/nginx/o/2018/07/28/11076951t1h3ad9.jpg)
Svētdienā laiks pagatavot īpaši gardas pusdienas saviem mīļajiem. Piedāvājam gardu ēdienu receptes. Izmēģini!
Falšais zaķis ar šampinjoniem un marinētiem gurķiem
Nepieciešams:
- 500g maltas cūkgaļas
- 500g maltas liellopu gaļas
- 500g šampinjonu
- 2 olas
- 3 ēdamkarotes rīvmaizes
- 3 sīpoli
- 3 marinēti gurķi
- 1 burkāns
- sāls
- pipari
- ēdamkarote sviesta
Pagatavošana:
Liellopu un cūkgaļu samaisa kopā, pieliek olas, sāli, piparus, rīvmaizi un mazos kubiņos sagrieztus gurķus.
Sviestā apcep smalki sagrieztus sīpolus, pusi no tiem pieliek maltajai gaļai. Otrai sīpolu daļai pieliek sagrieztus šampinjonus, apcep, tad pieliek rīvētus burkānus, sāli un piparus.
Malto gaļu izliek taisnstūra plāksnē uz dēlīša, kurš samitrināts ar ūdeni, lai gaļa nepielīp. Uz gaļas vienmērīgi izliek šampinjonus. Gaļu satin rullī, liek kēksa formā, vai cepamtraukā, cep 180 grādos 50 minūtes.
Pasniedz karstu ar dārzeņiem kā pamatēdienu vai aukstu kā uzkodu.
Pupiņu zupa ar tomātiem un žāvētām ribiņām
Nepieciešams:
- 500g žāvētu ribiņu
- 300g pupiņu
- 3 burkāni
- selerijas sakne
- 2 sīpoli
- 800g tomātu gabaliņu savā sulā
- 4 kartupeļi
- lauru lapa
- pipari
- sāls
- zaļumi
Pagatavošana:
Ribiņas liek ūdenī, uzvāra, noputo, vāra 15 minūtes. Ribiņām pieliek iepriekš izmērcētas pupiņas, ripiņās sagrieztus burkānus, piparus, selerijas sakni un veselus sīpolus. Vāra, līdz pupiņas mīkstas. Izņem ribiņas, zupai pieliek lauru lapu un gabaliņos sagrieztus kartupeļus.
Gaļu no ribiņām noņem, sagriež gabaliņos, pieliek zupai. Kad kartupeļi mīksti, pieliek tomātus ar visu sulu, uzvāra. Sīpolus un selerijas sakni izņem. Pirms pasniegšanas pieliek zaļumus
Kartupeļu šķūmes - sena recepte
Izdevniecība Zvaigzne ABC izdevusi leģendāro Minjonas (Īstajā vārdā Hermīnes Zālītes) pavārniecības mākslas grāmatu. Šī grāmata bija ļoti populāra Latvijas laikā. Tajā ir latviešu un cittautu virtuves ēdieni. Jaunajā izdevumā daļēji saglabātas oriģinālā izdevuma valodas īpatnības.
Sašķūmē* 1/4 mārciņas (100g) sviesta, pieliek 4 olas dzeltenumus, 1 karoti smalku miltu, 1 korteli (0,31 l) skāba krējuma, 10 - 12 lielus, dienu iepriekš novārītus, nomizotus, sarīvētus kartupeļus, drusku sāls, muskatriekstu, balto piparu, visu krietni samaisa, pieliek vēl klāt šķūmēto olbaltumu un cep iepriekš sagatavotā formā 1/2 stundu puslīdz karstā krāsnī, un dod klāt pie ragū, kotletēm utt. Vēl gardāks tiek šis ēdiens, ja tam pieliek klāt sarīvētu parmesansieru.
*Sašķūmēt - saputot
Ceptas aknas krējuma mērcē
Nepieciešams:
- 500g teļa aknu
- sāls
- pipari
- milti
- sviests
- 200 ml salda krējuma
- sīpoli
Pagatavošana:
Aknas sagriež šķēlēs, viegli izklapē, sāla, piparo, apviļā miltos, cep brūnas sakarsētā sviestā.
Sīpolus sagriež, apcep sviestā. Cepamtraukā liek aknas un saceptos sīpolus, pārlej ar krējumu, sautē 200 grādos 10 minūtes.
Pasniedz ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem.
Vistas gaļas plācenīši ar sieru
Nepieciešams:
- 500g vistas filejas
- 1 sīpols
- 50g žāvēta siera
- 1 ēdamkarote kartupeļu cietes
- 1 ēdamkarote skāba krējuma
- 2 daiviņas ķiploka
- sāls
- pipari
- sasmalcināti zaļumi
Pagatavošana:
Fileju sagriež nelielos gabaliņos, sieru sarīvē. Sīpolu sagriež smalki. Visu sajauc kopā, pieliek krējumu, cieti, caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku, sasmalcinātus zaļumus, sāli un piparus.
Ar karoti sakarsētā eļļā liek plācenīšu masu, cep zeltaini brūnu no abām pusēm. Pasniedz karstus ar dārzeņu salātiem.
Biezpiena sacepums ar rozīnēm
Nepieciešams:
- 800g biezpiena
- 4 olas
- 1 glāze rozīņu
- 6 ēdamkarotes mannas
- 1 glāze cukura
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
Pagatavošana:
Biezpienu izberž caur sietu, pa vienai pieliek olas, saputo. Masai pieliek cukuru, vaniļu, rozīnes, mannu, šķipsniņu sāls. Masu samaisa, atstāj uz 20 minūtēm, lai manna uzbriest.
Mīklu lej ietaukotā formā, cep 180 grādos 45 - 50 minūtes. Pasniedz ar skābu krējumu.