Foto: Ieskats Džuzepes Verdi operas «Makbets» jauniestudējumā (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Zeltiņa

Latvijas Nacionālajā operā 26. februārī notiks Džuzepes Verdi operas «Makbets» pirmizrāde, portālam «Apollo» vēsta operas pārstāvji.

Jauniestudējumu veido teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš, diriģents Aigars Meri, režisors Viesturs Meikšāns, scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu mākslinieki MAREUNROL’S, gaismu mākslinieks Kevins Vins-Džonss, horeogrāfe Linda Mīļā, videomākslinieks -8.

Titullomu interpretēs baltkrievu baritons Vladislavs Suļimskis, LNO solisti Samsons Izjumovs un Armands Siliņš. Lēdijas Makbetas lomā, kas ir viena no sarežģītākajām itāļu romantiskajā operā, atveidos uzlecošā ukraiņu operzvaigzne Tatjana Melņičenko un LNO soliste Julianna Bavarska. Lomās Krišjānis Norvelis, Romāns Poļisadovs, Sergejs Poļakovs, Andris Ludvigs, Raimonds Bramanis, Mihails Čuļpajevs, Gunta Cēse, Ance Purmale, Aira Rūrāne u.c.

Uzvarām vainagotais karavadonis Makbets uzklausa triju raganu pareģojumu, ka reiz viņš kļūs par Skotijas karali. Makbetu un viņa sievu pārņem nevaldāma varaskāre, taču ceļš uz troni izrādās asinīm slacīts un ved vien uz neprātu un iznīcību... «Galvenais «Makbeta» uzmanības objekts ir cilvēks un viņa psiholoģija – galvenā varoņa iekšējā konflikta tuvplāns. Šajā iestudējumā ceļosim pa Makbeta domu pasauli un izsekosim visam, kas notiek ar cilvēku, kad pār viņu sāk valdīt it kā kāds cits, bet patiesībā – ambīcijas un varas griba jeb vienā vārdā egoisms,» topošo iestudējumu raksturo režisors Viesturs Meikšāns, kuram šis iestudējums ir debija uz Latvijas Nacionālās operas Lielās skatuves pēc ļoti veiksmīgā Kristapa Pētersona operas «Mihails un Mihails spēlē šahu» iestudējuma Jaunajā zālē.

«Makbets» ir Džuzepes Verdi desmitā opera un pirmā, kurai iedvesmu sniegusi Viljama Šekspīra daiļrade, par kuru komponists jūsmoja kopš agras jaunības. Džuzpes Verdi opera «Makbets» tapa pēc Florences Teatro de la Pergola pasūtījuma un pirmizrādi piedzīvoja 1847. gada 14. martā. Pirmoreiz Rīgā un vienlaikus arī pirmo reizi PSRS opera «Makbets» pirmizrādi pieredzēja 1975. gada 18. oktobrī Edgara Vārdauņa monumentālajā scenogrāfijā. Iestudējums, kuru radīja diriģents Aleksandrs Viļumanis un latviešu režijas vecmeistars Jānis Zariņš kopā ar kustību režisori Ēriku Ferdu, kļuva par īpašu notikumu mūsu operteātrī ar neaizmirstamu Žermēnas Heines-Vāgneres un Pētera Grāveļa interpretāciju Makbetu pāra atveidē. 2010. gadā Rīgas Operas festivālu diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā noslēdza «Makbeta» koncertuzvedums, ar kuru savā jubilejā kā pārliecinošs Makbets tika godināts Samsons Izjumovs.

Opera «Makbets» šosezon skatāma arī 27. un 28. februārī, 15. aprīlī, kā arī 3. un 11. jūnijā Rīgas Operas festivāla ietvaros.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu