Valmieras teātrī top smeldzīgs mīlas stāsts - Aspazijas «Vaidelote» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Matīss Markovskis

24.martā Valmieras teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos Aspazijas luga «Vaidelote» režisores Ineses Mičules režijā. Pēdējo reizi iestudēta Valmieras teātrī 1926.gadā, tā ir ne tikai Aspazijas lugas atgriešanās uz Valmieras teātra skatuves pēc 90 gadiem, bet vienlaikus arī Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas  gadam veltīto izrāžu cikla noslēdzošais darbs. 

«Strādājot ar šo Aspazijas lugu, sajūta ir kā pa trauslu ledu. «Vaidelotē» mani ļoti saista poētiskā un senā valoda, esmu to atstājusi tādu, kādu Aspazija to ir radījusi,» atklāj režisore Inese Mičule, kurai šis būs jau sestais iestudējums Valmieras teātrī. Pavisam nesen, 22.janvārī, veiksmīgu pirmizrādi Jaunajā Rīgas teātrī piedzīvoja Ineses Mičules iestudētā Māras Zālītes dramatiskā poēma «Pilna Māras istabiņa». Aspazijas luga režisorei savā ziņā ir savdabīgs turpinājums darbā ar poētisku dramaturģijas materiālu.

«Vaidelote», kas pirmizrādi piedzīvoja 1894.gada 19.janvārī Rīgas Latviešu teātrī, kļuva par tā laika vispopulārāko un iestudētāko Aspazijas lugu. Izrādes komponists bija Jāzeps Vītols. Nozīmīgākā «Vaidelotes» versija 20. gadsimtā notika 1958.gadā Dailes teātrī Eduarda Smiļģa režijā ar Viju Artmani galvenajā lomā, toties 1981.gadā to Liepājas teātrī iestudēja Oļģerts Kroders, bet 1989.gadā Edmunds Freibergs - Nacionālajā teātrī.

Iestudējuma radošajā komandā: scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Inga Bermaka-Apiaha un Agnese Leilande, komponists Emīls Zilberts, horeogrāfe Alise Putniņa, galvenajās lomās – Māra Mennika un Inese Pudža. Pārējās lomās: Kārlis Freimanis, Rihards Rudāks, Januss Johansons, Dace Everss, Ieva Džindža un Eduards Johansons.

Tuvākās izrādes: 26. un 29.martā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu