Foto: Nacionālajā mākslas muzejā atvests pirmais mākslas darbs (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) sāk mākslas darbu pārvešanu uz atjaunoto ēku Rīgā, Valdemāra ielā, un šodien topošajā pastāvīgajā ekspozīcijā «Latvijas māksla. 19.-20.gadsimts» tika novietots pirmais eksponāts - Teodora Zaļkalna granītā kaltā «Cūka».

Pasākumā piedalījās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, LNMM direktora vietniece krājuma darbā Iveta Derkusova, LNMM Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece un citi muzeja speciālisti, kuri strādā pie pastāvīgās ekspozīcijas izveides.

Eksponātu pārvešanu muzejs sāka ar tēlniecības kolekcijas darbiem, kuriem vēlāk sekos arī glezniecības un grafikas darbi. Kopumā atpakaļ uz muzeju ir jāpārved ap 40 000 mākslas darbu.

Pirmais eksponāts, kas mediju pārstāvju klātbūtnē tika novietots muzeja zālē, ir izcilā mākslinieka, viena no latviešu profesionālās tēlniecības pamatlicējiem Zaļkalna granīta skulptūra «Cūka». Tas ir viens no pazīstamākajiem tēlniecības darbiem Latvijas mākslas vēsturē. To veidojot, Zaļkalns lauza stereotipus par dzīvniekiem, kuri ir vai nav cienīgi iemiesoties simboliskos mākslas tēlos.

Jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā «Latvijas māksla. 19.-20.gadsimts», kura tiks izvietota vēsturiskās ēkas divos stāvos, kopumā būs iekļauti ap 500 mākslas darbu - gan skatītājiem labi pazīstamas Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Jēkaba Kazaka un citu klasiķu gleznas, gan ilgāku laiku neeksponēti 20.gadsimta otrās puses autoru darbi.

Muzeja atklāšana notiks 2016.gada 4.maijā laukumā Esplanādes parka pusē. Apmeklētājiem būs iespēja skatīt jaunizveidoto ekspozīciju, kura pirmo reizi aptvers Latvijas mākslas vēstures kopainu divu gadsimtu garumā. Ekspozīcija būs veidota pēc hronoloģiski stilistiskā principa, secīgi atspoguļojot Latvijas mākslas vēstures vispārējo attīstību, ar unikāliem meistardarbiem izceļot katra perioda nozīmīgākās, izcilākās parādības un personības, kā arī inovācijas.

No 4.maija LNMM galvenā ēka būs atvērta apmeklētājiem sešas dienas nedēļā. Pirmdienās muzejs būs slēgts.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu