» - 1995.gadā to konkursa «Generation» kategorijā «Kplus» īsfilmu sadaļā saņēma režisors Nils Skapāns par filmiņu «Lidojam?!» no seriāla «Munks un Lemijs». Savukārt 2013.gadā Berlināles konkurss «Generation» Latvijai bija dubultveiksmīgs - bērnu filmu sadaļā Jāņa Norda spēlfilma «Mammu, es tevi mīlu» saņēma starptautiskās žūrijas piešķirto «Grand Prix», bet Ēvalda Lāča animācijas filmai «Eži un lielpilsēta» tika divas speciālbalvas - no bērnu žūrijas un no starptautiskās žūrijas.

Filma «Es esmu šeit» ir aizkustinošs stāsts par 17 gadus veco meiteni Raju un viņas 12 gadus veco brāli Robi, kuri spiesti dzīvot kopā ar vecmāmiņu Olgu, jo viņu tēvs miris un māte aizbraukusi meklēt darbu Anglijā. Pretēji bērnu gribai, vecāmāte vēlas pārdot lauku īpašumus, kas piederējuši viņu tēvam, bet situācija mainās pēc Olgas nejaušās nāves. Rajai un Robim ir jāizvēlas - vai ziņot par viņas nāvi un nokļūt bērnunamā vai noslēpt šo faktu un cīnīties par savām dzimtajām mājām un ģimeni. Raja kļūst par ģimenes apgādātāju un reizē piedzīvo savu pirmo mīlestību.

Galveno lomu - 17 gadus vecu meiteni Raju - filmā atveido Latvijas Kultūras akadēmijas studente Elīna Vaska, vecomāti - Ruta Birgere, bet brāli - Andžejs Jānis Lilientāls, savukārt angļu valodas skolotāju spēlē Edgars Samītis. Filmā piedalās arī Zane Jančevska, Indra Briķe, Rēzija Kalniņa, Jānis Kirmuška un Sandra Kļaviņa.

Mūziku filmai komponējis Ēriks Ešenvalds, to Latvijas Radio studijā ieskaņojis Valsts akadēmiskais koris «Latvija». Pazīstamajam Latvijas komponistam šis ir pirmais skaņu celiņš pilnmetrāžas kinofilmai.

Latvijas kinoteātros filma «Es esmu šeit» būs skatāma no 26.februāra.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu