Mūžībā aizgājis «piektais bītls», producents Mārtins

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Bundzinieks Ringo Stārs (Ringo Starr) 9.martā sociālajos tīklos paziņojis, ka mūžībā aizgājis leģendārās grupas «The Beatles» producents Džordžs Mārtins (George Martin).

Grupas producents Džordžs Mārtins mūžībā aizgājis 90 gadu vecumā.

«Mēs varam apstiprināt, ka Džordžs Mārtins mūžībā aizgāja mierīgi, savās mājās vakar vakarā, otrdien, 8.martā. Ģimene vēlas pateikties ikvienam par domām, lūgšanām un līdzjūtības ziņām,» oficiālā paziņojumā vēsta producenta pārstāvis.

Mārtins, kurš kļuva par «Beatles» producentu pēc grupas demo ieraksta noklausīšanās 1962.gadā, bija tik svarīgs grupas panākumu nodrošināšanā, ka tika iesaukts par «piekto bītlu».

Mārtins piedzima 1926.gadā Londonā galdnieka ģimenē. Pēc piedalīšanās Otrajā pasaules karā viņš mācījās prestižajā Gildholas Mūzikas skolā un sāka spēlēt Londonas bāros un klubos.

Viņa pirmā darbavieta bija raidsabiedrības BBC mūzikas bibliotēkā.

Mārtins vēlāk sāka strādāt ierakstu kompānijas EMI filiālē «Parlophone» un 1955.gadā kļuva par tās vadītāju.

Pirmoreiz noklausoties bītlu ierakstu 1962.gadā, Mārtins ātri nojauta viņu radošo potenciālu.

«Man viņi patika arī kā cilvēki, un es biju pārliecināts, ka mums ir hitu grupas dotības,» kādā intervijā popmūzikas žurnālam «Melody Maker» sacīja Mārtins.

«Kā komponisti viņi neizcēlās. Viņi nebija man parādījuši, ka vispār spētu kaut ko uzrakstīt,» viņš piebilda.

Grupas pirmais singls «Love Me Do», kas 1962.gada oktobrī iekļuva hitu tabulu 4.vietā, «bija samērā vājš, bet tas bija viss, ko mēs spējām izdarīt», stāstīja Mārtins.

Nākamā dziesma «Please Please Me» jau iekļuva hitu tabulu 2.vietā, bet dziesma «From Me To You» 1963.gada aprīlī kļuva par pirmo šīs grupas dziesmu hitu tabulu virsotnē.

Foto: AFP/Scanpix

Mārtins arī komponēja mūziku bītlu filmām «A Hard Day's Night» un «Yellow Submarine».

Pēc grupas izjukšanas Mārtins uzcēla ierakstu studiju «Air Studios» Karību jūras salā Monseratā un sāka strādāt ar citiem māksliniekiem, tostarp Bobu Dilanu, Stingu un Eltonu Džonu.

Viņš arī ierakstīja divus no eksbītla Pola Makartnija solo albumiem - «Tug of War» un «Pipes of Peace».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu