Bijušais Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs ar automātu rokās slavina teroristu uzbrukumus (69)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš-LTV

Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs vēl pirms dažiem mēnešiem bija Oļegs Petrovs. Šobrīd interneta vietnē «Youtube» ir pieejams video, kurā šis pats Petrovs cilvēkus uzrunā jau atrodoties kādā no musulmaņu valstīm - visticamāk Sīrijā vai Irānā.

Video viņš apsveic teroristus, kuri nogalināja cilvēkus uzbrukumā Francijas karikatūru žurnāla redakcijai un slavē Džihadu jeb «svēto karu». Agrākie Petrova sekotāji no sava bijušā līdera izteikumiem norobežojas. Viņi jūtoties nodoti. Drošības policija pret Petrovu sākusi Kriminālprocesu par pretlikumīgu piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Oļegs Imrans Petrovs nav dzimis islamticīgo ģimenē, bet šai ticībai pievērsies vēlāk. Šādus cilvēkus sauc par «konvertītiem». Islama kopienā viņš bija autoritāte. Petrovs vienīgais no Latvijas islamu apguvis augstskolā Sauda Arābijā. Mācijies tur sešus gadus.

Pagājušā gada janvārī teroristi ar automātiem iebruka satīras un humora žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijā. Karikatūristus nošāva, jo viņi bija izsmejoši atainojuši pravieti Muhamedu. Mira 12 cilvēki. Vēl 11 ievainoja. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās viens no grupējuma «Al-Qaeda» atzariem.

Pēc slaktiņa Francijā Latvijas islama centra līderis Oļegs Petrovs publiski izteicās, ka karikatūristus vajadzēja sodīt, bet ne tik bargi. Būtu pieticis tikai ar pirkstu salaušanu. Petrova izteikumus tolaik solīja izvērtēt Drošības policija.

Arī pēc asajiem izteikumiem Petrovs turpināja vadīt Latvijas islama kultūras centru. Kopā ar savu sabiedroto izbijušu žurnālistu Robertu Klimoviču viņi bieži uzstājās medijos, brauca tikties ar studentiem augstskolās Rēzeknē, Daugavpilī un Rīgā, rīkoja publiskās lekcijas, kur stāstīja par islamu, pravieti Muhamedu un aicināja lasīt Korānu.

Kad uz islama centru ekskursijā ieradās Saeimas deputāti, atkal izcēlās skandāls – centra pārstāvis Klimovičs bija paziņojis, ka pēc 50 gadiem Latvijā lielākā daļa iedzīvotāju būs islamticīgo.

Šī tikšanās ar Saeimas deputātiem notika pagājušā gada oktobrī. Petrovu tajā nemanīja. Agrāk aktīvais centra līderis bija kaut kur pazudis. Līdz šai nedēļai, kad internetā «Youtube» kanālā parādījās video, kur redzams agrākais Latvijas Islama kultūras centra vadītājs Petrovs ar automātu pie sāniem. Video nav uzņemts Latvijā. 12 minūšu garā uzsaukumā Petrovs dziļi nožēlo, ka agrāk viņam esot bijis jānoklusē savas patiesās domas un jāizliekas sniedzot intervijas.

Bijušais Latvijas islama kultūras centra priekšsēdētājs Oļegs Petrovs: « Izmantojot izdevību es gribu paziņot par atteikšanos – ja kādās intervijās savulaik pārstāvot savas valsts musulmaņus un musulmaņu centru medijos esmu izteicis vārdus, kas ir pret islamu, vārdus, kurus var traktēt kā Allaha likuma noliegumus, es atsakos no visiem šiem vārdiem un nožēloju, ka kādreiz man nacies ko tādu runāt.

Tie vārdi, kas tika pateikti par karikatūrām – ka tie cilvēki, kas uzzīmēja karikatūras aptuveni pirms gada Francijā, ka viņi iespējams nav pelnījuši to sodu, kāds tika piespriests. Ka varbūt viņiem bija jāsaņem daudz maigāks sods – es pilnībā atsakos no šiem vārdiem. Šie vārdi ir meli. Patiesībā vienīgais sods tiem, kas ņirgājas par jebkurām islama vērtībām, pēc visu zinātnieku domām, pēc vienprātīgām islama zinātnieku domām ir nāvessods. Un tam neiebilst neviens no musulmaņiem. Un turklāt visi zinātnieki ir teikuši, ka tiek nogalināti arī tādi cilvēki, kuri ir bijuši musulmaņi. Ja viņš ir bijis musulmanis un pēc tam nožēlojis izdarīto, viņš tik un tā tiek nogalināts. Ja viņš nebija musulmanis un pēc tā vēlas pieņemt islamu, viņš tik un tā tiek nogalināts.

Un protams – viens no labākajiem veidiem kā saprast šīs dzīves niecību ir džihads – tas ir, kad cilvēks nokļūst situācijās, kad viņš stāv netālu no tām durvīm, pa kurām viņš aiziet no šīs dzīves. Un tad viņš saprot, ka nav svarīgi, kad tu aiziesi no šīs dzīves

Šis gadījums var nodarīt arī būtisku kaitējumu musulmaņu kopienai Latvijā pat, ja tās pārstāvju vidū nav cilvēku, kuri būtu ar līdzīgiem uzskatiem, kādi ir Petrovam. Tā uzskata Latvijas universitātes profesors Leons Taivāns. Tajā pat laikā fakts, ka radikalizējies kopienas līderis, jāuztver ļoti nopietni. Jo islamā tas, ko saka viņš, tā ir patiesība un likums.

LU Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas vadītāja p.i. Leons Taivāns: «Islams ir ļoti tāda autokrātiska reliģija. Visās reliģijās ļoti uzmanīgi tiek uzklausīts reliģiskais vadītājs. Vai tas ir mācītājs, priesteris vai rabīns. Bet islamā īpaši. Jo tāda ir islama struktūra. Tajā nav nekā demokrātiska. Absolūti nekā. Un, ja vadītājs ir ar šādu ievirzi, tad bez šaubām arī viņa sekotāji būs līdzīgi. Krieviem ir tāds teiciens – kāds ir priesteris, tāda arī ir draudze. Tas ir ļoti precīzi. Un pēc tām runām, ko es dzirdu no vietējiem islama līderiem un runasvīriem, tas man rada aizdomas, ka te ir čemodāns ar divkāršu dibenu

Islama kultūras centra tagadējais vadītājs Jānis Luciņš par sava priekšteča gaitām neko nezinot. Petrovs no Latvijas vienkārši esot pazudis, palikušajiem neko nesakot. Viņu pat īsti neinteresējot paziņojumi, ko Petrovs izteicis. Luciņam tā pat esot skaidrs, ka šeit ir runa nevis par islamu, bet radikālu sektu, kuras idejām Petrovs sācis sekot.

Drošības policijai Oļegs Petrovs jau vairākus gadus ir zināms kā viens no radikālākajiem Latvijas musulmaņu pārstāvjiem. Dienesta uzmanību piesaistīja Petrova ilgstošā uzturēšanās ārvalstīs. Notikušais rādot, ka arī Latvijas musulmaņu vidē pastāv radikalizācijas riski. Zināms, ka Petrovs no Latvijas aizbraucis pirms 9 mēnešiem.

Saistībā ar publicēto video Drošības policija ir uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 77. prim pantā paredzētajām noziedzīga nodarījuma pazīmēm - par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Drošības policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka uz teroristu kontrolētajiem reģioniem Irākā/Sīrijā viņš devās kopā ar sievu 2015.gada maijā.

Centra mājas lapā internetā joprojām atrodami video ar Petrova lekcijām Latvijā. Jānis Luciņš sola, ka drīz tās no turienes pazudīšot. Islama centrā vairākkārt lūdz «Nekā personīga» sižetu par viņu bijušo vadītāju nerādīt, jo tas Latvijā radīšot vēl lielāku naidu pret musulmaņiem un islamu.

Taivāns: «Publiskam imidžam viņš nodara nopietnu kaitējumu. Beidzot tad mēs redzam. Tās kārtis beidzot ir atvērtas un redzam, ar kādām kārtīm tiek spēlēts. Te ir runa par to, ka ir izlikšanās, ka jātiek sausam ārā no intervijas. Tātad ir jāizspēlē teātris, ka islams ir miermīlīga reliģija. Es pilnīgi piekristu, ka islams ir miermīlīga reliģija, bet tikai ne pie šiem vadītājiem, kas pašreiz pasaulē islamu bīda uz priekšu. Tā tas ir. Tā kā viņš ir nodarījis sliktu pakalpojumu, bet no otras puses viņš ir aicinājis arī uz radikalizēšanos. Tā kā domāju, ka policijai te būs ko darīt.»

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu