«Imantas pedofils» bija plānojis vēl divus uzbrukumus, vēsta raidījums (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pagājušā gada 5.augustā policija aizturēja meklētāko cilvēku valstī - viņa vārds un uzvārds joprojām skaļi nav pateikts, bet visi viņu zina kā «Imantas pedofilu». Viņš atrodas Rīgas Centrālcietumā, daži cietušie saņēma kompensāciju, bet pratināšanās atklājās - «Imantas pedofils» plānojis vēl divus uzbrukumus, vēsta LTV raidījums «Aculiecinieks».

«Imantas pedofils» ir jauns vīrietis, kurš pusotra gada laikā uzbruka Zolitūdes skolu skolniecēm – mazām 8, 9, 10 gadus vecām, neaizsargātām meitenēm daudzstāvu māju lifta kabīnēs.

Lietā par cietušajām atzītas septiņas meitenes. Vīrietim inkriminēti četri notikuši uzbrukumi ar piecām cietušajām un divi nozieguma mēģinājumi. No 7.augusta viņš atrodas Rīgas Centrālcietumā, kas ir izmeklēšanas cietums. Šobrīd tajā tiesu gaida 1200 cilvēku. Imantas pedofils ir viens no viņiem. Patlaban 21 gadu vecais vīrietis atrodas vienā kamerā ar pieciem citiem ieslodzītajiem.

Rīgas Centrālcietuma priekšnieka pienākumu izpildītājs Armands Ādamsons stāsta, ka «Imantas pedofils» no pirmā brīža, kad nonāca cietumā, nesēž viens.

»Ažiotāža bija tik liela – te viņu arī jau gaidīja. Jo cietušajām meitenītēm ir tuvinieki, radi, kāds atrodas arī cietumā. Latvija ir maza. Rīga ir vēl mazāka,» saka Ādamsons.

Tiesa, dzimumnoziedznieki nesēž vienās kamerās ar zagļiem, narkotiku izplatītājiem vai slepkavām.

«Ieslodzītie viņus neuzskata par cilvēkiem,» saka Ādamsons.

Dienas režīms «Imantas pedofilam» neatšķiras - brokastis, pusdienas, vakariņas, līdz stundai gara pastaiga katru dienu. Uz kopīgiem pasākumiem, futbolu vai florbolu, viņš neiet. Reizi mēnesī tiekas ar tuviniekiem.

Centrālcietumā sodu izcieš tikai bijušie iekšlietu sistēmas darbinieki, bet pārējos pēc tiesas pārved uz kādu no citām ieslodzījuma vietām un nokļūšana «zonā» dzimumnoziedzniekus biedē, atzīst Armands Andersons, kurš šajā sistēmā strādā jau 20 gadus.

Centrālcietumā ir vairāk nekā 300 par noziegumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību aizdomās turēto. Ādamsona pieredze liecina, ka cietums šādus cilvēkus nemaina, un principā – nekas nemaina. Daudzi pedofili vai izvarotāji atgriežas - atkal notiesāti par to pašu, atkal kādam bērnam, pusaudzim vai pieaugušajam nodarījuši pāri.

«Es personīgi uzskatu, ka tā ir psihiska novirze. Tas ir tas cēlonis. To nevar izlabot. Uz visu mūžu. Daudz ir suicīdu,» saka cietuma priekšnieks.

Jau desmito gadu Latvijā tie, kuri kriminālprocesos atzīti par cietušajiem, var saņemt valsts kompensāciju. To maksā Juridiskās palīdzības administrācija, kas apliecina, ka vairākas no cietušajām meitenītēm, vai precīzāk – viņu vecāki – ir vērsušies pēc valsts kompensācijas.

«Par «Imantas pedofilu» ir vērsušies un visi saņēmuši kompensācijas,» apliecina Juridiskās palīdzības administrācijas direktores vietniece Jeļena Bārbale.

Valsts kompensāciju veido piecas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, 70 procenti no tās vai puse. Par noziedzīgu nodarījumu, kad ir aizskarta nepilngadīgā cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība, valsts kompensācijas apjoms šogad ir 1295 eiro, pērn bija 1260 eiro, bet par gadu, kad meitenītes cieta no pedofila, kompensācijas apjoms bija 1120 eiro. Jāatskaitās par šo naudu nav, katrs cietušais to var izmantot pēc saviem ieskatiem.

«Sedz medicīnas izdevumus, rehabilitāciju, jā, ir tā, ka aizbrauc ceļojumā,» Jeļēna Bārbale.

Pērn kompensāciju par izvarošanu, vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu vai nepilngadīgas personas dzimumneaizskaramības pārkāpšanu saņēma 111 cilvēku.

Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs neuzskata, ka noziegumi pret dzimumneaizskaramību tiktu izdarīti vairāk, tos vairāk atklāj, jo par tiem vairāk runā. Arī «Imantas pedofila» operācijas laikā tika aizturēti citi līdzīgu noziegumu veicēji. Bet tieši «Imantas pedofila» noķeršana bija goda lieta.

Par cietušo un liecinieku liecībām policija nav gatava teikt neko. Bet, iepazīstoties ar detaļām, Sozinovs paliek pie tā, ka vardarbība rada vardarbību.

«Vardarbība rada vardarbību. Viņam ir darīts pāri. Skolā bija. Mobings vai kā to pareizi sauc,» stāsta Sozinovs.

Pratināšanu laikā «Imantas pedofils» atklājis, ka bija plānoti vēl divi uzbrukumi. Tie nenotika, jo viņu iztraucēja. Policija domā, ka šie uzbrukumi tika novērsti tieši tāpēc, ka sabiedrība zināja par viņu.

Šīs epizodes ir izdalītas atsevišķi un izmeklēšana turpinās, bet 25.februārī lieta par «Imantas pedofilu» nosūtīta prokuratūrai. Par šādu noziegumu izdarīšanu draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem. Lieta nonākusi Rīgas tiesas apgabala prokurora Kaspara Cakula rokās.

Kasparam Cakulam šobrīd jau ir divi smagi procesi. Ķīpsalas slepkavības lieta, kur jauns puisis žņaudza, ņirgājās un pēcāk nogalināja divas sievietes. Viena no viņām bija vietējā klostera mūķene, 79 gadus veca sieviete. Un Latvijas tiesvedībā apjoma ziņā vērienīgākais Zolitūdes traģēdijas process.

Imantas pedofila lieta izmeklēšanā var atrasties 15 mēnešus. Seši ir pagājuši, kamēr policija veica visas nepieciešamās darbības.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu