Iedzīvotāji aicināti balsot par Latvijas gada monētu (59)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka/LETA

Iedzīvotāji ir aicināti piedalīties ikgadējā aptaujā «Latvijas Gada monēta 2015», aģentūrai BNS pavēstīja Latvijas Bankas preses dienestā.

Iedzīvotāji aptaujā aicināti izteikt viedokli, kura no sešām iepriekšējā gadā izdotajām kolekcijas monētām uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla un tematiski saistoša. Viedokli iedzīvotāji var izteikt par 2015.gadā izdotajām kolekciju monētām «Ugunsdzēsībai Latvijā 150», «Rīgas pilij 500», «Rainis un Aspazija», «Melanholiskais valsis», «Pasaku monēta I. Pieci kaķi» un «Vērdiņam 500».

Izvēli ikviens var izdarīt Latvijas Bankas interneta vietnē www.bank.lv/aptauja un www.draugiem.lv/latvijasbanka vai aizpildot anketu Latvijas Bankā. Tāpat balsošanas anketas būs izvietotas virknē kultūras iestāžu un monētu tirdzniecības vietu.

Aptauja norisināsies līdz 22.martam, savukārt aptaujas rezultātus plānots paziņot 28.aprīlī.

Kopš 2004. gada, kad Latvijas Banka sāka rīkot šo sabiedrības aptauju, par gada monētu atzītas «Laika monēta», «Barons Minhauzens», «Ciparu monēta», «Laika monēta II», «Laimes monēta», «Ūdens monēta», «Dzintara monēta», «Miglā asaro logs», Riharda Zariņa «Sudraba pieclatnieks», «Šūpuļa monēta» un «Kurzemes baroks».

Pagājušajā gadā aptaujā piedalījās gandrīz 17 tūkstoši interesentu.

Latvijas Banka kopš 1995.gada ir izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un 12 eiro kolekcijas monētas.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu